Цього разу вистава не була просякнута глибоким філософським змістом. Організатори зробили акцент на легкості й невибагливості з ексцентричним відлунням. У цьому їм допомогли тварини. Щиро кажучи, у перші сорок хвилин дійства складалося враження, що перебуваєш не в цирку, а зоопарку. І це добре. Тваринки граціозно пересуваються ареною, подеколи біжать галопом, аби вгамувати запал, і маже завжди — тримають публіку в очікуваній напрузі. А це  дикобрази, лисиці, песці, скунси, шотландські карликові поні, коні в яблуках (поміж себе їх називають просто далматинцями).

Столичні афіші зображають героїв Мадагаскару: бегемота у жовтій спідниці, зебру, лева… Кожен з них відпрацював свій номер якісно, однак не здивував наймолодших шанувальників циркового мистецтва. За кулісами бегемотиця Ліна усміхалася представникам ЗМІ, позуючи в басейні, хрумала яблука. Та чомусь на арені ця панянка поводилася скуто — дригала куцим хвостиком і лише один раз розкрила свою хижу пащу. Так-так. Бегемоти — хижі тварини, хоч їх і називають водяними коровами. Цю кралю до столичного цирку привезла група дресирувальників з Молдови. Їй щодня згодовують по 10 кілограм яблук, буряків, капусти. Останній овоч гостя із Європи не дуже шанує. За кулісами поряд з нею тирлуються коні та верблюди. Вони повертаються хвостами до журналістів, а до своїх кураторів лізуть з поцілунками.

Бейл Такач із Молдови знайшов спільну мову зі «смугастими» та «горбатими» артистами

До речі, з Молдови до нас приїхали й акробати на гойдалках. Срібні призери «Золотого Карла» на Міжнародному фестивалі циркового мистецтва у Ризі вжилися на п’ятнадцять хвилин у роль піратів Карибського моря. Завдяки гойдалці вони здіймаються увись на 10 метрів, виконують потрійні сальто, перелітають через спеціальний снаряд, демонструють на турніку вправу «сонечко».

Майстер спорту з акробатики та срібний призер на міжнародному цирковому фестивалі в Китаї Денис Овчаренко знайомить присутніх із жанром «корд-де-парель», коли на канаті без страхувальних лонж на одному подиху робить силові підтримки. Під куполом у повітряному кільці кружляють в унісон з романтичними акордами Наталя та Олексій Царевські, а непосидючі акробати показують, що можна робити, тримаючись за «мачту». Про те, що програма добігає кінця, сигналізують вісім африканських левів: з ними знаходять спільну мову під час дресури Вероніка та Олексій Пінко.

Обережно! Жартує клоун Петро-Чорненький

Генеральний директор — художній керівник Національного цирку Людмила Шевченко розповіла представникам ЗМІ, що надалі вона орієнтуватиметься на артистів із Південної Америки, Куби, Монголії. Їхні послуги у рази дешевші, ніж у Європі. Народна артистка України не відкрила усіх секретів нинішньої  вистави — під завісу зустрічі вона лишень резюмувала: «Аматорський цирк — це наше майбутнє».

Катерина МАЦЕГОРА, Світлана Скрябіна (фото),
«Урядовий кур’єр»