РОБОЧА ПОЇЗДКА

На Рівненщині Віктор Янукович відкрив культурно-археологічний
комплекс Пересопницького Євангелія

Урочисті заходи було присвячено 450-річчю Першокниги, на якій складають присягу Президенти України.

Духовність  крізь віки

Тут створено архітектурну композицію, до складу якої входить стилізована під фрагмент православного храму тридцятиметрова споруда, оточена внизу бетонними півколами. У ній розташовано музей Пересопницького Євангелія, яке було написане на території місцевого монастиря (він не зберігся) архімандритом Григорієм та художником Михайлом Василевичем.

Складовими цього комплексу є скансен із натуральних моделей давніх оборонних укріплень, зрубів хат, господарських будівель. Їх зведено майстрами з поліських районів краю за методом, що його застосовували тут дереводіли Київської Русі в ХІ — ХІІ століттях, коли Пересопниця була столицею удільного князівства. Віднині цей об’єкт введено в екскурсійний обіг за проектом організації туризму на землях Великої Волині, що його реалізовує облдержадміністрація.

Готуючись до ювілею Першокниги, влада посприяла оновленню сільської інфраструктури — тут до домівок подано газ, облаштовано малі архітектурні форми, відремонтовано дороги. Сюди також прокладено дорогу завдовжки 20 кілометрів від автомагістралі Луцьк — Рівне, що дасть змогу приїжджати в Пересопницю гостям Євро-2012.

«Пересопницьке Євангеліє є священним скарбом України, безцінним джерелом для істориків, мистецтвознавців, вона є священною навіки», — наголосив Віктор Янукович у ході урочистостей, повідомляє Укрінформ. Цей витвір надихав до сумлінної праці «не одне покоління українських державотворців, громадських діячів, науковців».

«Пересопницьке Євангеліє було свідком тривалих змагань українців за власну державність. На його сторінках неписаним текстом закарбувалися славетні епізоди визвольної боротьби нашого народу, його заповітні мрії про незалежну Україну. Ці сподівання нарешті здійснилися. Ось уже 20 років ми розбудовуємо нашу державу, — наголосив Президент. — Маючи у своєму національному спадку такі священні скарби, Україна успішно крокує шляхом духовного відродження».

Мешканцям Пересопниці Президент пообіцяв велике туристичне майбутнє. 

Після урочистостей Віктор Янукович ознайомився з експозицією та поспілкувався з людьми, які прибули на свято. Він відвідав одну з сувенірних крамниць та поспілкувався з її власником. Президент, під патронатом якого відбулося створення культурно-археологічного комплексу у селі Пересопниця, зазначив, що він, складаючи присягу на Пересопницькому Євангелії, пройнявся великою духовною енергетикою цієї книги, яка надихає на служіння українському народу.

Те, чого потребують люди

Не менш важливим пунктом програми стало не лише ознайомлення з просуванням реформи медичної галузі, а й безпосередня участь у довгоочікуваній події обласного масштабу. Глава держави взяв участь у церемонії відкриття Центру променевої терапії Рівненського обласного онкологічного диспансеру.

Віктор Янукович подякував усім, хто долучився до зведення центру — місцевій владі, лікарям, будівельникам та інвесторам, зокрема фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». «Відкриття цього центру вкотре засвідчує, що коли ми разом, коли об’єднуємо зусилля, ми можемо досягати результатів», — наголосив Президент.

При цьому він зазначив, що унікальне новітнє обладнання, яке встановлене у новоствореному центрі, дає змогу лікувати хворих на найвищому рівні. А фахівці, які тут працюватимуть, пройшли навчання у закордонних лікувальних установах профільного типу. Віктор Янукович нагадав, що Рівненська область, як одна з постраждалих від Чорнобильської катастрофи, давно потребувала подібного закладу, адже в цьому регіоні налічується майже 18 тисяч онкохворих.

Президент зазначив, що сьогодні стан лікарень в Україні, на жаль, «не відповідає сучасним вимогам». Відтак він підкреслив, що керівництво держави приділяє пріоритетну увагу реформуванню медичної галузі. «Цього чекають люди», — сказав Віктор Янукович, наголосивши: «Ми зобов’язані зробити все, щоб охорона здоров’я стала пріоритетною галуззю».

Як водиться у подібних випадках, глава держави  перерізав символічну стрічку та вручив лікарні сертифікати на медичне обладнання. Він також ознайомився з умовами лікування хворих та поспілкувався з трудовим колективом цього закладу.

У Центрі променевої терапії Рівненського обласного онкологічного диспансеру працює 11 лікувальних кабінетів, облаштованих найсучаснішим медичним обладнанням: цифровим лінійним прискорювачем, комп’ютерним томографом, устаткуванням для дозиметрії, а також іммобілізації і позиціонування пацієнтів, гамма-терапевтичним апаратом, апаратом брахітерапії. Обслуговуватимуть онкохворих 22 висококваліфікованих фахівці.

Щороку на Рівненщині 2,5 — 3 тисячі онкохворих потребують променевої терапії на лінійному прискорювачі. Донині їх направляли до Києва чи Донецька. Загалом за рік у центрі проходитимуть курс лікування до 7 тисяч пацієнтів. Тут зможуть лікуватися не лише жителі Рівненської області, а й пацієнти із сусідніх областей, повідомляє прес-служба Президента.

У обласному центрі Віктор Янукович ознайомився і з роботою Центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Глава держави поспілкувався із майстрами, які проходять підготовку у цьому центрі — ковалями, бондарями, штукатурами, майстрами із лозоплетіння, вишивальниками, кравцями тощо. На згадку про зустріч майстри подарували Віктору Януковичу вишиванки для онуків.

Центр здійснює професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних за 38 ліцензованими професіями. Крім того, тут підвищують кваліфікацію безробітних більш ніж за 200 напрямами, короткотермінових курсів різних галузей економіки. Починаючи з 1997 року в Центрі пройшли навчання понад 31 тис. осіб.