Унаслідок бойових дій на сході єдиній енергосистемі України загрожує каскадна аварія, суть якої полягає в тому, що енергосистема країни може повністю припинити постачання енергії споживачам. Це зумовлено масовим руйнуванням енергетичних об’єктів та залізничних колій, якими вугілля традиційно постачали на теплові електростанції (ТЕС). Нині станції змушені спалювати накопичене на зиму вугілля, тоді як поповнення зимових запасів на складах ТЕС різко скоротилося.

Поки що ніхто не може точно оцінити масштаби руйнувань та терміни відновлення енергетичних об’єктів в умовах смертельної небезпеки. Кожного дня дані змінюються.

У пошуках виходу

Через надскладну ситуацію уряд розпорядився повністю віддати оптовий енергоринок (ОЕР) України, річні фінансові потоки якого перевищують 100 мільярдів гривень, в ручне управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості. На засіданні  відповідною постановою уряд також ухвалив порядок введення тимчасового надзвичайного стану на оптовому енергоринку України.

У коментарях пресі міністр галузі Юрій Продан повідомив: «Відповідне рішення ухвалено у зв’язку з проблемами поставок вугілля на склади теплових електростанцій. Тому тепер завантаження блоків здійснюватимуть не відповідно до чинних правил енергоринку, а з огляду на наявне паливо». Міністр наголосив і на можливому обмеженні експорту електроенергії, значний обсяг якого здійснює компанія ДТЕК, що належить Рінату Ахметову.

Звісно, в умовах війни необхідність запровадження ручного режиму на енергоринку цілком зрозуміла, адже понад 42% електро?енергії виробляють теплові електростанції, які працюють на вугіллі. Енергетичні підприємства зазнають мільярдних збитків, адже більшість із них розташовані в епіцентрі бойових дій в Луганській та Донецькій областях. Там люди працюють в умовах смертельної небезпеки, часто гинуть, виконуючи свій професійний обов’язок…

Запровадження надзвичайного стану на енергоринку відкриває широкі можливості для управління та перерозподілу коштів усіх  учасників ОЕР. Звісно, енергетичні підприємства не дуже раді таким нововведенням. Але триває війна, тому всі повинні затягнути паски. Уряд розпорядився доручити Національній комісії, що здійснює державне регулювання в галузі енергетики (НКРЕ), обмежувати ціни й тарифи на виробництво та постачання електроенергії, коригувати раніше затверджені інвестиційні програми підприємств, змінювати алгоритм розподілу коштів ОЕР.

В очікуванні перемін. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Ручне коригування

Учасникам ринку встановлюватимуть «особливі умови купівлі-продажу електроенергії, а також її експорту або імпорту», — сказано в урядовому документі. З метою запобігання аварійним ситуаціям в єдиній енергосистемі, якщо необхідно фінансувати термінові відновлювальні роботи на енергетичному обладнанні, а також компенсувати витрати, пов’язані з забезпеченням станцій паливом, НКРЕ має в дводенний термін з моменту звернення Міненерговугілля забезпечити коригування тарифів на виробництво електроенергії, також і виробникам, що працюють за ціновими заявками ринку. Ручному коригуванню підлягає і «зелений» тариф.

НКРЕ отримала право робити надбавки та знижки виробникам електроенергії задля отримання додаткових платежів, коригувати тарифи на передачу енергії, змінювати алгоритм розподілу коштів ОЕР та нормативи перерахування коштів на поточні рахунки постачальників електроенергії. Особливими повноваженнями уряд наділив НЕК «Укренерго», яка здійснює оперативно-технологічне управління об’єднаною енергосистемою України. Але діятиме «Укренерго» лише за погодженням з Міненерговугілля та з огляду на наявні запаси палива на ТЕС. Диспетчерський центр «Укренерго» отримав право визначати допустимий рівень зниження резерву енергогенеруючих потужностей, встановлювати графіки (добові, тижневі) обсягів виробництва енергії.