ПРАВО НА ЗЕМЛЮ 

Селяни мають виграти

Нині по всій країні триває активне обговорення законопроекту «Про ринок земель», який є складовою земельної реформи. Профільне міністерство та регіональні відомства протягом останнього місяця провели широкомасштабну роз’яснювальну роботу з аграріями та власниками паїв, внаслідок чого було знято багато спірних питань.

У першому читанні урядовий законопроект Верховна Рада планує розглянути 20 жовтня. А за тиждень до цього у Будинку уряду на відеоконференції з Дніпропетровськом, Львовом, Одесою та Харковом перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий розповів про деякі аспекти документа та земельної реформи загалом.

 

Свій шмат землі обробляти легко і приємно. Фото з сайту dle-news.ru

Одна з цілей законодавчих нововведень — залучення землі сільськогосподарського призначення у товарообіг. Це дасть змогу власникам паїв отримувати під заставу землі іпотеку, а орендарям земельних наділів — кредити під заставу права на оренду. Така фінансово-економічна складова реалізовуватиметься через Державний земельний іпотечний банк, який має запрацювати на першому етапі реформи. Це буде банківська установа 1-го рівня, яка надаватиме кредити виробникам сільгосппродукції сама або через інші комерційні банки.

Власники землі зможуть отримати іпотеку 10 тис. грн на гектар, а орендарі — 2 тис. грн на гектар. Так, до агропромислового комплексу буде додатково залучено 60–70 млрд грн, що конче потрібні як для поточної роботи сільгоспвиробників, так і  для оновлення матеріально-технічної бази фермерських господарств.  Прийняття закону дасть змогу ліквідувати чорний ринок землі.

Найбільш значуща скла?дова реформи — підвищення добробуту села та селян. Планують істотно підвищити нормативну оцінку землі сільгосппризначення. Це дасть змогу збільшити орендну плату в середньому по Україні до 600 грн за га. Так власники паїв отримуватимуть майже вдвічі більше коштів. А враховуючи те, що прибуток від орендної плати оподатковується, збільшаться надходження до бюджетів сільських та селищних рад. «У нас орендується приблизно 17 млн га ріллі. Отже, місцеві бюджети додатково отримають майже 1,6 млрд грн», — спрогнозував Микола Безуглий.

Уряд планує внести зміни для збільшення земельного податку і пропозицію, аби отримані кошти у повному обсязі залишалися у сільських та селищних бюджетах. Якщо збільшити прибуток, скажімо, на 1%, зазначив Микола Безуглий, сільради отримають додатково 6 млрд грн.

Хоча деякі громадські організації виступають за подовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення. «Наприклад, людей турбує можливість купівлі землі іноземцями. В урядовому законопроекті чітко прописано, що купувати землю мають право на цьому етапі реформи виключно громадяни України, а також фермерські господарства з українським капіталом. Закон «Про ринок земель» після  ухвалення, як і інші закони, має виконуватися безумовно. Тому із застереженням, що закон порушуватимуть і землю купуватимуть іноземці, варто звертатися не до аграрних відомств, а до правоохоронних органів», — порадив  Микола Безуглий.