Україна та Євросоюз відновлять переговори щодо Угоди про асоціацію після Новорічних та Різдвяних свят.  Про це у вівторок на  прес-конференції в Укрінформі заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

— Два раунди переговорів уже пройшли в Брюсселі. В Європі починаються політичні канікули, пов’язані з Новорічними та Різдвяними святами, і після свят Україна відновить переговори з приводу цієї угоди, —  зазначив він.

Водночас в уряді  визначають ті параметри, які  могли б дозволити імплементацію угоди при збереженні національних інтересів України. На переконання міністра, наша країна зараз перебуває у більш сприятливих умовах, ніж до саміту у Вільнюсі і відмови підписувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, а непідписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом дало змогу Україні вести діалог з Російською Федерацією.

«Позитивні результати таких переговорів ми вже маємо навіть сьогодні, лише через кілька тижнів після Вільнюса», — сказав він.

Леонід Кожара також наголосив на тому, що економічні умови на момент Вільнюського саміту не дозволяли Україні підписати Угоду з ЄС. При цьому він підкреслив, що однією з головних причин непідписання була позиція МВФ, який готовий був виділити гроші на неприйнятних для України умовах.

Іноземні громадяни та особи без громадянства, перебуваючи в Україні, повинні дотримуватися законодавства держави та не брати участі в діях, що становлять загрозу нацбезпеці України, зауважив Леонід Кожара.

«Як міністр закордонних справ хотів би наголосити, що іноземним громадянам не дозволяється у цій країні брати участь у тих діях, де порушуються закони, наше законодавство, і брати участь у діях, які чинять небезпеку національним інтересам нашої держави», — заявив він, відповідаючи на запитання журналістів щодо запиту нардепа Олега Царьова до керівництва СБУ та МЗС зі списком осіб, яким слід заборонити в’їзд до України через їхні  дії, що становлять, на думку нардепа, загрозу нацбезпеці держави.

Глава МЗС нагадав, що в Україні існує законодавство, яке регулює питання в’їзду-виїзду іноземних громадян та осіб без громадянства. Відповідний закон про правовий статус іноземців та осіб без громадянства також визначає перелік державних органів влади, які приймають рішення щодо заборони іноземцям та особам без громадянства в’їзду до України. «До таких органів належать СБУ, МВС, Державна прикордонна служба і Державна служба міграційного контролю. Ці органи ухвалюють рішення», — завважив міністр.

Він також наголосив, що відповідно до цього закону іноземцям і особам без громадянства може бути відмовлено у в’їзді в Україну з міркувань національної безпеки і забезпечення громадського порядку. «І це не просто право, це їхній  обов’язок відповідним чином реагувати», — заявив він.

Міністр закордонних справ також повідомив, що Олег Царьов як народний депутат має право звертатися до державних органів і вносити свої пропозиції. «Наскільки я знаю, він надіслав свій запит, МЗС його розгляне і дасть відповідь на це», — сказав Леонід Кожара.