Урочистості з нагоди Дня Незалежності України розпочалися в Києві з ушанування пам’яті Тараса Шевченка та Михайла Грушевського. Квіти до монументів видатних українців того ранку поклали Президент Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров, Голова Верховної Ради Володимир Рибак, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, урядовці та представники громадськості.

Нашу незалежність надійно оберігає Святий Володимир. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Асоціація в контексті інтеграції

Виступ під час урочистого зібрання на Володимирській гірці глава держави розпочав зі слів: «22 роки — невеликий проміжок часу в історичному вимірі. Але для України вони стали початком нової історії. Ми постали як єдиний народ, єдина держава, єдина колективна воля до самостійного розвитку».

Президент підкреслив, що за понад два десятиліття Україна впевнено й без соціальних потрясінь подолала шлях від тоталітарної системи радянського зразка до свободи, людської гідності, демократії та відкритої економіки, визнання та поваги в сучасному глобалізованому світі.

У цьому контексті він наголосив, що асоціація з Європейським Союзом сприятиме формуванню сучасної європейської держави. Однак потрібно зберегти і продовжити поглиблення інтеграційних процесів з Росією, країнами євразійського співтовариства, іншими світовими лідерами й новими центрами економічного розвитку.

«Це вибір України, і лише ми всі разом несемо відповідальність за його здійснення», — наголосив глава держави, назвавши головним завданням політики модернізації розвиток сучасної ринкової економіки, демократичного державного устрою, освіченого, вільного та самоврядного громадянського суспільства.

«Зараз ми реалізуємо найскладніший, перший етап модернізації, пов’язаний із системним реформуванням ринкової інфраструктури та соціальної сфери, створенням умов для прискореного розвитку реального сектору економіки, стимулювання конкурентоспроможності традиційних і нових галузей», — сказав Віктор Янукович.

Наступний етап, на його переконання, має полягати в розвитку «суспільства знань», творенні високотехнологічної наукоємної економіки, зміцненні єдиного національного гуманітарного простору. Стати країною високої культури із сильним індустріальним потенціалом, справедливою й ефективною системою соціального захисту та широкими можливостями глобального партнерства нам допоможе позитивний досвід провідних країн світу.

«Незалежність, здатність самостійно розв’язувати проблеми та досягати поставлених цілей — ознака зрілого, внутрішньо консолідованого та духовно багатого суспільства, — передає слова Президента його прес-служба. — Ми вчимося правильно розпоряджатися своєю свободою. Ми не закриваємося від світу, не фарбуємо його в чорні та білі кольори. І ніколи не підтримаємо політику нових мурів і протистояння. Ми твердо захищаємо свої власні інтереси».

Говорив він і про прагнення будувати паритетні відносини та готовність іти на компроміси, які зміцнюють стабільність та несуть процвітання для нас і всіх наших сусідів. Віктор Янукович наголосив, що курс на модернізацію усіх сфер життя є вираженням інтересів українського народу, а реалізація національних проектів, спрямованих на модернізацію та розвиток держави, сприятиме посиленню інвестиційної активності.

«Держава своєю політикою та втіленням національних проектів закладає макростимули для розвитку та інвестиційної активності», — резюмував він, виокремивши підгрунтя для таких довгострокових капіталовкладень — стабільну національну валюту.

Країни прагнуть взаємодії

Віктора Януковича з Днем Незалежності привітали президенти різних країн. Зокрема глава Федеративної Республіки Німеччина Йоахим Гаук акцентував: «Ми і в майбутньому як надійний партнер будемо поруч та на основі спільних цінностей підтримуватимемо в міру своїх сил подальше наближення України до Європейського Союзу, а також пов’язані з ним зусилля, спрямовані на реформи».

А Президент Франції Франсуа Олланд з нагоди українського національного свята висловив надію, що зближення України з ЄС триватиме й надалі, сягнувши нового етапу протягом найближчих місяців, та переконання, що Україні вдасться надіслати імпульси, які дадуть змогу підписати Угоду про асоціацію з ЄС. «Я бажаю розвитку відносин між Францією і Україною протягом найближчих років. Із задоволенням відзначаю підписання нової дорожньої карти двосторонніх відносин з нагоди візиту вашого міністра закордонних справ до Парижа на початку червня цього року», — підкреслив Франсуа Олланд.

Глава Італійської Республіки Джорджіо Наполітано висловив сподівання на позитивне продовження та зміцнення співробітництва з використанням можливостей, які надає шлях політичної асоціації та економічної інтеграції Києва з ЄС.

А Федеральний Президент Австрійської Республіки Гайнц Фішер з нагоди 22-ї річниці Незалежності України очікує на майбутній візит Віктора Януковича, який повинен надати подальшого імпульсу розбудові двосторонніх відносин. Він висловив надію, що запланований саміт «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі наприкінці листопада цього року буде успішним для всіх його учасників.

Голова КНР Сі Цзіньпін підкреслив, що нині відносини стратегічного партнерства між Китаєм і Україною розвиваються стабільно. У привітанні він зазначив, що готовий встановити з Віктором Януковичем хороші робочі контакти й особисту дружбу, аби безперервно просувати їх на новий рівень.

Президент Індії Прахаб Мукерджі вів мову про традиційно теплі й дружні відносини, які привели до всеохоплюючого партнерства, започаткованого під час візиту Віктора Януковича до Індії в грудні 2012 року.

Генерал-губернатор Австралійської Співдружності Квентін Брайс вважає, що підгрунтям дружніх та прогресуючих відносин є українська громада в складі 38 тисяч австралійців українського походження.

А Президент Російської Федерації Володимир Путін високо оцінив всебічний характер українсько-російських зв’язків. У вітальній телеграмі він висловив готовність і надалі нарощувати взаємовигідне українсько-російське співробітництво в політичній, економічній і гуманітарній сферах, просувати перспективні проекти як у двосторонньому форматі, так і в рамках Співдружності Незалежних Держав в інтересах народів України та Росії.

Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський передав вітання главі Української держави від імені польського народу в телефонній розмові. До слова, на адресу Віктора Януковича продовжують надходити вітання від глав іноземних держав.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»