Маємо ухвалити важке, але необхідне для держави рішення щодо встановлення єдиної ціни на газ. Такими словами Прем’єр-міністр Володимир Гройсман звернувся до присутніх у залі засідань членів уряду. Водночас запевнив, що в цьому питанні ставиться крапка, оскільки більше змін ціни на блакитне паливо не буде. Про потребу в ухваленні рішення він говорив так: «Для нас важливо, щоб ми були прозорими. Все відповідає зобов’язанням перед МВФ. Ухвалення рішення може бути зокрема і певним зниженням ціни на газ для трьох мільйонів споживачів. У нас була ціна 7200 гривень за тисячу кубометрів газу. Її буде зменшено до 6879 гривень».

На запитання чому це рішення таке важливе для майбутнього країни, глава уряду відповів лаконічно, що, мовляв, економічно необгрунтовані тарифи завжди дотувала держава. Цей процес соціально несправедливий. Держбюджет брав ресурс з податків і спрямовував його на дефіцит Нафтогазу.

«Оборудки приносили мільярди тим, хто мав справи на газовому ринку. Мусимо припинити несправедливість і потурбуватися про кожного українця, якому нині важко, — такими словами Володимир Гройсман пообіцяв адресний захист українцям. — Хто має великі статки, сплачуватиме повну ціну за газ, а хто потребуватиме додаткового соціального захисту від держави, його отримає».

Саме тому урядовці внесли до Верховної Ради два законопроекти. Першим пропонують з 1 травня 2016 року скасувати оподаткування пенсій, а другим — запровадити підвищення соціальних стандартів для найуразливіших верств населення не на 6%, а на 10%. При цьому Прем’єр наголосив, що уряд завжди виконуватиме так званий соціальний контракт. А до початку опалювального сезону він пообіцяв опрацювати додаткові соціальні компенсатори.

Поставлено крапку в корупції на газовому ринку й для того, щоб чітко розуміти, як утворюється ціна на природний газ. Одне із головних завдань Володимира Гройсмана звучало так: «До кінця поточного року мільйон домогосподарств має бути обладнано лічильниками природного газу, щоб кожен українець отримував об’єктивний облік і знав, скільки він споживає і за що сплачує».

Держбюджет матиме на 50% більше

Коли йшлося про питання енергетичної незалежності, Володимир Гройсман відзначив роботу попереднього уряду за те, що тому вдалося відійти від споживання російського газу. Його ж уряд, за словами Прем’єра, зробить усе, щоб зробити Україну енергетично незалежною від імпортованого газу. «Ми припиняємо контракт, де ціна була вищою за 450 доларів. Ми стали справжньою енергонезалежною державою. Ми маємо пріоритет визначити збільшення власного видобутку газу, який навіть на частину транспортування буде дешевшим, ніж ми його імпортуємо з країн-членів ЄС», — означив позицію Володимир Гройсман.

У зв’язку з таким нововведенням очікується, що 50% від ціни природного газу, видобутого в Україні, зараховуватиметься одразу до держбюджету. «Маємо поставити крапку на цьому питанні, щоб стати енергонезалежними, щоб наші діти не були зв’язані по руках і ногах тими, хто може їх шантажувати енергетичним впливом», — сказав він, додавши, що Україна витрачає 50 мільярдів доларів на компенсацію різниці між ринковою ціною на газ і ціною його фактичної реалізації як населенню, так і підприємствам.

Окрім цього, в уряді переконані, що ринкова та прозора ціна на блакитне паливо стимулюватиме активне енергоощадження, дасть змогу створити до 10 тисяч робочих місць, а в секторі житлово-комунального господарства розпочнеться активна робота над процесами енергоефективності. «Зменшення енергоспоживання має відбутися швидко, збільшення видобутку газу дасть змогу досягти повної незалежності в енергетичній сфері, — додав глава уряду. — Ми ухвалюємо непросте рішення. Розумію, що популісти почнуть казати, що все пропало, що настала катастрофа. Але ні — вірю в те, що ми ухвалюємо державницьке рішення, що ми здатні підтримати соціально незахищених українців та поставити крапку в корупційних схемах ринку газу».

Він попросив міністрів бути стриманими, а співгромадян — поставитися до реформаторських процесів з розумінням. «Віра в те, що ми робимо вірний крок, розуміння того, що ми прийшли служити Україні, буде перетворене на конкретні результати нашої спільної діяльності», — додав Володимир Гройсман.

Окремо він звернувся до Національного антикорупційного бюро розслідувань з проханням перевірити інформацію про причетність заступника міністра екології та природних ресурсів Віктора Канцурака до корупції.

Імпортний паритет встановлює умови

Згідно з прем’єрським дорученням перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів має провести зустріч із керівництвом Національного банку та Міністерства фінансів для обговорення питань застосування валютних обмежень до експортерів. Рішення мають відповідати програмі реформ і меморандуму з МВФ. Таку зустріч заплановано на 29 квітня.

«Виходячи з прогнозованої ціни на газ на європейському ринку, а також витрат на транспортування газу до західного кордону України, ціна газу як товару встановлюється на рівні 4942 гривні за тисячу кубометрів. Граничний розмір роздрібних цін на газ з урахуванням усіх тарифів і ПДВ для побутових споживачів встановлюється на рівні 6879 гривень за тисячу кубометрів. Для побутових споживачів роздрібна ціна зменшується з 7,188 гривні за кубометр до 6,879 гривні. Це відповідає імпортному паритету і повністю нівелює можливі корупційні ризики з різниці ціни за газ», — розставив акценти посадовець.

До речі, для релігійних організацій ціну на газ встановлено на рівні 3913 гривень за тисячу кубометрів, окрім обсягів, які використовують для виробничої та комерційної діяльності. Ціна газу для НАК «Нафтогаз України», що використовують для виробництва тепла і гарячої води, становитиме 4942 гривні за тисячу кубометрів без урахування тарифів на послуги транспортування і надбавок до ціни палива. Середня прогнозована ціна імпортованого в Україну природного газу з травня по грудень 2016 року становитиме 185 доларів за тисячу кубів.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик додав, що тепер є надія на початок інвестування в економіку країни і видобуток природного газу. Також підвищення цін на газ та подальша реформа ринку електроенергії та вугілля дасть змогу Україні зменшити вплив ФПГ в інших секторах енергетики.

Після того як КМУ змінив норми споживання комунальних послуг, які встановлює держава для розрахунку розміру субсидій для населення, до представників ЗМІ вийшов голова Нафтогазу Андрій Коболєв. Він повідомив, що очолюваний ним державний холдинг очікує на проведення переговорів у тристоронньому форматі з російським газовим монополістом Газпромом, де йтиметься про умови транзиту газу територією України, а не про його закупівлю для українських споживачів. Коли це станеться, залежатиме від Москви. Нині там усі запрошення Брюсселя ігнорують.

Учора Міністерство економічного розвитку та торгівлі повідомило, що після ухвалення урядового рішення про підвищення цін на газ для населення з 1 травня до ринкового рівня — вартість теплової енергії для населення зросте на 60% — до 1041 гривні за гігакалорію (до цього було 652 гривні).