КОНФЛІКТ

З вини Київради історичній частині міста завдаються збитки - для їх ліквідації столичний бюджет може "схуднути" на 50 мільйонів

Інформація, яка, на жаль, пройшла повз увагу широкого загалу: депутати Київради висловили намір зібрати до Євро-2012 кращі пісні про столицю. Скажете: "Браво!" Не поспішайте. А чи можна довіряти таку справу людям, які нічого не зробили для того, аби місто оспівували. Якщо керуватимуться смаком і уподобаннями, притаманними при розв'язанні життєвих проблем, уявляєте, що буде?! Прославлятимуть бруд і затори на дорогах, знищення комунального транспорту, непідйомні тарифи на комунальні послуги... До цього всього вони доклали ой як багато зусиль. Тож пісня вийде дуже гучною.

Звичайно, у вінок своїх досягнень депутати вплетуть думу-баладу з епосу про руйнування історичної частини Києва. Заспівним куплетом звучатиме арія з опери: "Як міськрада біля станції метро "Театральна" пам'ятник бездарності благословляла." Кажуть, уже оголошено конкурс на виконання головної партії тенора. Одна з умов - не лише сильний голос, а й уміння не керуватись здоровим глуздом та ігнорувати інтереси міста, нехтувати його історією.

Про деякі проблеми "Урядовий кур'єр" уже розповідав цього року двічі. Нагадаємо, що кияни сім років поспіль борються проти новобудови біля станції метро "Театральна". Мало того, що через неї руйнуються прилеглі будівлі і виникає загроза для підземки. Багатоповерхівка не вписується в історичний центр міста.

Оскільки столичну владу це не обходило, на одній з акцій протесту кияни прийняли звернення до ЮНЕСКО з проханням захистити місто від руйнації. На голос народу відреагував голова міськдержадміністрації Олександр Попов, який запевнив, що будівництво зупинять 7 або 8 лютого.

Дев'ятого лютого роботи велись ударними темпами - будівельники прагнули вигнати якомога вищі стіни. Здавалося, навіщо, адже міськадміністрація рішуче налаштована новобудову демонтувати. Але дозвіл давала не вона, а міськрада. Тому господар чужорідної скалки у тілі столиці цим уміло скористався, як саме, нещодавно пояснив на зустрічі з журналістами віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов.

За його словами, господар будови за кілька місяців зробив певні затрати, аби загнати владу у глухий кут. Робилося все під прикриттям тієї ж Київради. Оскільки будівництво розпочиналось з її дозволу, то його власник збирається виставляти місту рахунок на суму 50 мільйонів гривень.

От і виходить, що хтось комусь давав невмотивований та шкідливий дозвіл. Розраховуватись за потурання руйнації міста чомусь мають не депутати, а столичний бюджет. Так пожинаються наслідки рішень Київради. Центральні органи виконавчої влади не мають права відміняти рішення, прийняті місцевим самоврядуванням. Чи не тому на гребені слави нездоланних народні обранці й згадали про пісні? Співати їм хочеться, ой як хочеться! Нехай затягують, та голосніше. Можливо, хоча б арія з опери: "Як міськрада біля метро ст. "Театральна" пам'ятник бездарності благословляла" долине до Генеральної прокуратури, де подібну творчість мають не лише чути, але й вивчати та кваліфікувати за певними статтями.