ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр закликає всі конструктивні політичні сили до співпраці в інтересах країни
 

Загальна кількість зафіксованих порушень під час виборів до Верховної Ради та їх суть не дають підстав сумніватися у свідомому волевиявленні громадян України. На переконання глави уряду, яскравим підтвердженням такої оцінки є те, що до парламенту проходять політичні сили, які в ході передвиборчої кампанії виступали в опозиції до правлячої партії: «Хіба це не показник чесних виборів?».

Водночас міжнародні спостерігачі вказують на певні недоліки та окремі порушення. У цьому зв’язку Прем’єр заявив: «Ми вдячні спостерігачам за ті об’єктивні зауваження, пропозиції та звернення щодо конкретних випадків, які допоможуть удосконалити практику демократичних виборів у майбутньому. І готові виправляти недоліки, на які звернули нашу увагу спостерігачі».

Проте Микола Азаров застеріг від спекулювання критичними зауваженнями, які пролунали від окремих спостерігачів. Адже, за його словами, голосування та підрахунок голосів забезпечували 685 тис. членів виборчих комісій різних рівнів, які представляли абсолютно всі політичні сили — учасниці виборів. «Ці люди напружено, часто без сну працювали кілька діб. Усі вони заслуговують на об’єктивну оцінку. На подяку за їхню самовіддану роботу, за їхню витримку і громадянську позицію. І аж ніяк не заслуговують на паплюження результатів того, що вони так важко забезпечували», — підкреслив глава уряду.

Говорячи про результати виборів, Микола Азаров зазначив, що головний підсумок — довіра українців до політики влади. «Але ми не заплющуємо очі й на другий висновок. Відбулася певна радикалізація суспільства. Насамперед вона породжена тим, що світова фінансово-економічна криза затягнулася. Це істотно стримує розвиток. Тому криза — головний ворог демократії в Україні. Головний ворог на нашому шляху до добробуту, до високих стандартів життя. Це спільний ворог народу. І, відповідно, всіх патріотичних конструктивних політичних сил. Для нас не існує особистих і партійних амбіцій. Існують інте?реси країни», — заявив Прем’єр-міністр.

Тож він висловив готовність влади та провладних політичних сил до співпраці  з усіма конструктивними силами: «Так, ми простягаємо руку вчорашнім опонентам». Микола Азаров наголосив на тому, що соціально-економічні перетворення мають відбуватися швидше та ефективніше не лише на центральному, а й на місцевому рівнях. За його словами, активне спілкування кандидатів із громадянами під час виборчої кампанії виявило велику кількість проблем на місцях. «Весь цей величезний комплекс питань внесено на розгляд уряду, міністерств і відомств. Вимагаю, щоб разом з місцевою владою було розроблено комплексну програму, план розв’язання  таких проблем на рівні буквально кожного населеного пункту. Таку програму, безумовно, треба відобразити у бюджеті 2013 року та бюджетах наступних років», — заявив глава уряду.   

При цьому він звернув увагу на те, що необхідно негайно розпочати  уточнення та конкретизацію планів щодо подальшого виконання соціальних ініціатив Президента, будівництва дос?тупного житла, створення нових робочих місць, модернізації навчання та подальшого працевлаштування молоді, щодо якісного поліпшення медичного обслуговування в усіх куточках країни тощо.

«Тепер усі, хто був у передвиборчій відпустці, повернулися. Час повністю включитися в роботу. Шановні колеги! Ви чудово знаєте, скільки в країні нерозв’язаних проблем. Скільки у людей очікувань на поліпшення життя. І як у нас мало часу та ресурсів. Тому треба сконцентруватися. Не хапатися за все. Визначити вирішальні напрямки розвитку», — зазначив Микола Азаров. 

За його словами, план дій на наступний рік має бути конкретним, відпрацьованим за етапами, механізмами та виконавцями, а також визначати практичні критерії та показники виконання. «Це буде його невід’ємною складовою частиною. А виконання — оцінкою роботи кожного керівника міністерств і відомств,  регіональної адміністрації», — наголосив глава уряду.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (проект закону);

♦ Про внесення змін до Митного кодексу України (проект закону);

♦ Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про співробітництво в галузі культури (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Деякі питання виплати громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про відкриття пункту пропуску через державний кордон на аеродромі «Озерне» (Житомир) (розпорядження уряду).