ВХОДИНИ

В Опішному відкрили перший у світі музей відомої мистецької родини

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»
(фото автора)

Цю подію приурочили до 140-річчя від дня народження Василя Григоровича. Розташувався новий музей у будинку Кричевського-Лебіщака — це майже в центрі Опішного на Полтавщині. У різні часи тут були гончарний навчально-показовий пункт губернського земства, школа художників-кераміків, виробничі майстерні тощо. А споруджена ця будівля 1916 року за проектом нашого ювіляра. Торік на ній відкрили Стіну гончарної слави України, яка увічнює творчі звершення в мистецтві й гончарстві видатних достойників України.

На відкриття музею до Опішного прибув онук Василя Григоровича — Василь Лінде-Кричевський, який проживає у США. А також його син Василь Васильович Лінде-Дункан — студент Полтавського технічного університету імені Юрія Кондратюка. З хвилюванням слухали вони шанобливі слова про їхнього предка від доктора історичних наук Олеся Пошивайла.

Публікації живописця Кричевського Василя

— Велич Василя Кричевського полягає в тому, що він у творчості використав джерела народного українського мистецтва. Його трагедія в тому, що третину життя жив під страхом репресій та поза межами України. Часом у голоді і холоді, — сказав науковець.

 Про творчість родини Кричевських розмовляють видатні полтавчани Іван Новобранець та Олесь Пошивайло

Але перипетії долі не вбили в самородку з Ворожби на Сумщині, що не мав фахової художньої освіти, жаги до творчості.

 Василь Григорович Кричевський залишився на портреті молодим

 До Опішного Василь Кричевський приїздив неодноразово, починаючи з 1902 року. На початку Першої світової війни він збирав тут українські старожитності. Відомо, що його колекція була найбільша в Україні, однак вона загинула під час бомбардування Києва 1943 року. Не пощастило і творчому доробку майстра: більшу частину його вкрали.

 Два Василі — батько й син (ліворуч) Лінде-Кричевські розповідають про творчу спадщину свого знаменитого предка

 З 1945 року він мешкає у Франції, а в 1948 році разом з родиною перебрався до Венесуели. Вже назавжди. В національному музеї цієї країни зберігаються роботи майстра, створені тут. Їхні сини Микола і Василь, які також були відомими художниками, жили у Франції і США.

 Нововідкритий музей митців Кричевських в Опішному

 Олесь Пошивайло повідомив, що днями на адресу музею надійшов подарунок із Нової Зеландії. Переважно це книги, датовані 1940–1950 роками, які читали сам Кричевський, його діти й онуки.

Опішневський музей родини Кричевських поки що налічує майже півтораста експонатів. Це оригінальні твори Василя Кричевського та його дочки Галини, Оксани Лінде де Очоа, котра живе у Каракасі (Венесуела), Катерини Василівни Росандич-Кричевської, публікації про родину, документи, листівки, світлини, одяг, картини, побутові речі, вироби з глини. Співробітники музею розповіли, що незабаром тут експонуватимуться роботи і Федора та Івана Кричевських.

Глина в руках майстра стає слухняною

Важливо, що нащадки Василя Кричевського розуміють: їхня справжня батьківщина — Україна. Тому Василь Лінде-Дункан, громадянин США, приїхав навчатися в Полтаву і хоче залишитися тут. Василь Васильович увесь у прадіда: працює з глиною, шиє, малює. А підробляє тим, що оздоблює орнаментами Кричевського кросівки для іноземців, жіночі сумочки, черевики, рукавиці. Оформляє вестибюлі, авто, бізнес-центри. А то було, що він оздобив давньоукраїнськими орнаментами куплений у Полтаві на базарі старий велосипед. Та так талановито, що велосипед у нього поцупили. Тоді він купив ще один, так само розмалював і їздить на ньому з Полтави в Опішне. Скоро такі велосипеди з’являться і в новому музеї. Ними роз’їжджатимуть по селищу полтавські художники.