Я розлучилася з чоловіком, коли була вагітною, — чоловік пішов від мене до іншої жінки. Коли народилась дитина, я була ображена на чоловіка і не внесла його дані у графу «батько». Тепер я мати-одиначка. Та чи можна зараз стягнути аліменти з колишнього чоловіка, адже це його дитина?

 Олена ГРАНІТ, м. Черкаси

Консультує Мирослава ПРИМАК,
юрист Рівненської обласної ГО «Комітет виборців України»,
керівник Центру права, член Всеукраїнської коаліції
з надання правової допомоги

— Відповідно до положень Сімейного кодексу України (далі — СК України) обов’язок з утримання (сплати аліментів) дитини лежить на батьках (ст. 180). Щоб стягувати з колишнього чоловіка аліменти на утримання дитини, треба, щоб він не лише біологічно був батьком дитини, а ще і юридично (у свідоцтві про народження дитини в графі «батько» має бути відповідний запис), адже права та обов’язки матері, батька і дитини грунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 СК України.

У вашій ситуації не зовсім зрозуміло, чому під час реєстрації дитини в органі РАЦСу в графу «батько» вам усе-таки не внесли ім’я колишнього чоловіка, адже дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу, походить від подружжя (ч.2 ст. 122 СК України).

Тож якщо ви справді маєте намір стягувати з колишнього чоловіка аліменти, а він добровільно батьком себе не визнає, то вам спочатку слід встановити його батьківство. Це робиться в судовому порядку. Вам треба звернутися до суду з позовом про визнання батьківства (ст. 126, 135 СК України). Одночасно можете поставити позовну вимогу і про стягнення аліментів або подати окремий позов у разі, коли суд встановить батьківство колишнього чоловіка. Позовна заява може бути подана до суду як за місцем проживання передбачуваного батька — відповідача за позовом, так і за місцем вашого проживання (ст.110 Цивільного процесуального кодексу України), вибір — за вами.

При визнанні батьківства суд бере до уваги будь-які докази, що з достовірністю підтверджують походження дитини від конкретної особи.

Для встановлення походження дитини часто використовується судово-медична експертиза. Експертизу суд може призначити на стадії підготовки справи, а також у будь-який час процесу — за клопотанням сторін, зацікавлених осіб, прокурора або за власною ініціативою.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хоч ете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua 

 Інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр», за підтримки Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги