Кілька днів тому замість традиційного післясадківського «мамо, погуляймо ще трішечки на майданчику» почула від молодшого сина, що йому негайно треба додому, бо має вкрай важливе завдання — підготувати щось на згадку солдатові. Садочок, як з’ясувалося, ладнав святкову посилку для бійців у зону АТО. Фарби, пензлики, папір миттю з’явилися на столі. З неоковирних, на перший погляд, рухів пензликом вималювалися зайчик і крашанка. Простим олівцем підписав: «Назар, 6 років». Вгорі на аркуші — святкове «Христос Воскрес!» Перепитав, навіщо придумали знак оклику і чи отримає відповідь від бійця. Наступного дня з хвилюванням син віддав малюнок разом із солодощами завідувачці садка, запитавши, чи встигне посилка до свята потрапити солдатові.

У передвеликодні дні таких листів, малюнків, пасочок, крашанок багато добралося до своїх адресатів, а частина ще в дорозі. З мирної України надходять вітання від незнайомих дітей і дорослих захисникам, що боронять від ворога схід країни. Чималу допомогу військові отримують від церков. Лише в передостанні дні з матеріального, що передала на передову православна церква Київського патріархату для бійців, — 20-тонна фура з пасками та крашанками. Раніше армійцям доправляли автомобілі, одяг, засоби захисту.

Отець Тарас розповів журналістам «УК» про гостинці, які готують прихожани його церкви для бійців АТО. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Роль священика в армії

Словами «Христос воскрес із мертвих» опівночі розпочнеться Великодня молитва у всіх православних церквах і капличках. Зокрема й у зоні АТО для військовослужбовців і цивільного населення. До освячення пасок долучаться військові капелани дев’ятої ротації. Для літургії священики змінять військову форму одягу, яка лише одним шевроном відрізняється від солдатської, на святкове облачення.

— Служба Божа відбудеться в польових наметах, бліндажах і пристосованих капличках, — зазначив протоієрей, перший заступник голови Синодального управління військового духовенства УПЦ Київського патріархату Тарас Мельник. — Слова про перемогу сьогодні актуальні як ніколи. І вона настане. Бо ми — захисники своєї землі, а ворог — завойовник. На другий-третій день Світлого свята в зону АТО приїдуть ще й інші парафіяльні священики, щоб протягом Світлого тижня правити службу Божу для військовослужбовців.

Прихожани Свято-Миколаївського храму на Татарці, настоятелем якого є отець Тарас, також підготували великодній подарунок бійцям: паски, писанки, які відправлять на передову.

За словами протоієрея Тараса Мельника, людина сильна вірою і молитвою. День святої Пасхи символізує перемогу добра над злом, життя над смертю. В стані війни церква і військо почали по-іншому сприймати одне одного. Гібридну війну на сході, в якій задіяно не лише зброю, а й інформаційний вплив, ми спочатку програвали через брак ідеологічної роботи й поінформованості. Та нарешті вголос усім миром заговорили про Україну, про духовні цінності.

— Раніше нам цього не дозволяли, ми були в іншій державі, — додав отець Тарас. — Патріотизм, мову, віру просто викорінювали. Війна об’єднала всіх українців. На жаль, немає нічого нового, що б створилося без болю, без втрати. Ми отримали незалежність  доволі легко. Нині оговтуємося, робимо висновки, обстоюємо перемогу.

Участь духівників в армійському житті стала актуальною. Це визнають цивільні, військові і представники церковних конфесій.

— Робота капеланів у зоні АТО, завжди поруч з військовослужбовцями,  надзвичайно потрібна, — наголосив під час недавньої зустрічі зі Святійшим Патріархом Української православної церкви (КП) Філаретом міністр оборони Степан Полторак. — Часто нашим захисникам не вистачає саме моральної підтримки. І якщо поруч є людина, яка може вислухати й підтримати Божим словом військовослужбовця, це має велике значення.

Керівник оборонного відомства також повідомив, що незабаром прийме рішення про створення відділу або підрозділу, який керуватиме співпрацею з капеланами в Міністерстві оборони, адже їхня робота, підтримка для військових завжди надзвичайно актуальна й важлива.

Командири військових частин зауважують, що бачать позитивні зміни серед солдатів, відколи панотці стали нести служіння за ротацією. Між солдатами і капеланами міцні, дружні зв’язки. Укотре готуючись до ротації, священик виявляє бажання їхати в ту частину, де вже був, де його чекають.

Підтримати молитвою

Солдати бачать у капеланах не просто духівників, а зразок людяності й смирення. Не секрет, що й священики перед поїздкою на війну проходять підготовчі курси капеланів, щоб бути готовими до викликів і не пасти задніх перед професійними бійцями. У Києві вони реєструються, отримують обмундирування, а представник Генштабу розподіляє священиків по секторах. Два-три дні триває теоретична і практична підготовка. Зокрема з психології: тут викладачі акцентують на тому, як ставитися до війни, як візуально визначити проблематику солдата, як вивести себе й інших зі стану бою. Представники Генштабу читають короткий курс про структуру Збройних сил. Потім — ознайомлення з домедичною допомогою. А фахівці Національного університету оборони ім. Івана Черняховського навчають панотців саперної справи. Викладачі передовсім звертають увагу на непримітні на перший погляд предмети — приміром сірникову коробку чи купку ∂рунту, в яких може ховатися підступне лихо.

На власному прикладі капелани показують солдатам, що в зоні АТО, як ніде, треба бути тверезими. Один з капеланів перед ротацією навіть склав обітницю тверезості.

Дев’ята ротація для 30 капеланів УПЦ КП завершиться після Великодніх свят. Їм на зміну, за повідомленням управління преси та інформації Генерального штабу ЗСУ, прибуде близько 70 душпастирів. Вони чітко знають основне завдання: підтримати молитвою і душевною розмовою українського солдата. Вкотре пояснити, що обов’язок кожного — захищати Батьківщину. Розповісти про церковний осуд тих, що прийшли на чужу територію зі зброєю. Донести головне: перемагає не та армія, в якої є зброя, а та, що сильна духом.

Отець Тарас пояснив, що пасхальний кошик символізує об’єднання. Тому варто заздалегідь подбати про його придбання й наповнення. А покласти в нього слід паску, крашанки, м’ясо, молоко, сир, хрін, сіль. Вино освячувати церква не закликає, проте й не забороняє.

ДОВІДКА «УК»

За результатами роботи щодо здійснення душпастирської опіки, духовної та морально-психологічної підтримки військовослужбовців, які беруть участь в АТО, нагороджено:

♦ відзнакою Міністерства оборони — медаллю «За сприяння Збройним Силам України» — 9 священнослужителів;

♦  почесним нагрудним знаком начальника Генерального штабу — Головнокомандувача ЗСУ «За заслуги перед Збройними Силами України» — 29 священнослужителів;

♦  грамотою начальника Генерального штабу — Головнокомандувача ЗСУ — 23 священнослужителі;

♦  подякою начальника Генерального штабу — Головнокомандувача ЗСУ — 51 священнослужитель;

♦  грамотою першого заступника начальника Генерального штабу ЗСУ — 51 священнослужитель. 

До речі. Станом на квітень 2016 року проведено понад 300 ротацій священнослужителів (протягом 2015 року – понад 650 ротацій), які на волонтерських засадах здійснювали душпастирську опіку, моральну та духовну підтримку військовослужбовців у районі проведення антитерористичної операції. До цієї діяльності залучалися запропоновані церквами та релігійними організаціями священнослужителі, які успішно пройшли відповідну підготовку та відбір.