У разі зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця або серії та номера паспорта подається відповідна заява про це протягом місяця з дня виникнення змін. 

Платники єдиного податку І та ІІ груп у разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів такої діяльності заяву подають не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни. 

Платники єдиного податку ІІІ та V груп у разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності разом із заявою подають податкову декларацію за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни. 

Зазначені зміни вносяться до раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку територіальним органом Міндоходів у день подання платником відповідної заяви. 

Порядок видачі та отримання свідоцтва платника єдиного податку визначено ст. 299 Податкового кодексу України. 

Обчислення та сплата збору за першу реєстрацію транспортного засобу 

Юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що визначені як об’єкти оподаткування, є платниками збору за першу реєстрацію транспортного засобу. 

Сума збору обчислюється щодо кожного транспортного засобу як добуток відповідної бази оподаткування, ставки збору та відповідного коефіцієнта, зазначеного у пункті 234.4 статті 234  Податкового кодексу України. 

Збір сплачують юридичні та фізичні особи перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів. 

Платники збору зобов’язані під час першої реєстрації в Україні пред’являти квитанції або платіжні доручення про сплату збору з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення, а платники, звільнені від сплати збору, —  відповідний документ, що дає право на користування такими пільгами. 

У разі відсутності документів про сплату збору або документів, що дають право на користування пільгами, перша реєстрація в Україні не проводиться. 

Водночас слід зазначити, що від сплати збору за першу реєстрацію звільняються транспортні засоби: 

♦ будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, 

♦ дитячих будинків-інтернатів, 

♦ пансіонатів для ветеранів війни і праці, 

♦ геріатричних пансіонатів, 

♦ реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів за умови, що ці установи фінансуються з державного та місцевого бюджетів. 

До переліку звільнених належать також легкові автомобілі для інвалідів з об’ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України. 

У разі зміни власника транспортних засобів з вищезазначених організацій на будь-якого іншого, їхні нові власники зобов’язані сплатити збір у порядку та на умовах, передбачених розд. VII (статті 231—239) ПКУ.

 

Інформаційно-комунікаційний департамент Міністерства доходів і зборів України