На зустріч з представниками бізнесу Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розглядав системні проблеми, пов’язані з порушенням прав суб’єктів господарювання. Рада бізнес-омбудсмена підготувалася до цієї зустрічі заздалегідь, узагальнивши найгостріші та найчутливіші проблеми, які створюють для малого і середнього бізнесу представники вітчизняної влади. Без перебільшення, головний біль для тих, хто намагається дати нові робочі місця чесним способом, — це питання адміністрування податків і різноманітні митні процедури. Лише в цьому місяці зафіксовано тисячу скарг від бізнесу на різні державні структури. У 446 із них насамперед звинувачують Державну фіскальну службу. Здебільшого йдеться про неправомірні перевірки, перевищення повноважень під час них, відкриття кримінальних справ проти бізнесу, адміністрування митних процедур, митна вартість продукту, переплата митних зборів. І це лише частина того, що турбує та обурює бізнесменів, гальмуючи їхню роботу.

Цього разу в Клубі Кабінету Міністрів бізнесмени з різних регіонів країни наводили приклади того, як відверто порушують законодавство посадовці, не лише Прем’єр-міністрові Володимиру Гройсману та урядовцям, а й народним депутатам. Вони запропонували свій спосіб розв’язання проблем, аби уникнути цього в подальшому. Вони хочуть притягнути до кримінальної відповідальності конкретних співробітників ДФС та інших контролюючих органів, які завдали їм збитків. Бізнесмени дали зрозуміти владі, що протиправні дії не залишаться безкарними. Представників уряду вони просять дати змогу реалізувати ці пропозиції та покращити бізнес-клімат у країні.

Для цього потрібно вносити зміни як до податкового, так і до кримінально-процесуального законодавства.

Глава уряду запевнив інвесторів, що час, коли центральна влада покривала тиск на бізнес, минув. Фото з Урядового порталу

Без можливостей справи не буде

Прем’єр-міністр також апелював фактами і зауважив, що для розвитку національної економіки слід залучати інвестиції, створювати належні умови роботи, конкурентний український продукт. «Ми всі залежні від того, як розвивається національна економіка. Нам заважає державна машина, що за 20 років не зрозуміла, як побудувати взаємодію реального сектору бізнесу з державою. Ми можемо знайти спільні рішення, щоб виправити ситуацію. Всі, хто пресуватиме бізнес, — класові вороги уряду і мої особисто. Миритися з тим, що ви займатиметеся тиском на бізнес в областях і районах, не буду. Ви будете національними героями в лапках», — звернувся як до винуватців, так і до заручників ситуації Володимир Гройсман.

Він вважає за необхідне вибудувати «партнерство відкритого публічного чесного бізнесу і контролюючих структур, які мають забезпечити інтереси держави».

Глава уряду попередив представників контролюючих органів, що їхні пояснення йому не потрібні. Головне, аби ситуація змінювалася на краще. А зустрічі з бізнесменами стануть регулярними.

Перед тим як перейти до закритої частини заходу, Прем’єр наголосив: «Я не дам знищувати національний бізнес у регіонах! Маємо усвідомити, що час, коли центральна влада покривала тиск на бізнес, минув. Я збираюся карати тих, хто не дає можливості людям займатися власною справою».

Пріоритети окреслено чітко

За кілька годин до відвертої розмови з представниками українського бізнесу Володимир Гройсман провів робочий сніданок з членами Американської торговельної палати в Україні. Їх він запевнив у тому, що уряд докладатиме зусиль для створення сприятливого бізнес-клімату і прагне бути партнером для чесного прозорого бізнесу. Присутні, серед яких був і Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, почули від Прем’єра: «Ми готові до співпраці. Хочу, щоб ви розглядали український уряд як своїх партнерів чесного прозорого бізнесу. Я абсолютно зацікавлений у тому, щоби ви були успішними. Ключовий пріоритет нашого уряду — відродження національної економіки. Тільки на сильних позиціях національної економіки можливо будувати по-справжньому незалежність, демократію і високі стандарти життя».

За повідомленням департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, Володимир Гройсман визначив пріоритети уряду: ефективна приватизація, зміна управління державних компаній, дерегуляція в енергетичному секторі, на фармацевтичному ринку.

Він поінформував учасників робочого сніданку: кожен міністр має визначити і презентувати по 3—5 конкретних рішень щодо боротьби з корупцією, які будуть схвалені й реалізовані до кінця цього року; при Прем’єр-міністрові буде створено Офіс супроводу інвестицій, який символічно міститиметься на тому самому поверсі, де й кабінет глави уряду. За словами високопосадовця, члени офіса займатимуться питаннями супроводу й залучення інвестицій. Надалі запрацюють і регіональні офіси, аби механізм координації роботи забезпечували й на місцях.

А ще Україна вивчатиме досвід Сполучених Штатів Америки щодо створення такого офіса. Саме тому до нас має приїхати перший заступник міністра торгівлі США Пенні Пріцкер.

Окремо Володимир Гройсман вказав на потребу перезавантажити Раду підприємців при Кабінеті Міністрів, щоб цей орган ефективно впливав на рішення щодо бізнесу.