Його численні відвідувачі мали змогу три дні поспіль занурюватися в атмосферу традицій і звичаїв Японії. Фестиваль-виставка стала реальністю завдяки зусиллям компанії Confetti («Євроіндекс») Посольства Японії в Україні та Українсько-японського центру НТУУ «КПІ». Організатори підготували насичене і різноманітне дійство. Було створено сім майданчиків-островів, кожен з яких мав свою назву і розкривав певний вид японської культури. За словами координатора заходу Антоніни Юрченко, фестиваль став змістовнішим. «Ми виконали прохання торішніх відвідувачів і зробили акцент на музичному супроводі, збільшили кількість майстер-класів. У нас з’явився новий острів з назвою «Натхнення», який представляє роботи українських митців, присвячені японській культурі».

Японці надають чайній церемонії великого значення

Кожен відвідувач «ЯпоноМанії» міг ознайомитися з традиційною й сучасною музикою далекої країни, її модою, дізнатися більше про страви, спробувати власноруч за допомогою старовинної техніки оригамі створити журавлика, іграми для дітей та технікою східних єдиноборств. На «Освітянському острові» можна було прослухати лекції з японської мови, дізнатися про кімоно, гейш, поезію й медицину, а також на власні очі побачити, як відбувається чайна церемонія.

Учасники фестивалю — бандурист Шуїчі Сакума і фотомайстер Бішін Джюмонджі

Скільки квасолин треба перенести, щоб навчитися їсти паличками?

Деякі учасники фестивалю вперше потрапили в Україну. Так, професор Університету мистецтв Тама (м. Токіо) Бішін Джюмонджі представив свою фотовиставку «ZANKETSU», щоб «показати Україні японську культуру через буддистські дерев’яні скульптури», а свою мету сформулював так: «спробувати схопити об’єктивом те, чого не можна побачити очима». Митець часто звертається у роботах до теми пам’яті й часу. На запитання, які враження в нього від України, відповів: «В Україні все смачно і дуже гарні дівчата».

Однаково складно навчитися писати ієрогліфи і освоїти техніку східних єдиноборств

Окрім закордонних гостей, японську культуру представляли й українці. Так, Анна Потриваєва продемонструвала власну авторську техніку створення картин. Сама авторка пояснює, що це «парча з клаптиків, так називали японський театр Но «цудзуре-нісікі», тому що він складений з окремих слів, пісень, танців, міміки — так і мої картини зібрані з клаптиків і вишивки. Так створюється повна картина. Для мене нитки, тканина — це фарби, якими я малюю».

Свої картини Анна Потриваєва «малює» нитками і клаптиками тканини

Японські настільні ігри вимагають зосередженості

Дуже видовищним був «Острів самураїв», де можна було побачити такі види східних бойових мистецтв: айкідо, карате, будо, ніндзюцу, дзю-дзюцу, кендо, іайдо, дзедо, кюдо, японське фехтування. Відвідувачі «ЯпоноМанії» не тільки спостерігали за показовими виступами, а й самі брали участь у майстер-класах. 

Олеся БОЛДИСЬ
для «Урядового кур’єра»,

Володимир ЗАЇКА (фото),
«Урядовий кур’єр»