Як і передбачали півроку тому чимало експертів, тенденція до зниження депозитних ставок банків лише набиратиме обертів. «УК» вирішив ретельніше розібратися в цьому питанні: кинути оком на нещодавнє минуле, порівняти його із сьогоденням і спробувати спрогнозувати майбутнє.

Порівняння з мінусом

Для цього достатньо глянути на порівняльну таблицю: депозитні ставки в окремих банках на початок червня 2015-го та на початок березня 2016 року. Ці банки завжди були дуже активними учасниками депозитного руху і швидко реагували на всі зміни на ринку. Тому саме ці фінустанови і доречно наводити для різних порівняльних прикладів.

Виявляється, є банки (вони невеликі, проте саме в них відсоткові ставки завжди найвищі), які за останні дев’ять місяців не лише не знизили депозитних ставок, а навпаки — підвищили їх. Яскравий приклад (див. табл.) — Юнісон Банк, де в червні 2015 року середня ставка за депозитами терміном на 6 місяців становила 22%, а 2016-го зросла на 4 пункти і наблизилася до 26%. У цій фінустанові зросли середні ставки і за доларовими депозитами на цей строк.

Майже не змінилися ставки у банку «Форвард». Хоч у більшості фінустанов ці показники відчутно знизилися (це середні та великі банки). До прикладу, ПриватБанк: відсоткові ставки за депозитними вкладами у гривнях терміном на 1 місяць знизилися на 4%, у доларах — на 3,5%.

На 2,5% знизили ставки за шестимісячними депозитами в середньому у ВТБ-Банку, а подібні вклади в Укргазбанку стали давати утримувачам доходів менше на 2%. На 0,5—0,7% знизилися шестимісячні депозитні ставки у доларах майже у всіх банках.

Схожу картину простежуємо й в інших великих банках: Укрсоцбанк, Ощадбанк. Щоправда, там зниження відсоткових ставок трохи нижче. Отже, загальна тенденція у зменшенні цих показників таки є.

Хоч вкладання коштів у банки — досить ризикована справа, воно надає людям змогу значно поліпшити фінансове становище. Фото з сайту dr.ck.ua

То суттєве чи не дуже?

Як вважає голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко, тенденція до зниження ставок за депозитами і надалі триватиме. «Однак таке падіння навряд чи буде значним. Крім того, на мій погляд, збережеться розрив у відсоткових ставках між банками. Це зумовлено тим, що накопичено високу ліквідність, однак вартість грошей ще доволі велика, щоб кредитувати реальну економіку країни», — зазначає вона.

За оцінкою експерта, у першому півріччі цього року депозитні ставки можуть знизитися не більш ніж на 1,5—2%.

Заступник голови правління Банку Кредит-Дніпро Андрій Мойсеєнко зауважує: «Щомісячна динаміка протягом найближчих п’яти-шести місяців може мати діапазон 0,5—1%». Чи такої думки дотримуються інші учасники ринку?

Директор департаменту роздрібного бізнесу Ощадбанку Валерія Малахова зазначила «УК»,   що, за прогнозами її установи, депозитні ставки за півроку можуть знизитися на 1,5—2%.

Як вважає директор рейтингової агенції «Стандарт-Рейтинг» Андрій Нікітін, такі висновки передчасні й не зовсім у тренді. «За нашою інформацією, середні ставки за депозитами фізичних осіб, представлені індикативною ставкою SDR-50 у 50 надійних банках, за останні 6 місяців за депозитами на 12 місяців знизились із 21,27% до 20,6%, тобто менш ніж на 1%. Думаю, що таку тенденцію за умови зваженої монетарної політики Нацбанку України буде продовжено, і ставки падатимуть, але на 0,5—1%, не більше. За валютними депозитами — так само: ставки впали, але менш ніж на 1%», — зазначив він.

Протягом 2015—2016 років падали 3- та 6-місячні депозитні ставки за всіма видами валют, проте крива їхнього зменшення була не дуже похила. Приміром, на гривневі тримісячні депозити з початку 2016 року і до кінця лютого середня ставка впала лише на 0,53% (з 19,28 до 18,75%). З 12 лютого 2015-го по 13 лютого 2016-го ставка за тримісячними депозитами у доларах стала меншою в середньому на 1,24%, а депозити у євро стали менш прибутковими за цей термін на 1,39%.

Андрій Нікітін вважає, що з огляду на такі показники (терміном 1 рік) падіння відсоткової ставки лише за півроку на 1,5—2% неможливе, як нереальним видається, на його думку, щомісячне зниження на 0,5—1%. І справді, таке відбудеться хіба що за умови шалених темпів зростання ВВП у нашій країні.

У половини фінустанов немає коштів

Більшість експертів упевнена, що в Україні чимало банків, яким конче потрібне залучення коштів для підвищення своєї ліквідності під високі відсотки. Таких установ, за оцінками «Стандарт-Рейтингу», лише половина. Друга половина працює в так званому дефіцитному режимі, й тому в них ставки наближені до реального рівня інфляції, тобто високі. Якщо ж АТО й надалі загострюватиметься, то експерти припускають, що ставки різко підуть угору.

Валерія Малахова вважає: ще один чинник, який неабияк може вплинути на депозитні ставки, — облікова ставка Нацбанку України. На її думку, якщо цей показник знижуватиметься, то й відсоткові ставки за депозитами почнуть спадати.

Проте на зниження ставок навіть за умов загострення бойових дій впливає вагоме зменшення кількості банків, яке спостерігаємо протягом останнього року. Як правило, зникають малі та середні банки, які й пропонували клієнтам вищі ставки за депозитами, ніж великі та іноземні. В останніх такі показники завжди були низькими. Проте процес зменшення кількості банків мав пік 2015-го, і, як можна спрогнозувати, піде на спад. Отже, цей чинник зниження відсоткових ставок 2016 року не відіграватиме такої великої ролі, як попереднього.

Ще один позитивний тренд, який закріпився останніми місяцями у банківській сфері, — збільшення кількості строкових депозитів та вкладів на терміни до півроку та більші. Нині частка таких депозитів у різних банках коливається від 50 до 70%. Проте, на думку пана Нікітіна, зростання відбувається не за сумою вкладів, а за кількістю. Тобто їх стало більше, проте депозити, як правило, невеликі.

Від редакції. Невеликі розміри вкладів можуть свідчити про те, що у людей мало грошей, і чимало з них побоюються тримати їх (тим більше великі кошти) в банках. Адже їх ліквідація триває, і багато вкладників чекають на свої депозити. А в панчохах наших співгромадян, за різними оцінками, — від 50 до 80 мільярдів доларів. Щоб у цих нелегких економічній та політичній ситуаціях залучити бодай третину з них до банків, останні триматимуть високі ставки й надалі. Проте це вже тема окремої статті. 

ДОВІДКА «УК»

SDR-50 — індикативна депозитна ставка, яку розраховують на базі пропозицій за строковими депозитами на 3-6-12 місяців у національній та іноземних валютах у 47-55 українських банках.