Генерал-майор міліції, 
начальник УМВС України  в Сумській області 
Віктор КОЗИЦЬКИЙ

Як відомо, ефективність роботи будь-якої організації багато в чому залежить від керівника. Генерал-майор міліції Віктор Козицький очолює УМВС України в Сумській області менше року, але навіть цього часу вистачило, аби істотно поліпшити рівень забезпечення правопорядку в регіоні. Тож якщо сумчани говорять, що їхній спокій нині під надійною охороною, для працівників УМВС це найвища оцінка їхньої професійної майстерності.

 Вікторе Івановичу, які показники в роботі міліції, на вашу думку, є найліпшими критеріями її ефективної роботи?

— Ці пріоритети в регіоні нині сформульовані чітко й однозначно: налагодження партнерських відносин із населенням, поліпшення криміногенної ситуації в області, розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів, зміцнення дисципліни і дотримання законності серед особового складу, застосування в службовій діяльності новітніх методів оперативно-розшукової роботи, захист прав і свобод людини.

 А як ви оцінюєте нинішню криміногенну ситуацію на Сумщині?

— Оперативну обстановку в області можна охарактеризувати як стабільну.

Порівняно з минулим роком завдяки вжитим профілактичним заходам вдалося зменшити кількість скоєних умисних убивств, тяжких тілесних ушкоджень, розбійних нападів, грабежів, квартирних крадіжок, ДТП зі смертельними наслідками. З початку цього року працівниками ОВС області забезпечено розкриття понад 4 тисяч злочинів. З них 22 умисних убивства, 55 тяжких тілесних ушкоджень, 11 з∂валтувань, 18 розбоїв, 125 грабежів, 1,2 тисячі крадіжок, 52 незаконних заволодіння автотранспортом. Активно працюємо і в напрямі декриміналізації економіки регіону. З початку року виявлено 120 кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, 3 — пов’язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, 14 — із зайняттям земельної ділянки, 39 — з незаконними операціями з металобрухтом, 29 — з фальшивомонетниками, 162 злочини у сфері службової діяльності, зокрема 24 факти хабарництва. З метою запобігання злочинам, їх виявлення та розкриття проведено 36 широкомасштабних операцій і оперативно-профілактичних відпрацювань територій області.

 Правоохоронці нерідко просять громадян допомогти в розкритті того чи того злочину. Міліція Сумщини також розраховує на допомогу населення в подібних питаннях?

— Саме плідна взаємодія населення з правоохоронною системою обов’язково дасть загальний позитивний результат. Це одна з головних складових у роботі ОВС. І така взаємодія є. Тільки за перше півріччя цього року в області запобігли 117 злочинам.

Друга складова такої співпраці — це питання своєчасного надходження сигналу про скоєний злочин. Ми пояснюємо жителям регіону, що вчасне повідомлення на лінію «102» — запорука затримання злочинця «по гарячих слідах». За такої організації роботи, я вважаю, виграє в першу чергу населення.

 Які резонансні злочини вдалося розкрити в цьому році?

— Співробітники ДСБЕЗ викрили чиновника райдержадміністрації, який за вирішення питання вимагав і отримав від підприємця хабар розміром 160 тисяч гривень. У Сумах міліція затримала грабіжника, який упродовж кількох місяців тримав у страху місцевих дівчат. Спеціалізувався на золотих прикрасах. Нині міліція довела його причетність до скоєння 20 подібних злочинів.

Добре спрацювали оперативні співробітники в Путивльському та Білопільському районах. Аби встановити і затримати злочинців, їм вистачило менше доби. В першому випадку один молодик організував розбійний напад на рідну матір та вітчима — спокусився на гроші родини та автомобіль. Разом із приятелями в масках та з ножами ввечері вдерся в домівку. Від отриманих травм чоловік загинув. У другому — водій експедиторського автомобіля з сусіднього регіону разом із спільником організували розбійний напад. Як жертва виступив сам, а приятелю відвів роль нападника. Сценарій спланували за всіма правилами кримінального жанру — із стріляниною, викраденими грошима та зникненням із місця події. Проте «сценаристи» не врахували професіоналізму та фахового чуття працівників карного розшуку.

Плідна взаємодія населення з правоохоронцями обов’язково дасть позитивний результат. Фото Володимира ЗAЇКИ

 Вікторе Івановичу, зараз немало людей нарікають на зниження авторитету міліціонерів в очах населення. Що робить сумська міліція, аби змінити такий негативний імідж?

— На підвищенні довіри населення до міліції області зосереджена особлива увага керівництва нашого управління. Це питання щомісяця розглядають на нарадах керівництва УМВС, ухвалюють відповідні рішення, хід і якість яких перебувають на постійному контролі. Я та мої заступники виступаємо із звітами про результати проведеної роботи перед населенням у ЗМІ. В усіх міськрайвідділах міліції області проходять дні відкритих дверей, під час яких усі охочі можуть ознайомитись із роботою правоохоронців зсередини: зі спецтехнікою, яку використовує УМВС, з роботою спецпідрозділів, кінологічної служби. І при цьому в невимушеній атмосфері поспілкуватися зі стражами порядку. Подібні заходи якраз і формують позитивний імідж міліції, сприяють залученню молоді на роботу в правоохоронні органи.

Як результат — під час вивчення громадської думки жителів Сумщини про діяльність міліції впродовж 2013 року з’ясувалося, що рівень довіри населення до правоохоронців підвищується, а це найліпша оцінка діяльності ОВС області.

— А якщо людина має потребу особисто поспілкуватися з керівництвом УМВС, скажімо, потрапити на особистий прийом?

— Завжди будь ласка. Нині ми кардинально змінили підхід до організації своєї роботи. Всі, хто хоче поспілкуватися зі мною або з моїми заступниками і висловити свою думку щодо вдосконалення роботи міліції, можуть зробити це без бюрократичних затримок. Є графік прийому, який постійно анонсують у ЗМІ. Окрім цього, проводимо і виїзні прийоми громадян у райцентрах та населених пунктах регіону. Не на словах, а на ділі забезпечуємо зворотний зв’язок між керівниками міліції і громадянами. Приємно, що дедалі більше людей, які приходять до мене на прийом, дякують за роботу і просять відзначити своїх дільничних, оперативних співробітників, які допомогли їм розв’язати проблеми.

 Хочу продовжити тему людяності та порядності в міліції. Нині з телеекранів, шпальт газет лунає немало заяв про те, що в міліції працюють бездушні, непрофесійні та неосвічені співробітники. Що може протиставити сумська міліція таким заявам?

— Зауважу: в наших лавах працює чимало людей, які тихо, без пафосу і сенсаційних заяв роблять добрі справи. Я як керівник пишаюсь ними. Це заступник начальника слідчого відділення Шосткинського міськвідділу міліції, який разом із дружиною фактично всиновили чужу тяжкохвору дитину і лікують її власним коштом. Дільничний Кролевецького райвідділу, який всиновив трьох дітей. Подружжя міліціонерів із Тростянецького райвідділу, які теж усиновили трійню. Співробітники Роменського та Шосткинського відділів міліції, які весь вільний від роботи час дарують чужим дітям, організовуючи для них спортивні секції та змагання. Дільничний інспектор Глухівського міськвідділу, який в люті морози врятував життя безхатьку… Подібних прикладів можна наводити багато.

Проте можу запевнити: якщо в наших лавах виявляємо тих, хто паплюжить честь мундира, — вживаємо заходів, щоб позбутися таких працівників.

 Нині немало досвідчених міліціонерів за вислугою років звільняється з ОВС…

— Так, є таке явище. Однак на Сумщині проблема кадрового забезпечення, можна сказати, розв’язана. Допомагає нам училище професійної підготовки працівників міліції, яке здійснює кваліфіковану підготовку тих, хто вирішив присвятити себе службі в міліції. В училищі створено чудову навчальну, матеріально-технічну базу. Тут готують спеціалістів для багатьох областей України. Активно співпрацюємо з Сумським філіалом Харківського університету внутрішніх справ, іншими вишами України, де співробітники міліції можуть здобути юридичну освіту. Тільки в цьому році з вишів  системи ОВС на службу в міліцію прибуло понад 100 осіб.

 Якщо молодий міліціонер, який здобув відповідну освіту, приходить працювати, як кажуть, «на землю», то через брак практичного досвіду, як правило, стикається з певними труднощами в роботі. Власне, як і кожен молодий фахівець. На чию допомогу він може розраховувати?

— У нас діє інститут наставництва. Це питання на моєму особистому контролі. За кожним молодим співробітником закріплена людина, яка має певний досвід роботи. Протягом шести місяців наставник допомагає співробітнику у вирішенні службових питань, підтримує в перші роки служби, до його функцій належить і виховна робота. Якщо півроку виявиться замало, цей термін продовжать. Адже ми маємо виховати справжнього професіонала. До речі, робота з кадрами планується за кількома напрямами: це профпідготовка, зокрема фізична, вогнева підготовка, заняття з тактико-спеціальної підготовки, а також індивідуально-виховна робота. Велику увагу приділяють і тому, щоб наші співробітники були в хорошій спортивній формі — це запорука успіху в роботі.

Також у рамках школи підвищення професійної майстерності раз на тиждень із молодими міліціонерами займаються досвідчені співробітники та ветерани ОВС, які мають солідний досвід роботи.

Окремо хочу відзначити щомісячні заняття з особовим складом у системі так званого «Університету культури». На зустрічі з правоохоронцями запрошують поетів, музикантів, викладачів історії, етики, психології, мистецтв, краєзнавців. Погодьтеся, людині, яка звертається за допомогою, приємно спілкуватися з освіченим і чемним міліціонером.

Хочу підкреслити: міліція Сумщини має достатній потенціал для реалізації пріоритетних напрямів роботи, визначених керівництвом держави.

Ельвіра БІГАНОВА 
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Віктор КОЗИЦЬКИЙ. Народився 30 липня 1963 року в с. Половинне Красноозерського району Новосибірської області. У 1992 році закінчив Томський держуніверситет, у 2001-му — Національну академію внутрішніх справ України. Кандидат юридичних наук.

Службу в органах внутрішніх справ розпочав у грудні 1984 року дільничним інспектором міліції УВС Новосибірської області. У 1989 році переведений до Артемівського райвідділу внутрішніх справ УВС Донецької області, де пройшов шлях від дільничного інспектора до керівника цього райвідділу. З 2005-го працював на різних посадах, зокрема керівних, в органах міліції. В березні 2013 року призначений начальником УМВС України в Сумській області.

Нагороджений орденом Данила Галицького, а також 17 відзнаками МВС України.