«Завдяки зменшенню ціни на російський газ актуальним питанням є зниження тарифів на 22—25% на теплову енергію для споживачів бюджетної сфери — дитсадків, шкіл, лікарень та інших. Тому ставлю завдання Нацкомунпослуг протягом місяця завершити перегляд тарифів по всій Україні, — зауважив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул на всеукраїнській селекторній нараді з метою контролю за проходженням опалювального сезону та процесом перегляду тарифів на послуги теплопостачання з урахуванням зниження ціни на газ. — Наразі тарифи вже переглянуті для 70% підприємств теплокомуненерго (це 160 з 264 підприємств—ліцензіатів Нацкомунпослуг)». 

Згідно з розрахунками Нацкомунпосуг, в середньому зниження тарифів становило: для організацій бюджетної сфери — 22% (з 728 гривень за гігакалорію до 599 гривень за гігакалорію); для бізнесу — 12% (з 766 гривень за гігакалорію до 683 гривень за гігакалорію).

— До 25 січня мають бути скориговані тарифи на теплову енергію, централізоване опалення та постачання гарячої води для підприємств, яким встановлює ці тарифи місцева влада, — зазначає Олександр Вілкул. — Для цього підприємствам необхідно отримати висновки Держцінінспекції. Потрібно прискорити й укладення договорів купівлі-продажу газу на 2014 рік між «Нафтогазом» та підприємствами, що надають послуги з теплопостачання.

Допомогли енергоощадні технології

За словами Олександра Вілкула, спостерігається  зменшення споживання природного газу підприємствами теплокомуненерго. У 2012 році було спожито майже 10,8 мільярда кубічних метрів газу на виробництво теплової енергії підприємствами ТКЕ. У 2013 році — 10,1 мільярда кубічних метрів газу. Це на 6% менше за попередній рік. При цьому потрібно врахувати, що за 2013 рік в країні збільшився житловий фонд на 2,3 % (на 11 мільйонів метрів квадратних ). За рахунок цього додатково використано 170 мільйонів кубометрів газу. Віце-прем’єр нагадав також, що у зв’язку з різким похолоданням минулого року опалювальний сезон було розпочато на три тижні раніше. Це  ще 307 мільйонів кубічних метрів газу.

З погіршенням погодних умов теплопостачанню приділятиметься особлива увага. Фото Володимира ЗAЇКИ

Таким чином, у порівняльних цифрах з 2012 роком торік споживання газу по суті скорочено не на 6%, а на 10%.

Зменшення споживання газу досягнуто завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій, реконструкції та заміні котлів в 2881 котельні. В тому числі, переведено на альтернативні види палива 435 котелень. Проведено заміну приблизно 500 кілометрів теплових мереж. Також проводиться санація житлових будинків та об’єктів соціальної сфери.

Важливим елементом енергозбереження, зазначив Олександр Вілкул, є встановлення на підприємствах теплоенергетики та будинках приладів обліку теплової енергії. Наразі оснащеність технологічними приладами обліку тепла підприємств теплокомуненерго становить 97,3% (це 6075 приладів обліку), а житлового фонду — 35% (це 35,4 тисячі будинків). 

Негода під контролем

Половину опалювального сезону вже пройдено. Як видно, всі служби працюють у посиленому режимі. Їх дії жорстко контролюються та координуються оперативним штабом Мінрегіонбуду. Нормальне функціонування систем життєзабезпечення — газу, води, тепла, електроенергії, громадського транспорту — це основа роботи держави. І ця робота має бути виконана, підкреслив Олександр Вілкул.

Локальні пошкодження інженерних мереж оперативно ліквідуються. З початку опалювального сезону сталось 5 великих аварійних ситуацій в Тернопільській, Кіровоградській, Донецькій областях та місті Києві.

— Загалом, за період з 1 по 16 січня 2014 року у сфері тепло-, водопостачання, водовідведення,  газо-, електропостачання позаштатних ситуацій не зафіксовано, — наголошує міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник. — Траплялись лише поодинокі випадки локальних поривів комунальних мереж, які ліквідовувались дуже оперативно протягом однієї доби. При снігових опадах, які пройшли на території України цього тижня, всі комунальні служби в регіонах спрацювали своєчасно. Для своєчасного прибирання снігу залучалось понад 4,5 тисячі осіб, понад 1200 одиниць снігоприбиральної техніки і використано 3 тисячі тонн посипкових матеріалів. У регіонах, де були найбільші опади, залучалась додатково спецтехніка. Водночас, очікуючи стрімке погіршення погодних умов, наголошуємо на важливості й надалі ретельно контролювати ситуацію в населених пунктах щодо стабільного забезпечення житлових будинків, соціальних закладів теплом, гарячим та холодним водопостачанням та водовідведенням.