ЗАХОПЛЕННЯ

"Крилата" колекція Віталія Шевченка за кількістю і різновидами експонатів чи не найповніша в Україні

На Сумщині ім'я Віталія Шевченка асоціюється насамперед з мистецьким світом. Член Національної спілки художників України, автор численних талановитих робіт, що зберігаються в музейних колекціях України, неперевершений майстер фарфору і кераміки (тривалий час працював головним художником Сумського фарфорового заводу) - він належить до яскравих і самобутніх творчих особистостей Слобожанського краю. Але далеко не всі знають про його давнє - ще з дитинства - захоплення: колекціонування метеликів. Майже півстоліття свого життя він віддав цьому неповторному і красивому хобі, що стало не тільки відрадою для душі, а й чудовою можливістю пізнання планети Земля завдяки її різнобарвним представникам. Причому, не лише для нього особисто, а й багатьох сумчан, які вміють цінувати прекрасне. Адже колекціонер залюбки влаштовує виставки, на які сходяться тисячі відвідувачів.

Віталій Федорович ніколи не підраховував, скільки саме екземплярів в його "метеликовому зібранні". Каже, що крилаті комахи "прилетіли" до Сум з усіх земних континентів - за винятком хіба що Антарктиди, де занадто холодно. Марна справа спробувати назвати їх - за орієнтовними підрахунками, в світі сьогодні нараховується від 120 до 140 тисяч видів крилатих створінь і про основних представників колекціонер може розповідати годинами.

Наприклад, "Кардинала" впіймав сачком особисто на Памірі, де жив на висоті 4 тисячі метрів над рівнем моря, "Академіка" - в Карпатах, "Парнасіуса" - на Кавказі... Свого часу Віталій Федорович об'їздив ледь не весь Радянський Союз і звідусіль привозив поповнення для колекції.

В окремій експозиції - представники місцевого метеликового світу: махаони, лимонниці, голуб'янки - останні, до речі, найдрібніші серед крилатих родичів. Багато різновидів павичевого ока - їх на Сумщині десятки видів. Окремі ж екземпляри з Мадагаскару, Нової Зеландії, Філіппін мають розмах крил до 30 - 35 сантиметрів - справжні літаки-планери.

Особливою красою вирізняються метелики родини морфідів - вони сяють-переливаються такими кольорами, що очей не відведеш. Виявляється, саме будова їхніх крил стала основою для застосування якісно нової технології під час виготовлення вітальних листівок, які виблискують тисячами різнокольорових відтінків. Такі красені живуть у басейні Амазонки і майже не опускаються на землю - їх можна впіймати лише за допомогою спеціальних пристроїв.

Окрема тема - зберігання такого багатства. За своє життя Віталій Федорович опрацював стільки літератури, що на будь-які температурні чи інші негаразди має конкретні практичні відповіді. Щоправда, шкодує, що не вся колекція розібрана і представлена у відповідних розділах.

Як говорить, залюбки б вирушив у нові мандри. Але не ті часи у світі та й вік не той. Спробуй зараз податися до Таджикистану чи Узбекистану - сприймуть явно не за любителя метеликів. Навіть за СРСР ним кілька разів цікавилися люди в цивільному - думали, що займається якимось іншим промислом, а метелики - просто прикриття. Тож продовжує листуватися з такими ж ентузіастами, залюбки обмінюється екземплярами-дублями. Зрештою, каже, і на Сумщині ще можна знайти (точніше, впіймати) щось цікаве і новеньке.