На прес-конференції заступниці Держсекретаря США Вікторії Нуланд довелося спростовувати чутки, спричинені чи то неточностями перекладу, чи умисними намаганнями деяких українських політиків створити зловісну картину під назвою «Захід «зливає» Україну».

Фальшиві вибори на Донбасі нікому не потрібні

Після зустрічі Вікторії Нуланд із депутатами Верховної Ради українським інформаційним простором прокотилася новина, мовляв, представниця американського Держдепу заявила: вибори на окупованих територіях Донбасу повинні відбутися у липні. І від цього факту нібито залежатиме подальше надання США фінансово-технічної допомоги Україні.

«Ця інформація — неточна, ми не встановлювали конкретної дати виборів», — заявила на прес-конференції Вікторія Нуланд. За її словами, єдина позиція, якої принципово дотримується Вашингтон щодо виборів на Донбасі, — виконання всіх необхідних для цього передумов, зафіксованих у мінських домовленостях. А саме: гарантія безпеки спостерігачів, створення умов для кандидатів агітувати й зустрічатися з виборцями, безперешкодний доступ місії ОБСЄ на всій території Донбасу. Крім того, Вікторія Нуланд зауважила, що вибори на Донбасі мають забезпечити громадянам право обирати власних лідерів, а не перетворитися на «фальшиві вибори для десятка маріонеток з Москви». Заступниця Держсекретаря США також запевнила журналістів, що надання фінансової допомоги США Україні пов’язано лише з успіхами і темпами реформ у країні.

Знайомство видалося приємним і перспективним. Фото з Урядового порталу

Останнім часом російська дипломатія почала активно готувати під∂рунтя для скасування міжнародних санкцій, проте Вікторія Нуланд повідомила, що лідери США та країн ЄС єдині у своїй позиції: санкції щодо Росії залишатимуться в силі доти, доки вона не виконає зобов’язань у рамках мінських домовленостей. А міжнародні санкції, запроваджені проти Москви після незаконної анексії Криму, залишатимуться в силі доти, доки Крим не буде повернено Україні, — запевнила Вікторія Нуланд. Вона також висловила обурення з приводу «жахливого рішення» окупаційної влади Криму заборонити Меджліс, що «позбавляє кримськотатарський народ його історичної форми представницької демократії».

Попереду ще багато роботи

У Держдепі США сподіваються, що новий уряд України продовжуватиме втілення системних перетворень у країні, і очікують, що 2016 рік стане для України роком незворотних реформ, зокрема у сфері боротьби з корупцією, «яка все ще залишається істотною проблемою в державі». Україна почала звикати до гучних показових антикорупційних скандалів, фігурантам яких чомусь вдається уникнути кримінальної відповідальності. «Треба почати саджати людей, які обкрадали людей, на лаву підсудних і викорінювати корупцію найрішучішими методами», — відверто зауважила заступниця Держсекретаря.

Головна мета приїзду представниці Держдепу до Києва полягала у спілкуванні з новопризначеним Прем’єр-міністром, аби таким чином особисто переконатися, що новий уряд не збирається змінювати чи гальмувати курс реформ. Очевидно, Володимирові Гройсману вдалося переконати Вікторію Нуланд, що внутрішньополітичні процеси в Україні не впливають на стратегічний курс. Принаймні під час прес-конференції вона висловила задоволення від високих зустрічей у Києві і намірів українських політиків об’єднатися заради реформ.

Розмова Вікторії Нуланд з українським Прем’єром Володимиром Гройсманом була дуже відвертою. «Реальний стан справ у країні дуже складний, він потребує максимальної відданості реформам, на чому ми сьогодні й зосереджуємося», — сказав під час зустрічі з представницею Держдепу глава уряду, інформує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Володимир Гройсман наголосив на рішучості уряду проводити реформи, спрямовані на подолання корупції, зокрема реформу української митниці.

Вікторія Нуланд висловила підтримку нашому новому уряду: «Україна вже продемонструвала значний прогрес, але попереду ще дуже багато роботи». Вона також підтвердила готовність США надати черговий пакет фінансових гарантій для України після ухвалення важливих для продовження реформ законопроектів, які було визначено в рамках домовленостей із МВФ.