Турбуючись про щасливе дитинство своїх дітей, батьки мають дуже відповідально ставитися до всього того, що стосується малечі. Особливо коли йдеться про їжу, одяг та іграшки. Тож чим варто годувати дітей, як їх вдягати і чим гратися? Пропонуємо вам поради фахівців.

Аби діти росли здоровими, їм насамперед потрібне правильне харчування. І батьки прагнуть його забезпечити. Однак, як доводять дослідження, проведені фахівцями ДП «Укрметртестстандарт», це не так легко зробити. Адже далеко не завжди всі ці, на перший погляд, корисні продукти насправді є такими.

Щоб видати сертифікат фахівці ретельно тестують іграшки.

— Нещодавно на ринку «Столичний» на ятці, що представляє собою стіл, на якому стоїть соковижималка, а також блюдо зі свіжими гранатами і розлитий у пластикові пляшки сік, для дослідження ми придбали сік-фреш, — розповідає Володимир Семенович, начальник Українського науково-методичного центру підтвердження відповідності та випробувань харчової продукції. — Як засвідчили дослідження, до гранатового соку цей напій не має жодного стосунку. Це така собі суміш із барвників, ароматизаторів і води. Цікаво, що коли наступного разу ми підійшли до цього продавця і попросили при нас вичавити сік, почули таке: «Не можемо, бо тут дуже брудно. А ми в санітарних умовах начавили соку й рекомендуємо вам купувати його вже розлитим у пляшечки. Він же вичавлений з таких самих гранатів». Так у покупців складається примарне враження, що про них турбуються. Тому цей «сік» не варто давати не лише дітям, а й дорослим, адже користі від нього годі чекати. Якщо вже хочете купити дитині справжній фреш, його мають при вас вичавити з фруктів чи овочів.

А котик не має так спалахувати. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Також експерти перевірили 21 зразок молочних продуктів (молоко, сирки солодкі, кефір і морозиво) – і в 10-ти виявили вже традиційні невідповідності за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками (на виробництві не завжди дотримуються санітарних умов). В одному зразку улюбленого багатьма дітьми сирка солодкого виявили 40% немолочних жирів, яких там не повинно бути.

Та є й приємна для маленьких ласунів новина: морозиво на молочній основі справді виготовляють із коров’ячого молока. Так, із шести закуплених зразків пломбіру всі не містили немолочних жирів. Це позитивна тенденція. Хоч, можливо, така ситуація через те, що ще не розпал сезону споживання холодного продукту. Та хочеться сподіватися, що виробники все-таки почали дотримуватися вимог. Адже їм ніхто не забороняє виготовляти продукцію із вмістом рослинних жирів, лише потрібно про це зазначати на маркуванні.

Не обійшли своєю увагою фахівці й улюблені дітьми тістечка. Для цього було закуплено тістечка, випечені в кондитерських цехах супермаркетів, а також від приватних виробників. На жаль, із шести зразків жоден не відповідає вимогам за мікробіологічними показниками. Є перевищення кількості бактерій групи кишкової палички та дріжджів. У цій ситуації потрібно з’ясувати, хто винен: підприємство, де не дотримувалися санітарних вимог, чи продавець, котрий, можливо, порушив температурний режим зберігання продукції, яку взагалі не мають реалізовувати. Адже йдеться про показники вже не якості, а безпеки.

І звісно — куди ж без свіжих овочів та фруктів? На ринку та в супермаркетах було закуплено 20 зразків. Це салат, петрушка, огірок, полуниця, персик, нектарин, виноград. Проте що ми маємо?! У свіжому огірку українського походження виявили невідповідність за вмістом нітратів.

А в дев’яти зразках — і вітчизняних, й імпортних — завищений вміст пестицидів. Це переважно фунгіциди, якими обробляють овочі та фрукти, щоб вони довше зберігалися. Наприклад, інколи ми дивуємося, що куплена полуниця навіть через кілька тижнів має такий вигляд, наче її щойно зібрали. А це свідчить про те, що ягоду оброблено фунгіцидами. Тому фахівці не рекомендують батькам купувати ранні дорогі імпортні фрукти й овочі, адже ймовірність, що їх чимось обробили, дуже висока. Неприємно здивували перевіряльників вітчизняні виробники: крім фунгіцидів, у їхній продукції знайшли ще й поліфосфорорганічні пестициди, які, напевне, потрапили у врожай із забруднених грунтів, де вони росли. Тому якщо городина чи фрукти й вітчизняні, це ще гарантує їх якості.

«Неякісні іграшки спричинюють травми і отруєння»

ГоловаДержспоживінспекції України
Сергій ОРЄХОВ

Щороку першого дня літа відзначають Міжнародний день захисту дітей — чудове свято радості й надії. Адже саме в нащадках батьки бачать не лише продовження свого роду, а й здійснення мрій і сподівань. Тому прагнуть, щоб діти росли здоровими і радісними, а в побуті — оточені естетичними та безпечними речами. Нині ж на українському ринку товарів для дітей, на перший погляд, стільки, що вони здатні задовольнити навіть дуже прискіпливі вимоги. Проте купити продукти харчування, одяг, взуття та іграшки для малечі вельми непросто. Адже серед усього різноманіття насправді якісної продукції небагато. Тож у Міжнародний день захисту дітей кореспондент «УК» поцікавився в голови Держспоживінспекції України Сергія Орєхова, наскільки нині захищені маленькі українці та на що батькам потрібно звернути увагу, вибираючи товари для своїх нащадків.

 Сергію Миколайовичу, що на державному рівні в Україні роблять для захисту дітей?

— Забезпечення дітей якісними і безпечними іграшками, одягом і взуттям сьогодні визначене Президентом України як одне з головних і надзвичайно важливих завдань. Крім того, глава держави дав доручення уряду скоординувати дії щодо забезпечення дітей якісними продуктами харчування.

А Прем’єр-міністр Микола Азаров у недавньому виступі на засіданні уряду щодо оздоровчої кампанії 2013 року наголосив: «Діти мають отримати найкращий сервіс, а батьки повинні бути спокійні за умови, в яких відпочивають. Харчування має бути якісним, різноманітним і безпечним». Саме тому глава уряду доручив Держспоживінспекції України запровадити постійний моніторинг і перевірки якості продуктів харчування, що їх постачають улітку в дитячі заклади.

 — Тож наскільки сьогодні захищені маленькі українці?

— На жаль, попри всі перевірки, які регулярно проводить Держспоживінспекція України та її територіальні органи, і оприлюднення їх результатів, підприємці, які обходять норми закону, все-таки є. І найстрашніше, що ці «умільці», для яких важливий лише прибуток, зазіхають на найцінніше — здоров’я дітей. Саме тому це питання взято під наш особливий контроль. Проте батькам також не можна втрачати пильність.

 Як часто Держспоживінспекція перевіряє продукти дитячого харчування?

— Територіальні органи Держспоживінспекції України протягом І кварталу 2013 року перевірили понад 11 тонн продуктів дитячого харчування. Забраковано й знято з реалізації 26% перевіреної кількості, зокрема через брак супровідних документів щодо якості та безпеки — 16%; відсутність інформації про товар — 3%; невідповідність вимогам нормативних документів — 8 %.

 А як щодо перевірок на дотримання показників безпечності іграшок?

— Протягом І кварталу 2013 року обласні територіальні підрозділи ринкового нагляду провели 222 перевірки суб’єктів господарювання, які реалізують продукцію дитячого асортименту: іграшки, дитяче взуття та одяг. У ході проведення 150 перевірок в 65% загальної кількості виявлено порушення вимог Закону «Про держаний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

Так, фахівці перевірили 385,24 тисячі штук товарів на суму 3415,407 тисячі гривень і виявили продукції, що не відповідає вимогам, 184,84 тисячі штук на суму 262,19 тисячі гривень. Загалом 48% перевіреної продукції не відповідає вимогам нормативних документів. Суб’єктам господарювання винесено 228 рішень про вжиття обмежувальних, тобто корегувальних заходів, а саме: приведення продукції у відповідність — 116; тимчасово заборонено надавати продукцію на ринок у 103 випадках; взагалі заборонено надавати продукцію на ринок шістьом підприємцям і у трьох вилучено товар з обігу.

— Як серед усього різноманіття вибрати справді безпечну забавку?

— На цих товарах я не радив би економити, а до їх вибору підходити дуже ретельно. Адже неякісні іграшки можуть стати причиною травм і навіть отруєнь токсичними речовинами та спровокувати алергію в дитини. Іграшки повинні бути виготовлені з високоякісних, а головне — безпечних матеріалів.

Якість іграшок фахівці спеціалізованих лабораторій оцінюють органолептично (на дотик) та за фізико-хімічними показниками з обов’язковим випробуванням їх на безпеку. Також перевіряють оформлення індивідуальної упаковки й етикетки. Тому якісні іграшки мають пройти всі ці перевірки і мати сертифікат відповідності.

Щоб обрати справді безпечну іграшку, батькам слід врахувати такі аспекти. Насамперед звернути увагу на наявність чи відсутність супровідних документів. Перед тим, як купувати іграшку, важливо прочитати маркування на упаковці, де має бути зазначено, чи відповідає вона вимогам стандартів.

Дуже важливий хімічний склад матеріалів, з яких виготовлено іграшку. Цей пункт не можна ігнорувати, оскільки нині на ринку представлено багато іграшок, у складі яких є небезпечні речовини, такі, як формальдегід, фенол, толуол. Вони можуть спровокувати в дитини алергічні реакції та навіть вразити центральну нервову систему.

  Побутує думка, що не варто купувати ведмедиків і лисичок занадто яскравого кольору. Це так?

— Іграшки мають бути красиво оформлені, мати гладку поверхню, а фарба — в жодному разі не залишати слідів на руках. Особливу увагу приділяємо фурнітурі, яка повинна бути міцно прикріплена до іграшки, щоб дитина, бува, не відкусила око в лисички та не вдавилася ним. Звуки, які видають котики та собачки, мають бути приємними для слуху.

ДОСЬЄ «УК»

Сергій ОРЄХОВ. Народився 1966 року в м. Макіївка на Донеччині. Має дві вищі освіти: Донецький національний університет та Донецький університет управління. Кандидат юридичних наук. З 1998 року працював директором ПП «Юридична фірма «Право», адвокат.

З 2009 року працює у Держспоживстандарті. А з квітня 2011 року призначений головою Держспоживінспекції.