Незважаючи на складну ситуацію в країні, українці отримують пенсії без затримок. Так, за інформацією на 22 травня, уже профінансовано виплати в сумі 19,1 мільярда гривень, що становить 93,6% місячної потреби в коштах. Поштові відділення й банківські установи повністю забезпечені грошима для цих виплат.

Порядок затверджений

Потреба в коштах на травневі пенсії становить 20,4 мільярда гривень, у тому числі 1,3 мільярда гривень — на пенсії військовослужбовцям. Ресурсне забезпечення виплат здійснюється з випередженням графіка.

— Забезпечення виплат здійснюється за рахунок законодавчо визначених джерел фінансування. З державного бюджету на фінансування пенсійних програм надійшло 6,9 мільярда гривень, що відповідає показнику помісячного розпису грошей головного кошторису країни на цей період, — про це розповіла під час брифінгу заступник голови Пенсійного фонду України Валентина Никитенко. — Згідно з оперативними даними, середній розмір пенсій в Україні становить 1 544 гривні. У травні органами пенсійного фонду була проведена індексація пенсійних виплат. Її змогли отримати понад три мільйони українців. Загалом на виплату індексацій спрямовано 89 мільярдів гривень. Середній розмір виплаченої індексації становить приблизно 30 гривень.

Крім того, у травні розпочато виплату доплати до призначених пенсій у зв’язку з втратою годувальника членам сімей загиблих за списком Небесної Сотні. На таку фінансову допомогу, а вона встановлена у розмірі до 5 тисяч гривень, мають право 68 родин.

— Загальна сума місячної доплати, яка фінансується за рахунок коштів державного бюджету, для цієї категорії становить понад 231 тисячу гривень, — наголосила Валентина Никитенко. 

Окрім того, одноразову допомогу у розмірі 121 800 гривень отримають родини кожного з 96 загиблих на Майдані. Гроші для цього (травневим урядовим розпорядженням з резервного фонду виділено 11,7 мільйона гривень) спрямовано в регіони.

— Ми вже маємо затверджений порядок виплат та гроші для їх здійснення. Отже, членам родин загиблих для отримання допомоги необхідно лише звернутися до органу соцзахисту за місцем реєстрації й надати необхідні документи, — наголосила міністр соціальної політики Людмила Денісова.

Про сім’ї тих, хто загинув на Майдані, подбала держава. Фото Володимира ЗAЇКИ

Привілеїв поменшало

Також цього року було ухвалено кілька законів, які стосувались пенсійного забезпечення. В одному з них ішлося про державних службовців, працівників прокуратури, фахівців, що здійснюють наукову і науково-технічну діяльність. Згідно з цими законодавчими змінами, з 1 травня 2014 року при обрахунку і призначенні спеціальних пенсій для вищенаведених працівників нараховується пенсія в розмірі 70% від зарплати. До введення цих змін діяла інша норма, прийнята ще 1 жовтня 2011 року, згідно з якою відсоток нарахування становив 80%. До цього він сягав 90%.

До того ж, починаючи з 1 травня цього року при визначенні заробітної плати, з якої обчислюється розмір пенсії, враховується посадовий оклад, доплата за ранг, надбавка за вислугу років. Розмір цих виплат береться на момент звернення за призначенням пенсії. А от при обчисленні премій у розрахунок беруться ці виплати за 60 останніх місяців роботи. До цієї дати при призначенні пенсії державним службовцям нараховувалась заробітна плата за останні 24 календарні місяці роботи, які передували зверненню. Всі зміни до законодавства набрали чинності, й сьогодні пенсії призначають з їх урахуванням.

— На сході країни виплати відбуваються з урахуванням нинішніх проблем. Але фінансування проведено на рівні з усіма регіонами, — запевнила Валентина Никитенко. — Єдине, є певні проблеми з виплатами в таких містах Донецької області, як Слов’янськ та Краматорськ. Така ситуація склалась через те, що туди просто неможливо доставити гроші, тому вони відстають. Та ми переконані в тому, що люди отримають належні їм кошти. Згідно з українським законодавством, якщо з якихось причин людина не отримала гроші в поточному місяці, то поштові відділення нададуть нам списки таких українців – і при складанні червневих відомостей це буде враховано.

Ще один важливий момент. До прийняття останніх законодавчих змін у пенсійній сфері була норма, яка гарантувала одноразову виплату десяти окладів суддям, народним депутатам тощо. Ця категорія працівників з 1 квітня 2014 року позбавлена такого грошового привілею. Проте ці зміни не стосуються педагогів і лікарів, які працюють у державних і комунальних закладах. Щоправда, на таку виплату можуть розраховувати лише ті, хто до цього не отримував будь-якого виду пенсій.