21 травня цього року набув чинності Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Втілення його у життя означає, що Україна нарешті безповоротно пориває з радянським тоталітарним минулим. І першим кроком на шляху очищення має стати змінена мапа країни, яка позбудеться згадок про діячів тоталітарних режимів. Згодом відбудеться очищення від тоталітарної символіки та пам’ятників, відкриється вільний доступ до документів про репресії та злочини проти людства і людяності.

До 21 листопада цього року місцеві громади оберуть нові назви або повернуть історичні 22 містам і 44 селищам міського типу. Найбільше таких міст та селищ у Луганській та Донецькій областях — 17 та 20 відповідно. Саме місто Луганськ, яке раніше називалося Ворошиловград, змінило назву ще 1990-го. У Криму потрібно перейменувати 9 селищ, на Дніпропетровщині — 6 міст та містечок разом з обласним центром. Потребує перейменування обласний центр Кіровоград та ще 2 містечка в області. На Одещині змінять назву 4 населених пункти, у Херсонській області — два, по одному в Запорізькій, Житомирській, Харківській, Чернігівській та Полтавській.

Місцеві громади мають півроку — до 21 листопада 2015-го, щоб визначитися з новою назвою. Далі протягом трьох місяців Верховна Рада України затвердить їх своїм рішенням про перейменування населених пунктів. Також упродовж півроку слід змінити назви вулиць, площ, географічних об’єктів, пов’язаних із комуністичним минулим. Ці рішення має прийняти відповідний орган місцевого самоврядування.

Які назви потрібно змінити передусім? До таких належать ті, де використані імена чи псевдоніми осіб, що обіймали керівні посади у комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки. Також підлягають зміні найменування, в яких використано назви СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік та похідні від них. Буде змінено назви, пов’язані з діяльністю комуністичної партії (зокрема партійні з’їзди), річницею жовтневого перевороту, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, а також із переслідуванням учасників боротьби за незалежність України.

Юридичні особи повинні змінити свої назви впродовж місяця — до 21 червня, засоби масової інформації — до 21 серпня. Знаки для товарів і послуг, які містять обмеження згідно із законом, слід змінити до 21 листопада. Винятки для перейменування становлять назви, пов’язані з видатними радянськими діячами української науки та культури, а також із рухом опору та вигнанням нацистських окупантів.