СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

В Одесі вчора презентовано проект нового оздоровчого корпусу

Ця презентація стала найпомітнішим моментом під час перебування в місті першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова та міністра соціальної політики Наталії Королевської. Новий корпус площею 3 тисячі квадратних метрів, що має запрацювати протягом року, зможе приймати до тисячі дітей на рік. Тут буде встановлене обладнання, що дасть змогу відпочивати в «Молодій гвардії» дітям-інвалідам із захворюваннями опорно-рухового апарату, з вадами слуху та зору. Сергій Арбузов запевнив, що новий корпус неодмінно буде споруджено найближчим часом: «Сьогодні був представлений цей проект, нам зрозумілі шляхи його реалізації». Новий корпус має бути споруджений та устаткований в рамках Державної програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки.

Посадовець додав також, що уряд має достатньо коштів, аби профінансувати всі наявні українські центри оздоровлення дітей.

Втім, ілюзій щодо поточного стану справ в організації дитячого відпочинку Сергій Арбузов не має: «Сьогодні, на превеликий жаль, умови літнього відпочинку дітей далеко не найкращі. За останні два десятки років багато оздоровчих центрів і таборів відпочинку було доведено до скрутного становища».

Одесити підготували урядовцям не лише презентацію оздоровчого корпусу, а й сувеніри з символікою «Молодої гвардії». Фото з сайту dumskaya.net

Виправити ситуацію, на думку урядовця, має реалізація соціальних ініціатив Президента, котрі передбачають поліпшення не лише матеріально-технічної бази, а й харчового раціону, лікувальних процедур, безпеки дітлахів тощо.

Міністр соціальної політики Наталія Королевська повідомила, що цьогоріч у дитячих таборах України має бути оздоровлено 3 мільйони дітей. Такий відпочинок слід забезпечити всім без винятку сиротам та половині дітей-інвалідів.

Відчутною підмогою державі у справі турботи про знедолених дітей можуть стати й громадські благодійні фундації. Як-от Одеський обласний фонд реабілітації дітей-інвалідів «Майбутнє», чий реабілітаційний центр для дітей з ураженням нервової системи також відвідали посадовці. Цей заклад, знаний одеситами як «Будинок з янголом», працює з 1996 року, і відтоді його працівники надали допомогу більш ніж 24 000 дітей.

Торік у жовтні у фонді встановили реабілітаційне обладнання LokomatPro, придбане Мінсоцполітики коштом державного бюджету (5,47 мільйона гривень). Нині фонд потребує додаткових насадок для цих реабілітаційних пристроїв.

Перший віце-прем’єр пообіцяв допомогти в цьому питанні, а також посприяти у придбанні іншого необхідного обладнання.

Високі гості відвідали також дитячий будинок Олександра й Любові Литвинів, де виховується більш ніж десять дітей. Такий спосіб влаштувати долі дітям, позбавленим батьківського піклування, сьогодні найкращий. Його реалізація потребує участі небайдужих та відповідальних громадян, котрим держава, в свою чергу, має забезпечити пристойні матеріальні умови, що дали б змогу належним чином подбати про вихованців. Надто коли в тих ще й зі здоров’ям не все гаразд. Найближчим часом майже на 900 гривень має зрости розмір допомоги  дітям-інвалідам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою та піклуванням. Після відповідного підвищення такі діти отримуватимуть сумарно 2,8 — 3,3 тисячі гривень допомоги. Вже цього року в межах Соціальних ініціатив Президента всі діти-інваліди будуть забезпечені необхідними засобами реабілітації на 100%.

Планується збільшити в півтора раза надбавки на догляд за дитиною-інвалідом з виключно високою мірою втрати здоров’я (з 50% до 75% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку). Збільшені розміри виплат отримають понад 15 тисяч сімей, у яких виховують дітей-інвалідів з найважчим ступенем втрати здоров’я. На базі установ системи соціального захисту триває процес створення відділень з надання послуг денного догляду для дітей-інвалідів. Це дасть можливість батькам працювати, а дітям отримувати належні послуги та адаптуватися до суспільного життя.

Такі кроки з боку уряду при допомозі небайдужих громадян якраз і мають дати гідне дитинство маленьким українцям, навіть тим, кого доля вже змалечку обділила.