РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ

Криза у цій країні змушує затягувати паски у державному секторі, проте стимулює приватників

Дмитро ОЛТАРЖЕВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

У Греції є давній звичай: на Новий рік у двері будинку кидають стиглий плід граната, насіння якого має розлетітися по всьому подвір’ю. Таке собі своєрідне побажання достатку. Нині «країна, де є все» змушена звикати до нових реалій. Достаток уже не так щедро розсипається по гостинних домівках греків. Що змінилося в їхньому житті в добу економічної турбулентності і що, попри все, не зміниться ніколи? Про це ми вирішили дізнатися, вирушивши до берегів Еллади.

 На потоптаних перехрестях Європи

«Колиска європейської цивілізації» зручно розташувалася на стику трьох континентів: Європи, Азії та Африки. Протягом усієї своєї історії Еллада була перехрестям найважливіших торгових, військових і морських шляхів, тож частина того, що провозив повз цю благословенну землю незграбний віз цивілізації, неодмінно залишалася в країні, збагачуючи її дух і традиції. Саме в Греції, у Дельфах, міститься славнозвісний пуп землі, з якого все бере початок. Справді, тут починалося громадянське суспільство, Олімпійські ігри, театр, наука, православ’я…

Чистоту віри греки оберігають ревно: 96 % населення — православні, побачити тут мечеть — велика рідкість. Як не поважати країну, де діти кожен день у школі починають з молитви? У церквах свічок не продають: ти можеш кинути в скриньку, скільки вважаєш за можливе, або навіть не кидати нічого, якщо не маєш можливості. Патріарх їздить на службу стареньким мерседесом, а решта священиків задовольняється малолітражками.

В усьому іншому ментальність греків дуже схожа з нашою. Чиновники за низьких зарплат працюють на власну кишеню. Як і в Україні, тут існує біла та чорна зарплатня. Щоб не сплачувати мита, багато греків їздять автівками з болгарською реєстрацією. Що більше уряд намагається зібрати податків, то більшу винахідливість у протидії цьому виявляють  громадяни.

Утім, греки у дечому все-таки ближчі за нас до Європи. Попри те, що тут чимало нуворишів, які зводять неймовірні палаци, є і справді багаті у третьому-четвертому поколіннях люди, що мешкають у непоказних фамільних будинках віком понад 100 років. Розумієш і те, чому греки так поважають свого президента. Нинішній глава держави Каролос Папульяс завжди відзначався скромністю і у складний для країни час навіть відмовився від зарплатні, яка становить близько 200 тисяч євро на рік.

Артифакти притягують туристів. Фото з сайту travellife.com

Тут є все?

З легкої руки героя Чехова Грецію називають країною, де є все. Насправді це міф, причому не давньогрецький. Тут немає ні власного газу, ні нафти, ні інших корисних копалин. Є лише буре вугілля, яке спалюють на місцевих ТЕС. Головний енергетичний ресурс Греції — небесне світило. 300 сонячних днів на рік забезпечують 10% виробництва електроенергії. Та щоб дарунки Геліоса перетворилися на омріяні вольти, потрібні чималі вкладення: приміром, сонячні батареї для приватного будинку обійдуться у 15 — 20 тисяч євро. Проте цей напрям в енергетиці активно розвивається завдяки інвестиціям європейських країн, таких як Німеччина. На полях, де раніше сіяли пшеницю та бавовник, тепер «квітнуть» геліосистеми. Місцеві фермери ладні кілька років чекати черги, щоб здати свою землю в оренду під встановлення сонячних батарей, бо це вигідніше.

Сільське господарство Греції можна порівняти з валізою без ручки. 3/4 території країни — гориста місцевість, кожен клаптик землі  на вагу золота. Обробляють її здебільшого невеличкі приватні господарства. Традиційні екстенсивні підходи забезпечують високу якість та екологічність продукції, але за такого «ексклюзивного» землеробства вона не конкурентна за ціною. Ось чому аграрний сектор виживає за рахунок субсидій Євросоюзу.

Марина Валі володіє оливковими насадженнями у селищі Ровієз на острові Евбія, які купив ще її прадід. Особлива гордість — два оливкових дерева, яким уже по 2000 років. Цей бізнес приносить незгірший прибуток, але, щоб його отримати, потрібно докласти чимало зусиль. Так, для виробництва 1 кілограма олії, яку можна продати лише за 3 євро, потрібно переробити від 6 до 30 кілограмів оливок. За норму 8 ящиків зібраних вручну оливок найманим працівникам з Албанії, Румунії, Індії, Пакистану платять по 30 євро на день. Часом прибутків і взагалі можна не дочекатися. Марина бідкається, що цьогоріч врожаю не буде. Від гарячого єгипетського вітру постраждала вся зав’язь. Єдина надія, знову-таки, на допомогу Євросоюзу.

Соціалізм по-грецькому

Гострослови називають Грецію «совком», що розвивався поза соціалістичним табором. До останнього часу греки отримували 15 зарплат на рік! Кожне підприємство, незалежно від форм власності, обов’язково сплачувало своєму працівникові додатковий оклад на Різдво, Великдень і на літню відпустку. Те саме стосувалося пенсіонерів. Загалом грецький розмах соціального забезпечення не мав прецедентів у світі. Окрім грошового забезпечення, пенсіонери отримують безкоштовне медичне обслуговування, ліки. Студенти не сплачують за навчання, безкоштовно харчуються в університетських їдальнях, і навіть за проживання у гуртожитку до останнього часу також непотрібно було платити. Тепер навіть самі греки розуміють, що соціалізм якщо й повернеться до них, то зовсім не скоро. Настали інші часи.

Раніше, каже власник таверни Костас, навіть на мінімальну зарплатню — близько 800 євро — можна було жити. Нині її зменшили до 516 євро. Натомість податки постійно зростають: якщо раніше було 6—8 %, то нині  —23.

Однак оптимізму грекам не позичати. Колишній вчитель, 85-річний Антоніс Паніотіс, каже, що пенсіонери нині живуть краще за всіх, бо вміють жити і на 400 євро. Молодь не вміє заощаджувати, вона народилася в інші часи. Тепер їй доводиться вчитися жити по-іншому.

Заощаджувати можна, приміром, на комунальних платежах. Щоб менше платити за гарячу воду, греки встановлюють нагрівальні сонячні установки, які коштують 300—400 євро і окуповуються за рік. Студентка Тетяна родом із Дніпропетровська каже, що основні витрати пов’язані з опаленням. Тож багато будинків повертається до використання дров, які дешевше купувати в сусідній Болгарії. Але оскільки в Греції зими теплі та мінусова температура — рідкість, є можливість заощаджувати і у такий спосіб: удень зовсім прикручуєш опалення, а ввечері ставиш на мінімум, одягаєш теплий светр — і холод не страшний. Зате економія відчутна: до 100 євро на місяць.

Економічний катарсис

Правильно кажуть: криза починається в умах. А повноти відчуттям додають ЗМІ: безробіття в Греції сягнуло історичного максимуму — 28%; держборг країни у 2013 році може перевищити 180% від ВВП. Звичайні греки не переймаються цими цифрами. Їх більше турбують власні житейські проблеми, які й змушують виходити на вулиці. Передусім потерпають працівники державного сектору, де механізми пробуксовують особливо відчайдушно. Страйкують усі: вчителі, лікарі, фармацевти і навіть поліцейські, яким скоротили зарплатню до 700 євро та урізали надбавки за нічні чергування.

Однак, хоч як парадоксально це звучить, криза має піти на користь новітній Елладі. З грецької слово «катарсис» перекладається як «очищення», «оздоровлення». Тож у нинішньому становищі Греція потребує катарсису — очищення від непотрібного в державному устрої, економіці. Здається, тамтешня влада починає розуміти: держава успішна настільки, наскільки більше сервісу надає своїм громадянам за сплачені податки. Недаремно у Гондурасі одні з найнижчих податків на планеті, але люди постійно страйкують, а у Швейцарії податки величезні, але там люди всім задоволені.

Оздоровлення потребує й ідеологія підприємництва. Не можна постійно продавати майбутнє, якого немає. Це і мильна бульбашка будівельного бізнесу, надгробком якому в Греції стоять 200 тисяч об’єктів непроданого і неготового житла. Це і напівмертва банківська система, яка неспроможна видавати будь-які кредити і не знає, що робити з величезною кількістю відібраних застав. Це і пенсійні, страхові фонди. У нестабільний час люди бояться робити довгострокові вкладення, вчаться жити одним днем. Усе це потрібно враховувати, будуючи посткризову економіку майбутнього.

Острови сподівань

Справжнім багатством Греції, що не підлягає девальвації, є найчистіше море, мальовничі краєвиди та 13 тисяч історичних пам’яток, які ваблять мільйони туристів. Нині вітрила туристичного бізнесу наповнюються новим вітром.

20% території Греції становлять понад 200 обжитих островів, зокрема таких великих, як Крит, Евбія, Родос, Лесбос. Нині на них робиться головна туристична ставка. Відпочивати на островах стає модним. Тут найчистіші в Європі пляжі, багатьом з яких присвоєно так званий «блакитний прапор». Узбережжя не перевантажене відпочивальниками завдяки довжелезній береговій лінії.

— Чисте море, природа — це святині для греків, — каже Теодор Венеріс, представник Асоціації готельєрів острова Евбія. — Підприємці та місцеві громади дбають про це. Наприклад, готелі мають замкнені системи оброблення стоків, вода з яких після повного очищення використовується для поливу газонів, дерев. Самі бачите, які доглянуті тут пляжі.

Евбія — другий за величиною острів Егейського моря після Криту. Окрім моря і гір, тут багато термальних джерел. За легендами, Геракл після кожного подвигу приїжджав до Едіпсоса на Евбії відновлювати сили в цілющих купальнях.

Пляжний і SPA-відпочинок доповнює екотуризм — можливість хоча б на час відпустки пожити в гармонії із собою та природою. Окрім оливкових плантацій, Марина Валі має невеличкий екоготель. У номерах немає телевізорів — лише книжки. Люди приїздять сюди не тільки, щоб насолодитися морем і горами, а й поспостерігати, як вирощують оливки, подивитися у телескоп на зорі. Кілька років тому Марина придбала старовинний ткацький верстат, на якому разом із туристами тче мініатюри — шикарний сувенір на згадку.

Годі й говорити про потенціал кулінарного туризму: греки завжди славилися найсмачнішою кухнею, багатством морепродуктів і, звичайно, чудовими винами.

Не варто думати, що «острівний відпочинок» можуть собі дозволити тільки заможні люди. Діапазон пропозицій вельми широкий. На Евбії прямо на березі моря можна знайти як апартаменти з усіма вигодами по 15 євро на добу за номер, так і вишуканий small luxury hotel, проживання в якому коштує 250 євро. У середньому пристойний номер на двох зі сніданком обійдеться в 30—50 євро. Прагнучи заохочувати туристів, греки пропонують додатковий сервіс: наприклад, у добову вартість — 70 євро — за проживання в 5-зірковому готелі з харчуванням може входити також оренда автомобіля. У багатьох готелях під час бронювання доречний торг. Тобто завжди можна підшукати варіант, аби хоча б на тиждень орендувати місце в справжньому раю.

…Щоб оговтатися від кризи, Греції потрібен час на «генеральне прибирання». Завдяки цьому вона, поза сумнівами, стане ще привабливішою та комфортнішою як для туристів, так і для самих греків. А це означає, що всі ми маємо змогу наново відкрити для себе красоти та легенди цієї дивовижної країни.

Автор висловлює подяку Журналістському фонду НСЖУ, Посольству Греції в Україні та туроператору «Mouzenidis travel» за сприяння у підготовці матеріалу.