«В інтернеті знайшла інформацію про те, що учасники бойових дій мають отримати у 2016 році грошову допомогу у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком. Тобто 4730 гривень. Але в державних органах влади мені сказали, що така допомога не передбачена. То як же насправді?»

Ілона ЧЕРЕЦЬКА,
дружина учасника бойових дій

Консультує юрист ВБФ «Горєніє» Олег ПЕТРОВ

— На жаль, ця інформація, що поширюється в інтернеті, не відповідає дійсності.

Насправді ж сталося ось що. У жовтні 2014 року учасник бойових дій звернувся до суду з позовом. Він просив визнати неправомірними дії управління та Центру соцвиплат, які нарахували йому щорічну разову грошову допомогу у розмірі 795 гривень. Тобто менше, ніж це передбачено частиною п’ятою статті 12 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Позивач вимагав перерахувати допомогу у розмірі 4730 грн. Це п’ять мінімальних пенсій за віком. Учасник бойових дій виграв справу, бо управління та Центр соцвиплат нарахували йому допомогу згідно з урядовою постановою «Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань». На той час ця постанова ще не набрала чинності. На час виникнення суперечки діяла редакція частини п’ятої статті 12 Закону № 3551-XII, за якою щорічно до 5 травня учасникам бойових дій передбачено разову грошову допомогу у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком.

Вочевидь, хтось вирішив, що таку практику можна застосувати й тепер, і став поширювати неперевірену інформацію. Але розгляд тієї справи розпочався в 2014 році, а закінчився у лютому 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що змінилося в законах про соцзахист військових?

Нині постанова Кабміну «Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» набула чинності. Згідно з нею розміри щорічної разової допомоги до 5 травня 2016 року такі:

1) інвалідам війни та колишнім малолітнім в’язням концтаборів, ∂етто та інших місць примусового тримання (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років), визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I групи — 2 975 гривень;

II групи — 2 600 гривень;

III групи — 2 310 гривень;

2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім в’язням концентраційних таборів, ∂етто, інших місць примусового тримання (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років), а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 920 гривень;

3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 2 975 гривень;

4) членам сімей загиблих, дружинам та чоловікам померлих інвалідів війни, померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 465 гривень;

5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, ∂етто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 170 гривень.

У 2016 році розмір виплати щорічної разової грошової допомоги порівняно з 2015 роком збільшено на 5%. 

Матеріал підготувала Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»