ЗАХОПЛЕННЯ

У Харкові  відкрилася  виставка  творів мистецтва, народжених  природою і
руками майстра

Майже 300  експонатів, об’єднаних назвою «Геми-Образи», розмістилися в галереї «Мистецтво Слобожанщини». Їх автор — завідувач кафедри містобудування Харківської державної академії міського господарства, лауреат Державної премії в галузі архітектури, дійсний член Української академії архітектури, член експертної ради Міжнародної асамблеї столиць і великих міст Владлен Семенов присвятив створенню кам’яної колекції 40 років свого життя.

— Мистецтво, яким  я займаюсь, називається  гліптика, — розповів власкору «Урядового кур’єра» Владлен Семенов. — А самі камені — геми. Збираю їх усюди, особливо під час відпустки: на пляжах, узбережжях.  Прагну розгледіти у своїх знахідках цікаві образи, дати їм влучну назву, а вже потім вирізьблюю обличчя. І після обробки каменів їх образи здебільшого збігаються із попередніми моїми спостереженнями — «Квазімодо», «Рамзес», «Олімпія».

Уже пізніше, як розповів автор, від каменів-гем він перейшов до створення композицій, яких став наділяти не лише філософським, а й громадянським та політичним змістом: «Лихі 90-ті», «Схід» тощо.

  «Ной. Початок». Фото автора  

— Скажімо, дволикий Янус мав би бути один, — розкриває  свої творчі задуми Владлен Семенов. — Але в мене їх аж троє, оскільки, на жаль, дволиких з’явилося в сучасному світі значно більше, ніж було в міфології. А одна з моїх нових робіт «Опера» Сідней  зроблена з чудових  мушель, які я привіз із Рілаті, де відпочивав на Червоному морі.

Усі експонати виставки по-своєму цікаві і загадкові водночас. Вони постають перед глядачем втіленням  безлічі граней людської душі — емоціями, переживаннями, згадками про історичних та культурних героїв. Крім гем та скульптурних композицій,  широко представлені на виставці ще й фотоколажі.  І все це допомагає відвідувачам глибше зануритися в чарівний світ автора, знайти для себе щось нове та несподіване в звичайному буденному житті.

— Я зворушений тим, що автор немовби  відкрив очі  на світ з іншого боку, з якого традиційно люди його не бачать, — ділиться враженнями від побаченого ректор Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури Юрій Шкодовський. — Мені все побачене дуже подобається, усвідомлюю, що це роботи архітектора, який відчуває матеріал. Це надзвичайно важка й копітка праця. Так  викладаються хіба що в скульптурі, але там є помічники, а в гліптиці автор виконує все самотужки. Тому я в захваті і вдячний за подаровану радість.

  «Та, що біжить по хвилях» (фрагмент)  

Владлен Семенович також щиро радіє з того, що його твори подобаються людям,  і зізнається, що це не перша  його персональна виставка. До неї було вже не менше 15. Але жодна не  повторювалася, бо автор весь час перебуває у пошуку нових образів, якими поповнює  свою колекцію. Можливо, саме через таку наполегливість камені, які мовчали тисячоліттями,  відкрили свої таємниці.