Здалеку вони нагадують писанки. Але лише деякі мають традиційний візерунковий розпис. На інших же зображено цілі картини: лики святих, квіти — і у стилі Марії Приймаченко, і майже класичні натюрморти, портрети національних героїв, сцени героїчних битв українців. Багато державної та національної символіки. Все майже як у звичайному художньому музеї, ось тільки полотном для робіт художників-майданівців служать особливі субстанції. Це будівельні/

шахтарські каски та металеві шоломи, більшість з яких захищали голови учасників подій на Євромайдані від дубців ментів та тітушок, від гумових куль та бруківки (чомусь новітні історіографи забувають, що не тільки майданівці відбивалися камінням, а й противна сторона використовувала цю далеко не табельну зброю). Частину «полотен» художники отримали безпосередньо з обгорілого Будинку профспілок та з барикад.

Лики святих на касках Майдану. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Усього на виставці представлено шість десятків касок і шоломів. Експонати вже встигли помандрувати містами України, а незабаром ці твори планують показати  за кордоном. Співорганізатори проекту Максим Потапчук та Тетяна Чепрасова сподіваються, що виставка не лише допоможе увіковічнити дух Майдану, а й підключиться до збору коштів для наших бійців, які нині захищають нашу незалежність на сході України.

Василь Власюк та його роботи. Зверху — каска, продана на інтернет-аукціоні. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Як розповів нам один з авторів виставлених творів Василь Власюк, одну з касок  продано через інтернет-аукціон за тисячу доларів, покупцем став українець із США. Активісти вирішили використати ці кошти для купівлі тепловізора. Разом з відомим казкарем Сашком Лірником дозбирали ще три тисячі доларів, замовили прилад і відвезли його підшефним бійцям.

Такі каски варто приміряти і філософам, і політикам. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Нагадаю, власне традиція розписувати каски виникла ще під час подій на Майдані. Хто робив це для розваги, а хто — з вірою, що ангели на касці захистять власника від найгіршого. Людей ці візерунки врятували не всіх, але країну та незалежність — таки зберегти допомогли.

Організатори заходу — Громадська організація «Артіль Майдан» та Благодійний фонд Українського дому. Допомогу також надали відділ соціального служіння і благодійності УПЦ КП, Міністерство культури  та другий батальйон спеціального призначення «Донбас» в/ч 3027 Національної гвардії України.

Виставка працюватиме до кінця тижня, а потім знову продовжить свою роботу в Українському домі під час проведення заходів, присвячених Дню Незалежності з 22 по 30 серпня 2014 року. Вхід вільний.  

 

Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ 
для «Урядового кур’єра»