Діяльність ОБСЄ грунтується на мирному діалозі й пошуку спільного знаменника, попри різні політичні позиції. Ці слова генерального секретаря ОБСЄ Ламберто Занньєра, напевне, можна вважати квінтесенцією і самого засідання.

Справді, нині ОБСЄ служить форумом  для політичного  діалогу на високому рівні з широкого кола питань безпеки  і платформою  для практичної діяльності  з поліпшення  життя людей  та їхніх співдружностей.  Як всеосяжний  регіональний інструмент  раннього попередження, усунення  конфліктів, регулювання криз і постконфліктного відновлення ОБСЄ  сприяє запобіганню  розбіжностям між державами і формуванню довіри  на основі співпраці.

Посередництво за згодою

Парламентська асамблея ОБСЄ готова виступити міжнародним посередником для початку діалогу між представниками влади та опозиції в Україні у разі відповідного звернення від офіційної влади  країни. Про це заявив голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Ранко Крівокапич на прес-конференції в рамках засідання Ради міністрів ОБСЄ в Києві.

«Якщо парламентська більшість і опозиція погодяться, що їм потрібно, щоб ми взяли участь у цьому діалозі, то ми згодні», — сказав він, відповідаючи на запитання журналістів.

Ранко Крівокапич зазначив, що йдеться передовсім  про контакти з представниками українського парламенту, як однієї з гілок влади країни, який також входить до ПА ОБСЄ. Водночас голова ПА ОБСЄ висловив переконання, що Україна може сама впоратися з політичною кризою в країні.

Про те, що ОБСЄ готова стати посередником у діалозі для виходу із політичної кризи в Україні, заявив і  генсек ОБСЄ Ламберто Занньєр під час двосторонньої зустрічі з міністром Леонідом Кожарою.

Генсек ОБСЄ також нагадав, що повага до таких фундаментальних прав, як право на мирні зібрання, право на висловлення думки та надання журналістам простору для виконання їхньої роботи важливі для згуртованого та безпечного суспільства.

У свою чергу директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Янеш Ленарчич очікує проведення ефективного розслідування українською владою та притягнення до відповідальності всіх причетних до розгону мітингу на Майдані Незалежності в Києві.

Про це він сказав на прес-конференції в рамках 20-го засідання Ради міністрів ОБСЄ, зазначивши, що міністр закордонних справ Леонід Кожара поінформував його: за фактами застосування сили проти мирних демонстрантів і журналістів розпочато відповідні розслідування.

Він нагадав, що в рамках ОБСЄ стежать за тим, як країни — члени організації дотримуються права громадян на мирні зібрання та висловлювання думок. Також він вважає, що активна позиція громадян сприяє побудові громадянського суспільства, однак  вимоги української влади звільнити захоплені демонстрантами в Києві адміністративні будівлі  також легітимні.

Двосторонні зустрічі

У рамках 20-го Міністерського засідання ОБСЄ міністр закордонних справ України, чинний голова ОБСЄ Леонід Кожара провів низку двосторонніх зустрічей з очільниками зовнішньополітичних відомств  різних країн. На них переважно обговорювали пріоритетні питання двосторонніх відносин у контексті поглиблення двостороннього політичного  діалогу на високому рівні. Сторони також торкалися  питань  щодо подальших кроків на шляху реалізації євроінтеграційного курсу України.

Окрему увагу  було приділено підсумкам головування України в ОБСЄ у 2013 році, а також питанням подальшої взаємодії на двосторонньому рівні у процесі реалізації пріоритетних завдань цієї Організації.

Варто зазначити, що очільники зовнішньополітичних відомств  різних країн-учасниць висловили  високу оцінку зусиллям України для забезпечення результативного міністерського засідання у Києві.