Днями Міжнародний паралімпійський комітет офіційно підтвердив збільшення національної паралімпійської збірної команди України. Відбулося це у зв’язку з рішенням арбітражного суду про відмову в апеляції за фактом відсторонення від участі у XV літніх Паралімпійських іграх 2016 року  російської команди.

Українська збірна тепер налічує 172 спортсмени.  Команда братиме участь у 15 видах спорту із 22, представлених Паралімпіадою в Ріо.

Дискваліфікація росіян забезпечила українцям додаткові ліцензії. Фото з сайту 2014.paralympic.org.ua

Ігри сильних духом пройдуть у бразильському місті 7—18 вересня. Наша команда вирушить до Південної Америки заздалегідь, відразу після урочистих проводів, запланованих на 27 серпня. За словами президента Національного паралімпійського комітету України, уповноваженого Президента з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича, цього року Україну представлятиме  найбільша команда за всю історію незалежності. Паралімпійці дебютують у двох видах спорту — параканое та волейболі.  Вони мають високі шанси отримати медалі майже в усіх видах спорту. Традиційно сильними  серед суперників вважаються наші плавці та футболісти. 

«Майже в усіх видах спорту ми претендуємо на медалі. «Туристів» немає. У збірній хлопці й дівчата, які входять у топ-10 найкращих у Європі й у світі, тому результативність потенційно висока. Але це спорт: є справедливість, є несправедливість, є хвороби олімпійського спорту, які переходять у паралімпійський: допінг, непорядне суддівство», — зазначив днями в ефірі Громадського радіо  Валерій  Сушкевич.

Він нагадав, що Ігри-2016  символічні для спортсменів. 20 років тому 24 серпня в Атланті атлет Василь Ліщинський отримав перше українське «золото» на дебютній для українців Паралімпіаді. Тоді в нашої  команди була лише одна нагорода найвищої проби, нині  атлети мають намір здобути якнайбільше найвищих нагород.

Як і олімпійці, паралімпійці за здобуті  медалі отримають винагороду. За словами міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, цього року уряд зробив крок  до поступового прирівнювання  нагород паралімпійців до нагород олімпійських спортсменів. «Цьогоріч цього ще не буде зроблено, але за перше місце можемо надати до 40 тисяч доларів, за друге —  до 26 тисяч, за  третє — до 18 тисяч», — повідомив посадовець.

Внесок у додаткову мотивацію паралімпійцям, які робитимуть усе можливе, щоб наш прапор сяяв на міжнародній арені, а гімн звучав на всю планету, можуть зробити й  меценати.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»