Рада регіонального розвитку під головуванням Президента Петра Порошенка на третьому засіданні розглянула питання підтримки Збройних сил, надання громадянам якісних адміністративних послуг, заходи з подальшої детінізації економіки, підвищення заробітних плат на місцях із відповідним збільшенням надходжень до місцевих бюджетів.

Аспекти функціонування української армії нині цікавлять багатьох. Так-от, глава держави вважає, що в подальшому формування війська має відбуватися передусім за контрактним принципом: «Ми маємо використати всі ресурси й резерви для забезпечення комплектації контрактної армії». Саме тому він ще не вирішив, вносити чи ні до Верховної Ради законопроект про оголошення чергової хвилі мобілізації.

«Коли досвідчений боєць, який провів рік на фронті, повернувся додому, відпочив, але має бажання, патріотизм, досвід боронити державу, нам треба провести роз’яснювальну роботу, щоб набирати наших славних воїнів для поповнення контрактної армії, — провадив далі Петро Порошенко. — Левова частка хвилі мобілізації, яка має бути відправлена додому, як ми і обіцяли, через демобілізацію, має бути заміщена контрактною складовою».

Насамперед це стосується воїнів, які володіють певними спеціальностями й навичками: механіків-водіїв, снайперів, десантників, спецпризначенців, котрі вже навчені й можуть одразу ж приступити до виконання обов’язків. Тож переважну частину воїнів, демобілізованих цієї весни, має бути заміщено саме контрактниками.

Заради безвізового режиму 

Різко відреагував Петро Порошенко на закиди скептиків, котрі сумніваються в успіху реалізації вітчизняних реформ і в подальшій їх підтримці міжнародними партнерами. «Хочу сказати нашим ворогам і опонентам: ті, хто сподівався, що програма фінансування і програма нашої співпраці з МВФ припинена, не дочекаєтеся». Серед першочергових кроків він назвав ухвалення законопроектів із так званого безвізового пакета і виконання положень Меморандуму співпраці з МВФ.

«Раджу, щоб уряд і Верховна Рада сконцентрувалися на прискоренні запровадження ефективного корпоративного управління найбільших підприємств України, продовжили реалізацію та імплементацію програми корпоративного управління НАК «Нафтогаз України». У перший пленарний тиждень прохання, щоб ми сконцентрувалися і проголосували законодавство про приватизацію і закони про безвізовий режим», — цитує слова Президента його прес-служба. Тож Петро Порошенко сподівається, що найближчими днями отримає всі законопроекти від уряду, а парламент має розглянути їх як невідкладні.

Стосується це змін до закону про призначення антикорупційного прокурора, які опрацював уряд і їх повністю погоджено з МВФ, питань роботи Національного агентства з питань запобігання корупції та питань спецконфіскату.

На нинішній рік Президент поставив завдання запровадити й електронне декларування доходів державних службовців. «Прошу нарешті зняти із Закону «Про Державний бюджет» поправку, яка відтерміновує електронні декларації на 2017 рік. Ми розпочнемо їх роботу в 2016 році. Цей пакет називається пакетом безвізового режиму, і відтерміновувати далі ми не можемо», — наголосив Петро Порошенко.

Він зазначив, що законопроекти щодо цих змін вже доопрацьовано з урахуванням досвіду запровадження такої звітності держслужбовців у країнах Європейського Союзу.

Адмінпослуги наближаються до людей

Деякі результати роботи згодом прокоментував на брифінгу перший заступник Глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук. Так, Президент підписав указ про шефську допомогу з’єднанням і військовим частинам Збройних сил та іншим військовим формуванням. Указ передбачає здійснення обласною владою шефства над певною військовою частиною чи з’єднанням. Позитивний досвід співпраці облрад і військовиків набуто ще торік. «Сподіваємося, що області будуть зацікавлені, аби їхні підшефні частини були якнайкраще забезпеченими в українському війську», — наголосив фахівець.

Розширив він і аспекти формування війська на контрактній основі. За ініціативою Президента ця категорія отримуватиме не менше семи тисяч гривень на місяць. «Це дає змогу сподіватися як на збільшення кількості контрактників, так і на продовження ними служби, що забезпечить основу для справжньої професійної армії, — зазначив Віталій Ковальчук. — Крім того, це мінімізує мобілізаційне навантаження на громадян України в особливий період».

Профільним міністерствам та органам місцевої влади доручено реалізувати програми інформування і заохочення громадян, які бажатимуть вступити на військову службу за контрактом. У поєднанні з шефством областей над військовими частинами цей механізм зробить службу набагато привабливішою.

Обговорено й підвищення якості надання адміністративних послуг. Вирішено передати ЦНАП додаткові функції: реєстрацію актів громадянського стану, видачу паспортів та ID-карток, реєстрацію та перереєстрацію транспорту тощо. Щоб зробити надання цих послуг зручним, запропоновано запровадити нові стандарти діяльності ЦНАПів, а також забезпечити їх належною кількістю робочих місць — без збільшення витрат на чиновництво.

Щоб наблизити послуги до людей, вирішено розширити мережу відповідних установ: від створення віддалених робочих місць до надання старостам об’єднаних територіальних громад повноважень надавати адміністративні послуги.