До чогось подібного тут давно готувалися. Обстрілів остерігалися, але сподівалися, що бойовики не наважаться на таке. Наважилися. Потерпіла сторона закономірно назвала це кривавим злочином проти людяності. А ось бойовики цинічно тішилися тріумфом. Лідер самопроголошеної «ДНР» Захарченко підтвердив, що справді почався наступ на Маріуполь.

Маріупольці зізнаються, що їм давно вже розвиднилося стосовно того, хто становить для них небезпеку. Після обстрілу в Сартані торік у жовтні похоронної процесії (7 осіб загинули, 18 зазнали поранень) дехто згарячу звинувачував сили АТО. Нині таких значно поменшало, бо люди на власному досвіді багато разів пізнавали підступність, жорстокість і цинізм «захисників». Це підтверджують і гасла, які тримали маріупольці під час недавніх акцій «Я Волноваха» та в День Соборності: «Гуманітарка», яка вбиває», «Чути «град» — суне «брат» чи «Як тобі, Путіне, спиться? Кров українців не сниться?»

Мішенню став густозаселений Восточний

Артилерійські дуелі між позиціями захисників міста на його околицях та бойовиками тут не рідкість. Але потужний обстріл густозаселеного масиву поблизу місцевого базару, де в суботу вранці завжди людно, виходить за будь-які межі.

«Бойовики терористичної організації «ДНР» завдали вогневого удару з новоазовського напрямку, тобто з не підконтрольної українській владі території по житлових кварталах міста Маріуполя, достеменно знаючи, що у цих кварталах не розташовані українські війська, — йдеться у повідомленні прокуратури Донецької області. — Так, бойовики цілеспрямовано застосували зброю знищення проти мирного населення із розрахунком на найбільшу кількість жертв серед них».

Мешканці деяких інших районів Маріуполя згадують, що цього трагічного ранку чули свист і характерне шелестіння ракет, які почали вибухати у лівобережній частині міста. А чимало людей, що опинилися в епіцентрі, схоже, не встигли нічого збагнути.

«Зона ураження величезна, — стверджує міський голова Юрій Хотлубей. — Потерпіли території біля ринків «Київський» і «Денис» та розташовані поряд житлові будинки. Вже ніхто не сумнівається, що обстріл вели бойовики».

Результати його вражають. Приголомшені й налякані свідки трагедії з розпачем розповідали, що потерпілих на вулицях та серед руїн дуже багато. Інформація почала підтверджуватися: 30 жертв, а кількість поранених перевищила сотню.

«Ми цього ранку всією сім’єю збиралися по покупки на «Київський» ринок, — зітхає жителька Орджонікідзевського району. — Але затрималися, бо довго не заводився автомобіль. Нервувалися, нарікали, а, виявляється, нам просто дуже пощастило. Зрозуміли це, коли побачили палаючі руїни будинків і тіла земляків на вулицях».

На жаль, до інших маріупольців і навіть цілих родин, які в цей час потрапили в зону обстрілу, доля виявилася не такою прихильною. Молода мама загинула просто в автомобілі, а її вцілілій, але пораненій доньці довелося ампутувати частину ніжки. А неподалік під руїнами будинку загинула сім’я з чотирьох осіб, наймолодшому було 4 роки.

Трагедія ще тісніше згуртувала людей

Ракети завдали великих руйнувань житловим будинкам: пошкоджено 55 багатоповерхівок та 14 приватних осель. Боєприпаси вцілили також у приміщення чотирьох шкіл, пошти, трьох дитячих садків, торгових павільйонів, магазинів. Масштаб руйнувань величезний: за попередніми підрахунками, щоб компенсувати втрати, потрібно понад 100 мільйонів гривень.

Міські служби продемонстрували готовність негайно прийти на допомогу землякам. Дуже оперативно і професійно спрацювали пожежники, рятувальники, медики, правоохоронці, волонтери. На вулицях встановити великі намети — пункти обігріву та допомоги потерпілим. Ремонтні бригади відразу взялися за відновлення подачі газу та електроенергії в обстріляних районах. У багатоповерхівках почали склити вікна чи тимчасово закривати їх плівкою.

Усього у зоні обстрілу опинилися понад 12 тисяч осіб, помешкання яких зазнали різних ушкоджень. Частина маріупольців змушені були з цієї причини перебратися в інші райони.

За словами міського голови, підстав для евакуації з Маріуполя немає, однак влада всіляко посприяла переїзду потерпілих у місця тимчасового притулку.

«Люди у відчаї, багатьом потрібна психологічна допомога, — каже голова Донецької ОДА Олександр Кіхтенко. — Необхідно дійти до всіх потерпілих, обов’язково кожному приділити увагу».

Уже очевидно: налякати і деморалізувати маріупольців бойовикам не вдалося. Звісно, люди, які втратили рідних, майно, перебувають не в найкращому моральному стані. Деякі маріупольці виїхали з міста, інші закупили про запас продукти та інші товари. Однак багато людей шикувалися у черги, щоб здати кров для поранених, пропонують допомогу рятувальникам, записуються у загони міської самооборони, перераховують кошти зокрема і співробітники Донецької ОДА.

«Бойовики, яких бісять проукраїнські настрої маріупольців, хотіли налякати нас, але їм це не вдалося, — каже місцевий донор-доброволець. — У черзі я переконався, що земляки витримали це випробування, зціпили зуби і згуртувалися для оборони».

Цинічний обстріл мирного населення Маріуполя правоохоронці кваліфікували як терористичний акт, хід досудового розслідування у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 258 КК України контролює прокуратура Донецької області.

Неділю на території Донеччини оголосили днем жалоби. Хоч дехто давно вважає: приспущеним державний стяг має залишатися постійно, доки територію Донбасу не визволять від проросійських терористів. Жахливі події переконали: доки незаконні збройні формування топчуть українську землю, безпеку мирним громадянам не гарантовано. І не тільки в Маріуполі.

Що відбувалося напередодні?

Останнім часом питання оборони для Маріуполя залишалося пріоритетним. Для її зміцнення тут об’єднали зусилля пересічні городяни і керівники підприємств, органи влади та депутати. Маріупольська міська рада прийняла кілька рішень задля посилення обороноздатності. Серед них — створення батальйону територіальної оборони і клопотання про виділення бюджетних коштів на харчування та інші потреби добровольчих підрозділів, які охороняють місто на околицях. Згадані рішення депутати приймали одностайно.

Контррозвідка періодично у місті та довкола нього затримувала і знешкоджувала розвідувально-диверсійні групи, які мали завдання завдати якомога більше збитків і паралізувати промисловість міста. Нещодавно на території Запорізької області невідомі підірвали залізничний міст на перегоні Комиш-Зоря — Розівка. Лиходії використали 100 кілограмів тротилу, вибух перекинув половину потяга з 54 вантажних вагонів. Діяли не новачки, оскільки пошкоджений шлях має стратегічне значення для Маріуполя — ним доставляють кокс і залізну руду для металургійних комбінатів «Азовсталь» та ім. Ілліча. Це єдина залізнична гілка, яка з’єднує місто з іншими областями України.

І це не перший факт рейкової війни, адже у грудні зловмисники висадили в повітря залізничний міст через Кальчик у самому місті. Уже завершено будівництво резервного шляху між комбінатами та морським портом. Міністерство інфраструктури оперативно направило сюди кілька потягів та п’ять одиниць важкої техніки. Рух на цій ділянці буде відновлено найближчим часом.

Лідія ЖАТКАдля «Урядового кур’єра»