Роком Ольги Кобилянської оголосило 2013-й Міністерство культури України. Видання 10-томного зібрання її творів запланували видавничий дім «Букрек» спільно з кафедрою української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Чернівецьким літературно-меморіальним музеєм Ольги Кобилянської.

Два перші томи приурочені до ювілею письменниці. Перший уже презентовано на ХХ міжнародному форумі видавців у Львові. Упорядник і редактор цього фундаментального видання доктор філологічних наук Володимир Антофійчук упевнений: десятитомник відкриє сучасному читачеві нову Кобилянську, позбавлену вибірковості та ідеологічних нашарувань. Адже минуло довгих 50 років відтоді, як опублікований п’ятитомник. А в повнішому обсязі її творчу спадщину ще не видавали.

— Це найповніше зібрання творів Ольги Кобилянської, яке містить художню прозу, літературно-критичні статті, публіцистику, спогади, автобіографії, щоденник, переклади, листи. Є тут начерки та фрагменти незавершених творів і тих, які раніше не входили до багатотомних видань й узагалі не публікувалися, — повідомив Володимир Антофійчук. — Водночас до видання не введено публіцистичні твори 1940–1941 років, бо, як стверджують деякі літературознавці, їхню неавтентичність доведено науково, вони сфабриковані й приписані письменниці радянськими ідеологами. Тексти творів звірено за автографами, першодруками та іншими авторитетними прижиттєвими публікаціями.

— Перший том побачив світ завдяки фінансовій підтримці Чернівецької обласної адміністрації та Чернівецької обласної ради, — розповіла директор видавничого дому «Букрек» Дарина Максимець. — Крім них, нас не підтримала жодна інстанція чи фонд, хоч куди ми тільки не зверталися, наголошуючи на європейськості творчості нашої землячки і класика української літератури. Як стверджує академік Іван Дзюба, «в українській літературі Ольга Кобилянська — одна з найбільш пов’язаних з європейським літературним процесом».

«Саме їй, — зазначає у передмові до видання кандидат філологічних наук, доцент Чернівецького національного університету Світлана Кирилюк, — випало на долю задати тон українському модернізму в різних його варіантах. Її проза — від ранньої «Природи» й до пізнішого в часі роману «Апостол черні», який цього року теж уперше вийшов у видавництві «Букрек» і презентований на форумі, — розгортає цілий ряд проблемних рівнів, котрі стосуються кшталтування людини загалом і національної особистості зокрема, пропонуючи власну індивідуальну філософію в рамках світу, що модернізується.

Письменниця запропонувала власний варіант системи лірико-філософських сутностей, звернувшись до проблеми кризи індивідуальної та суспільної свідомості».

Видані чернівецьким видавничим домом «Букрек» книжки Ольги Кобилянської на ХХ міжнародному форумі були серед тих, які рекомендували книголюбам. Але ціна книжки від 50 гривень і дорожче доступна не для всіх. Видавництво дало згоду на її істотну знижку за флаєром для пенсіонерів, котрі з контингенту тих людей в Україні, які найбільше читають.