Запорізькі поліцейські разом із працівниками СБУ викрили злочинну схему, завдяки якій особи, котрі проживають на тимчасово окупованих територіях, отримували виплати як переселенці. Триває розслідування кримінального провадження, розпочатого слідчим відділом Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство). Як з’ясували поліцейські та працівники СБУ, у злочинній схемі брали участь одразу кілька посадових осіб міста Бердянська.

Щодо самого механізму, то згідно із Законом «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», переселенці мали отримувати державну компенсацію. Та, як встановили правоохоронці, відповідні документи оформляли на осіб, які не залишали тимчасово окупованих територій. Нині встановлюють всіх осіб, причетних до згаданого кримінального правопорушення, і підраховують розмір збитків, завданих державі протиправними діями посадовців. Утім, шахраї обкрадають не лише державу, а й окремих громадян, серед яких — вочевидь небагаті люди.

Дешевий мотоблок — тільки у мріях

По допомогу до поліції звернулися одразу двоє жителів Запорізької області, які, виконуючи телефонні вказівки шахраїв, втратили гроші зі своїх банківських карток. Так, 62-річна запоріжанка розповіла, що на її стаціонарний телефон подзвонив невідомий, назвався співробітником одного з комерційних банків і попросив надати повну інформацію щодо її карткового рахунку. Не вагаючись, пенсіонерка надала всю конфіденційну інформацію незнайомцю. З картки довірливої жінки одразу було знято близько 3,5 тисячі гривень.

У Бердянську також через дії псевдопрацівника банку без заощаджень залишилася 42-річна жінка. Їй на мобільний телефон подзвонив псевдобанкір і повідомив, що заявниця повинна перереєструвати банківські картки. Аферист запитав номери карток і секретні коди. Легковажна громадянка повідомила шахраєві всю інформацію, а після розмови дізналася, що з картки зникло близько 7 тисяч гривень. Пошуки обох зловмисників тривають.

Спілкуючись із незнайомцями телефоном та в інтернеті, не втрачайте обережності, щоб не стати жертвою шахраїв. Так, до Якимівського відділення поліції звернувся 32-річний місцевий житель, якого також ошукали. На одному з інтернет-сайтів він замовив мотоблок. Перерахував продавцеві 4 тисячі гривень, але товару так і не отримав. Сайт фірми-продавця перестав працювати, як і зазначений у рекламі мобільний телефон.

Ще принаймні 45 громадян втратили гроші, повіривши шахрайці, яка в соцмережі розміщувала оголошення про реалізацію різноманітних товарів. Так працівники відділу протидії кіберзлочинам Запорізької області Придніпровського управління кіберполіції ДКП НП України викрили злочинну діяльність 18-річної жительки Мелітополя, яка, попри юний вік, здійснила кільканадцять шахрайських оборудок, позбавивши грошей з півсотні громадян. Схема була простою й дієвою. В одній з популярних соцмереж вона розміщувала оголошення про продаж товарів, найчастіше — одягу та взуття. Ціни були привабливими за умови обов’язкової часткової чи повної передоплати. Зайве казати, що банківські картки було оформлено на підставних осіб, а цього товару в шахрайки ніколи не було. Переказані довірливими покупцями гроші вона переводила в готівку в банкоматах Мелітополя. Остаточну кількість обдурених нею людей встановить досудове слідство. Шахрайці загрожує до восьми років тюрми.

Винесли з квартири гроші

Попри постійні застереження правоохоронців про шахрайства, довірливі громадяни збагачують кишені всіляких аферистів. Лише впродовж минулих вихідних до їхніх пасток потрапили 12 жителів Запорізької області. Актуальною залишається схема зі «зняття причини».

Так, до Енергодарського відділення поліції звернулася 76-річна жителька запорізького міста енергетиків. В обідній час до її помешкання прийшли дві невідомі жінки, які начебто хотіли винаймати житло. Під час огляду квартири одна з гостей повідомила заявниці, що на ній «причина» і, щоб зняти її, треба провести обряд. Заявниця віддала 4 тисячі доларів США, які жінка загорнула в тканину і стала водити нею по спині господині. Потім незнайомки винесли з квартири гроші. До 66-річної пенсіонерки з Мелітополя також завітали дві незнайомі жінки під виглядом зняття порчі, заволодівши золотими виробами та грошима старенької загалом на 36 тисяч гривень.

Днями співробітники відділу кримінальної поліції затримали трьох чоловіків і чотирьох жінок, які обкрадали стареньких під приводом продажу продуктів харчування. Зловмисників підозрюють у скоєнні 30 кримінальних правопорушень у Запоріжжі. Ці шахраї діяли за однією схемою: двоє (жінки чи чоловік із жінкою) пропонували придбати молоко, сир, сметану, м’ясо за зниженими цінами. Зазвичай це спрацьовувало — старенькі починали шукати гроші, виказуючи місце, де зберігають заощадження. Дізнавшись, де сховані кошти, злодії відправляли довірливих стареньких по посуд під продукти, наполягали ретельно помити його. Хтось зі зловмисників у цей час залишався без нагляду і крав гроші. Здобиччю зловмисників переважно ставали «заощадження на смерть» літніх людей. Усі підозрювані — жителі сусідньої Дніпропетровщини. Для двох з них, 44-річної жінки і 29-річного чоловіка, обрано запобіжний захід тримання під вартою. Їм загрожує до шести років позбавлення волі.