У вівторок Європейський парламент підтримав регламент щодо започаткування Ukraine Facility. Програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро,  з яких 38,27 млрд євро буде спрямовано на підтримку державного бюджету, буде чинною з 2024-го по 2027 рік.

«Затвердження програми Ukraine Facility дасть змогу посилити нашу макроекономічну стабільність та наблизити Україну до членства в Європейському Союзі. Регламент містить остаточні умови програми, зокрема щодо плану для Ukraine Facility, який у березні буде затверджено в уряді та передано на розгляд Європейській комісії. Дякую нашим європейським партнерам за лідерство та непохитну підтримку України», — зазначилаперший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Регламент визначає напрями, форми та порядок надання фінансової підтримки для України. Ukraine Facility розділено на три ключові складові:

  • перша — пряма підтримка державного бюджету — 38,27 млрд євро, з яких 33 млрд євро у формі кредитів та 5,27 млрд євро у формі грантів;
  • друга —  спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах — 6,97 млрд євро;
  • третя — технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами разом з отриманими раніше — 4,76 млрд євро.

Програма передбачає механізм перехідного фінансування, який дасть змогу Україні одержати підтримку для державного бюджету ще до моменту повноцінного запровадження Ukraine Facility. Уряд спільно з європейськими партнерами працює над укладенням відповідного меморандуму, підписання якого очікуємо в березні.

Остаточне затвердження плану від ЄС очікують у квітні, що дасть змогу  Ukraine Facility повноцінно працювати.

«Із початку повномасштабного вторгнення росії ЄС надав Україні майже 26 млрд євро прямої бюджетної підтримки. Це виняткова допомога та вияв солідарності з українським народом у складний час випробувань. В умовах невизначеності щодо зовнішнього фінансування в перші місяці цього року підтримка від інституцій ЄС створення Ukraine Facility — важливе рішення для стабільності фінансової системи країни. Розраховуємо одержати перший транш у межах Ukraine Facility обсягом 4,5 млрд євро вже в березні», — зазначив міністр фінансів Сергій Марченко. 

Основа для надання бюджетної підтримки в межах програми — план для Ukraine Facility, який передбачає здійснення структурних реформ у державному секторі, проведення економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання.

Реалізація плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки. Бюджетну підтримку в межах Ukraine Facility Європейський Союз надаватиме щоквартально за виконання визначених у плані критеріїв щодо проведення передбачених реформ.

Відповідно до затвердженого регламенту, Україна має доопрацювати план, серед іншого врахувавши в ньому такі умови:посилити захист від кіберзагроз і стійкість до дезінформації та зовнішнього втручання; посилити заходи зі сприяння гендерній рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат; підвищити доступність соціальної допомоги для вразливих груп населення, зокрема ветеранів та ВПО; протидіяти екологічним злочинам, зокрема шкоді, завданій війною, і забезпечити дотримання принципу «Не завдавати значної шкоди» щодо кліматичних та екологічних цілей у воєнних та післявоєнних сценаріях; посилити транскордонну співпрацю із сусідніми державами в галузях торгівлі, захисту довкілля та боротьби зі злочинністю; спрямувати 20% грантових коштів у межах першої складової програми (1,05 млрд євро) на потреби регіонів для відновлення та модернізації.

Джерела: Міністерство економіки
 
Міністерство фінансів