Пандемія коронавірусу, яка вплинула на роботу традиційних маршрутів транспортування продовольства, і розв’язана росією війна в Україні може призвести голоду, якого світ не бачив від часів Другої світової війни. Застереження про це лунають дедалі частіше і гучніше від політиків та міжнародних організацій. Нині ціни на продовольство чи не у всіх країнах зросли на третину. За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, ще на початку квітня світові ціни на продукти харчування оновили історичний максимум. Експерти пов’язують це з дефіцитом олій та зерна, спричиненим війною в Україні.

Нині експорт зерна з України морськими шляхами неможливий, оскільки через російське вторгнення всі українські порти заблоковано.

«Зернові силоси України переповнені. Водночас 44 мільйони людей у всьому світі вже зовсім скоро потерпатимуть від голоду. Ми маємо відкрити ці порти, щоб зерно можна було вивезти. Світ вимагає цього, тому що сотні мільйонів людей залежать від цих поставок», — заявив виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми (WFP) Девід Бізлі. Він зауважив, що діяти треба негайно, інакше ціна бездіяльності буде вищою, ніж це можна уявити.

За даними ООН, станом на початок 2022 року близько 276 мільйонів людей у всьому світі голодувало. Через війну росії проти України ця  кількість може зрости на 47 мільйонів, а найбільше — в Африці на південь від Сахари.

Москва хоче знищити експорт українського зерна

До вторгнення росії  більшість продуктів харчування, вироблених в Україні, експортували через сім чорноморських портів. Обсяг цього експорту був достатнім, щоб  прогодувати 400 мільйонів людей. Оскільки  тепер порти блокують російські окупаційні війська, в Єврокомісії думають над тим, як диверсифікувати експортні шляхи українського продовольства, щоб обійти російську блокаду Чорного моря через суходіл. 

Цього тижня єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський під час конференції Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, яка відбувалася в Польщі, оголосив план дій з розблокування експорту харчової продукції з України. Він заявив, що ЄС  має протидіяти зумисному знищенню сільського господарства України росією та не дозволити москві вдавати рятівника, який рятує світ від голоду.

За словами Януша Войцеховського, Євросоюз має намір забезпечити ланцюги постачання продуктів харчування з України до Європи та решти світу. Він застеріг, що росія зробить спробу повернути ситуацію із кризою продовольства на свою користь. Москва не лише може привласнити частку України на глобальному ринку кукурудзи та пшениці, а й зробити спробу відбілити свій імідж як благодійного постачальника продуктів для бідних країн, блокуючи український експорт.

«Це російська пропаганда. Росіяни навмисно знищують український сільськогосподарський потенціал, а там дивись — і вони вже друзі світу й зображають себе рятівниками», — сказав єврочиновник.

Крім того, зростання цін на продовольство у світі цілком влаштовує російську владу, бо наповнюватиме знекровлений війною та санкціями бюджет.

Через неможливість експорту зерна з українських портів ще на початку квітня світові ціни на продукти харчування оновили історичний максимум

У пошуках альтернативних шляхів

У квітні Україні вдалося експортувати менше мільйона тонн зерна, що становить приблизно третину того, що було експортовано за такий самий період торік. І якщо чорноморські порти України не вдасться розблокувати найближчим часом, то проблема посилиться, оскільки через два-три місяці треба буде зберігати вже новий урожай. Тим часом російські війська зумисне бомблять залізничні вузли, елеватори, склади добрив, сільськогосподарські угіддя та інфраструктуру. 

Одним з альтернативних шляхів можуть стати коридори до польських портів на Балтійському морі. До війни Україна могла експортувати через Чорне море приблизно 5 мільйонів тонн зерна та майже 700 тисяч тонн соняшникової олії на місяць. Нині намагання швидко розширити експортні маршрути залізницею гальмують логістичні проблеми. Українські залізниці не пристосовані для експорту таких обсягів продовольства. Крім того,  Україна та Польща мають різні типи залізничних колій, тож треба розвантажувати і знову завантажувати кожен вагон, який перетинає кордон. Ще одним шляхом може стати будівництво залізниці з України до порту Клайпеда у Литві, але на реалізацію цього проєкту можуть піти роки.

Тим часом Державний департамент США закликав росію припинити блокаду Чорного моря та не провокувати глобальні продовольчі проблеми зривом експорту з України.

«Україна — критично важливий експортер сільськогосподарської продукції і ключова ланка у глобальній системі постачання продовольства. Блокада росії не дає вивозити ці товари, створюючи загрозу недоїдання і голоду для мільйонів людей у всьому світі. Блокаду слід припинити», — заявив глава Держдепу Ентоні Блінкен. Звичайно, марно сподіватися, що у кремлі дослухаються до цих закликів. Тому робота над пошуком нових експортних шляхів для українського зерна у ЄС триває.