Міський голова нині повинен мати не лише навички доброго господарника, а й бути фахівцем у піарі та брендингу, щоб уміти гідно представити своє місто інвесторам.

«Через велику кількість звернень від міських голів та кандидатів на ці посади ми продовжили набір у другу програму «Школа мерів» до 7 квітня. Із середини квітня стартуватимуть навчальні модулі», — повідомив під час прес-конференції в Києві керівник «Школи мерів» голова правління Агенції з питань стратегічних комунікацій та розвитку «Спільні зусилля» Руслан Рохов. 

Риси до портрету

Передбачають, що учасників програми буде 50. Слухачі цієї школи будуть задіяні здебільшого у вихідні, які вони інвестують у свою освіту. В червні  планують освітній візит у міста Польщі, яка є зразком якісного місцевого самоврядування. Планують, що слухачі відвідають Краків, Познань, Люблін. Набір міст залежатиме від побажань слухачів. Українці зможуть дізнатися не лише про надбання, а й про помилки у процесі польських реформ, щоб убезпечити себе та свої міста від цього. Передбачають, що в першій декаді вересня відбудеться захист стратегій розвитку міст.

«Середній вік випускників першої програми «Школи мерів» — лідерів  команд — 37 років (учасників — 35 років). З них 30% жінки. Якщо говорити про узагальнений портрет управлінця, то не важливо, скільки йому років, головне — його професіоналізм та воля до прийняття рішень», — уточнив «УК» Руслан Рохов.    

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич має підтримку своєї громади. Чи вчать цього у «Школі мерів»? Фото з сайту promir.info

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський вважає, що скласти портрет мера міста країн ЄС важко, але тут важливо говорити про здатність такого управлінця бути лідером, вміти звітувати про свою роботу та працювати із громадою.

«Життя міського голови дуже відрізняється від життя бізнесмена. І головне, що виокремлює міського голову, — системне бачення та системне мислення. Багато знань, які я здобув у «Школі мерів»,  були саме із системного мислення. У ній я познайомився з багатьма хорошими людьми, які передали нам свої ідеї й здобутки», — констатує Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

Гранти  на підтримку децентралізації

Western NIS Enterprise Found  у межах програми проектів місцевого економічного розвитку на малі гранти надав 25 тисяч доларів за умови співфінансування ініціаторів проектів. «За три тижні отримали 263 заявки, з яких змогли підтримати сім. Із цією базою даних плануємо надалі працювати», — повідомила керівник проектів місцевого економічного розвитку  Western NIS Enterprise Found Ірина Озимок.

Програма місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Found  — одна з чотирьох програм фонду, яку реалізують нині. Протягом трьох років на реалізацію всіх програм фонду передбачено  30 мільйонів доларів. Зокрема фонд підтримав проект інноваційного інкубатора на основі відкритих даних, презентація якого незабаром відбудеться. Разом із Київською школою  економіки працює над програмою з підготовки новообраних голів державних підприємств. Завдяки наданому фондом гранту другий набір у «Школу мерів» буде безплатним. На слухачів очікують лише видатки, пов’язані з проживанням та харчуванням.

Якщо під час програми першої «Школи мерів» там  заглиблювалися у питання стратегії розвитку міст, то тепер планують зосереджуватися  на ефективності  конкретних проектів, що їх реалізовуватимуть за  бюджетні або позабюджетні ресурси, і на комунікаціях із громадськістю, яка має розуміти, чому міський голова чинить так, а не інакше.

Серед найголовніших для міст  України проблем  — необ’єктивне планування і бюджетування, бюрократична система управління, корумпованість місцевих органів влади. Гальмує процеси децентралізації  брак ефективної комунікації між владою і громадою, нерозвиненість громадянського суспільства щодо залучення місцевого самоврядування, нестача інвентаризації та паспортизації майна міст, системної роботи з їхнього маркетингу. Слухачі  першого набору школи вже на практиці долають ці перешкоди.