На вимогу платників, а саме роботодавців, фізичних осіб–підприємців та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, органи доходів і зборів звіряють суми нарахування та сплати ними єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВ).

 Для цього платник звертається із заявою в довільній формі з метою отримання довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄВ в органи доходів і зборів за основним місцем обліку. У заяві обов’язково слід зазначити назву установи, в яку особа цю довідку має подати. Контролюючий орган на підставі даних картки особового рахунку платника визначає наявність/відсутність заборгованості зі сплати ЄВ на дату формування довідки.

Довідку за довільною формою (крім довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄВ у зв’язку з прийняттям рішення про ліквідацію, реорганізацію юридичної особи, припинення підприємницької діяльності фізичною особою) потрібно надавати платнику ЄВ безоплатно упродовж 15 календарних днів (ст. 20 Закону України від 02.10.1996 р. №393/96-ВР «Про звернення громадян» зі змінами і доповненнями).

Ця норма передбачена частиною 7 ст. 14 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями.

Ведення обліку доходів  і витрат фізичною особою

Для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу платники податку на доходи фізичних осіб повинні вести облік у Книзі обліку доходів і витрат. Книгу ведуть платники, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, або вони мають право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків.

Платники заводять Книгу самостійно, записи здійснюють кульковою або чорнильною ручкою не пізніше наступного дня після отримання доходів, сплати податку або здійснених витрат, відображаючи їх у гривнях і копійках.

Облік документів і відомостей, пов’язаних з правом на отримання податкової знижки, платники можуть вести в реєстрі документів. Записи в ньому слід робити у довільній формі.

Книга та реєстр документів перебувають у платника податку — їх потрібно надавати контролюючим органам на їхню вимогу в межах компетенції.

Форма Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядок її ведення затверджено наказом Міндоходів від 11.12.2013 р.  № 794, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.12.2013 р. за № 2217/24749.

Декларування — за податковою адресою платника

Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2013 році, подають в органи доходів і зборів за податковою адресою платника, тобто за місцем реєстрації, згідно з паспортними даними, до 1 травня поточного року.

Нагадуємо, що з 1 січня 2014 р. розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих громадянами упродовж 2013 року.

Декларування доходів платниками податку на доходи фізичних осіб здійснюють відповідно до норм Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

Відповідно до Кодексу громадяни зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) та/або мають право робити це для отримання податкової знижки й повернення частини сплаченого до бюджету податку на доходи фізичних осіб. Для реалізації права громадян на податкову знижку за наслідками 2013 року платники податку декларацію можуть подати упродовж усього року.

У разі втрати повідомлення  про взяття на облік платника ЄВ можна отримати дублікат

У випадку втрати або зіпсуття (зношення) повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — Повідомлення) такий платник має право на отримання дублікату документа. Для цього необхідно подати відповідну заяву (у довільній формі) в орган доходів і зборів за місцезнаходженням чи місцем проживання платника.

Водночас взяття на облік юросіб (їх відокремлених підрозділів) та фізосіб-підприємців як платників єдиного внеску підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (далі — Єдиний держреєстр).

У разі втрати або зіпсуття (зношення) виписки з Єдиного держреєстру платники можуть звернутися із заявою до державного реєстратора та повторно отримати документ.

При цьому на Повідомленні та виписці з Єдиного держреєстру, які видають замість втрачених (зіпсованих, пошкоджених тощо), слово «дублікат» не зазначають.

Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року №458.

Видача довідки про наявність  у громадянина земельних ділянок

Під час продажу своєї сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок. Така довідка є підставою для того, аби не включати до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції. Тобто продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, оброблена або перероблена безпосередньо фізичною особою на відповідних земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.

Довідку про наявність у фізичної особи земельних ділянок безоплатно видають сільська, селищна або міська ради за місцем податкової адреси платника упродовж п’яти робочих днів із дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форма затверджені наказом Міндоходів від 17.01.2014 р. №32, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31 січня 2014 року за №201/24978.

Інформаційно-комунікаційний  департамент Міністерства  доходів і зборів України