Внутрішньообласна програма зблизить вугледобувні та промислові підприємства

На Луганщині чимало підприємств, які виробляють та продають обладнання чи послуги, необхідні при вуглевидобутку. Але продати їх не можуть і замість прибутків терплять збитки. У той же час споживачі - вугільні держпідприємства - змушені купувати комбайни, вибухівку чи конвеєрну стрічку або імпортні, або в посередників. Ці проблеми стали предметом серйозної розмови в облдержадміністрації за участю глави Мінвуглепрому. На думку учасників зібрання, розв'язати їх допоможе Програма внутрішньообласної кооперації між вугледобувними та промисловими підприємствами області. Аби відрегулювати механізм реалізації цієї програми, учасники наради домовилися про регулярні зустрічі.

- Сьогодні наша головна мета - зарядка нових лав, розвиток суміжних підприємств. Цією метою потрібно керуватися при створенні Програми на наступний рік, - зауважив міністр вугільної промисловості України Юрій Ященко.

Через зловживання керівників вугільних держпідприємств і дефіцит фінансових коштів Юрій Ященко має намір передати питання закупівлі нового обладнання лізинговим компаніям, а ремонт гірничо-шахтного обладнання довірити "уповноваженим заводам". За його словами, планується, що ремонтно-механічний завод, куди надходитиме обладнання для ремонту, буде вповноваженим давати повний висновок про ступінь зношування цього устаткування і тільки після цього підприємство може списувати чи ремонтувати. На думку міністра, така схема роботи дасть змогу уникнути незаконного списання обладнання, що спостерігалося раніше на деяких вугільних підприємствах. Загалом устаткування і послуги, що постачаються галузі, мають надаватися перевіреними підприємствами і бути тільки високої якості. Тож на тендерах на поставку обладнання та виконання робіт випадкові фірми не мають права на перемогу. Міністр повідомив, що стосовно цього питання є відповідне доручення Президента України.

"Посилення внутрішньообласної кооперації вугільних підприємств із промисловими підприємствами допоможе стабілізувати економіку Луганщини", - переконаний голова Луганської облдержадміністрації Валерій Голенко. Він також підкреслив, що для регіону вугільний сектор економіки є одним з основних. Його частка в обсязі промислового виробництва становить 11%. Понад третина населення області пов'язана з вугільною галуззю. Валерій Голенко відзначив позитивні зрушення у співпраці керівництва краю з нинішнім керівництвом Мінвуглепрому. Спільно розробляється низка проектів, серед яких і ті, що передбачають серйозні інвестиційні вливання у вугільну галузь.