Командно-штабні навчання мали на меті вдосконалення взаємодії лісогосподарських та лісомисливських підприємств ВОУЛМГ і підрозділів управління ДСНС у разі виникнення масштабної пожежі у лісових масивах, на торфовищах чи сільгоспугіддях області. А ще — перевірку готовності техніки та навичок і вмінь фахівців. Її у всіх лісгоспах області прискіпливо провели фахівці з Державної служби з надзвичайних ситуацій. Це підняло рівень готовності лісогосподарських підприємств до можливих НС.

— Учасники заходу — спеціалісти облуправління,  головні лісничі,  інженери з охорони та захисту лісів,  начальники та заступники начальників державних пожежно-рятувальних частин області оглянули приміщення лісової пожежної станції державного підприємства «Маневицьке лісове господарство», комплектацію пожежного інвентарю, стан пожежних автомобілів та іншої пожежно-рятувальної техніки, поцікавилися роботою телевізійної системи нагляду за лісовими масивами Маневицького лісгоспу, — розповів фахівець з великим досвідом головний спеціаліст відділу охорони і захисту лісу облуправління лісового господарства Петро Романуха. — А потім відбулися спільні навчання лісівників і рятувальників у бору на березі озера Тросне.

Начальник Волинсько-Рівненського авіавідділення державного підприємства «Українська державна база авіаційної охорони лісів» Аркадій Шотік (на світлині праворуч) ставить командиру літака Ан-2 завдання на політ. Фото автора

За задумом організаторів, через необережне поводження відпочивальників із вогнем почалася пожежа, яка швидко набрала такої сили, що червоний півень вже гуляв на понад п’яти гектарах.  Після команди гасити вогнеборці мали опрацювати весь алгоритм дій, щоб не допустити її поширення.

З огляду на те, що країна нині веде війну з російським агресором і потрібно економити кожну гривню, фактично на приборкання пожежі виїжджали лише чотири розташованих найближче до Тросного пожежні автомобілі. Хоч, зрозуміло, за реальної загрози масштабного поширення вогню сюди були готові прибути екіпажі щонайменше двадцяти машин.

На місце події прибув і літак Ан-2 з написом «Авіалісоохорона». Один із найдосвідченіших пілотів-спостерігачів Аркадій Шотік, який був на його борту, допоміг наземному керівникові гасіння пожежі швидко оцінити її масштаби, напрямок руху фронту вогню та небезпечні квартали на його шляху.

— У жодному разі не заперечуємо переваг, які дає наявність у регіоні крилатого пожежного, — прокоментував його появу начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Мазурик. — Але розвиваємо в області й ще один ефективний метод раннього виявлення пожеж — відеонагляд  через встановлені на високих щоглах спеціальні телекамери.

Нове у волинян те, що штучні «очі», встановлені на високих вежах у Новочервищанському, Галузіївському та Маневицькому лісництвах, які бачать на десятки кілометрів довкруж, через мережу Інтернет тепер «заведені» ще й на монітор чергового диспетчера лісгоспу.

Не залишив подію без коментаря і керівник волинських рятувальників генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук.

— Такі заходи не лише малими коштами виявляють проблеми і проблемки, на належну висоту піднімають технічний бік справи, а й дають змогу налагодити стосунки, взаєморозуміння між відомствами, — переконаний він. — Тому, щоб не траплялися у нас подібні до васильківської пожежі, маємо постійно вчити людей, проводити спільні навчання та тренування, зміцнювати довіру і бути готовими завжди зрозуміти одне одного з півслова.

А ТИМ ЧАСОМ

На території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» у зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення поблизу села Ковшилівка та смт Поліське в заплаві річки Вуж загорілися суха трава та очерет. Вогонь розповсюдився окремими осередками на площі приблизно 130 га, повідомляє прес-служба ДСНС. До гасіння пожежі залучено 24 одиниці техніки та 117 осіб, зокрема 13 одиниць техніки та 82 особи — від ДСНС.