Цього разу організатори запропонували опрацювати доволі складну тему — новий світовий порядок. Їх, цих нових світових порядків, за історію людства було занадто багато, майже вся історія — це встановлення нового світового порядку. 

У різні періоди на захоплених територіях встановлювався власний спосіб життя, який закінчувався там, де цьому давали гідну відсіч. Зникали народи, держави і цивілізації, як це сталося, приміром, на американському континенті, однак бажання панувати тепер уже над усією планетою залишилося.

Голова Асоціації карикатуристів Костянтин Казанчев (ліворуч) бажає Ігорю Лук’янченкові намалювати чимало злободенних ілюстрацій для «Урядового кур’єра». Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

«Чи то людство так влаштоване, чи так задумав Творець, та дуже не хочеться побачити один на всіх захід сонця», — пояснює обрану тему засновник та ідейний натхненник міжнародного конкурсу «Незалежність» голова Асоціації карикатуристів України Костянтин Казанчев.

1-й приз: Іржі Слива (Чехія)

Звісно, це була смілива ідея — запропонувати карикатуристам намалювати новий світовий порядок. Філософи, політологи й аналітики, намагаючись передбачити майбутнє, не можуть знайти загальних слів і сенсів, тож доводиться братися за справу творчим людям.

Водночас багато людей страждають від занадто серйозного ставлення до життя, саме страждають: кожна невдача сприймається як кінець світу, кожна перешкода проламується головою, від себе і від людей вимагається все можливе і неможливе. Найскладніше перфекціоністам — вони вимагають від себе і від оточення відповідності якимось життєвим ідеалам і страждають, коли виявляється, що реальне життя в ідеали й рамки не вписується.

2-й приз: Ігор Лук’янченко (Україна)

Утім, карикатуристи, які ризикнули взятися за тему, не підвели. Роботи вийшли різнопланові й часом оголено-нервові. Загалом на конкурс надійшло 423 карикатури від 133 художників із 34 країн.

А переможцем став «Клоун із земною кулею» чеського художника Іржі Сливи. Нинішня перемога стала для досвідченого чеха черговим успіхом. Як художник-карикатурист він працює з 1979 року, призер численних міжнародних конкурсів карикатури, а також член журі фестивалів у Скоп’є, Легниці, Кнокке і Анталії.

Почесна грамота НСЖУ: Анатолій Гайно (Україна)

Друге місце посіла робота «Соло на піаніно» талановитого київського карикатуриста і постійного автора «Урядового кур’єра» Ігоря Лук’янченка. Художник уміло зобразив людське розуміння вільного вибору. А третє місце дісталося роботі Валерія Момота з Дніпропетровська. Утім, право  кожного, хто споглядатиме цю роботу, погоджуватися чи ні з автором, який вважає, що місце маленької країни — під столом  у дядьків, які гадають, що саме вони сьогодні встановлюють світовий порядок. Так і хочеться сказати: «Не тратьте сил, панове, бо й над вами є кому панувати!»

Нині всі охочі можуть переглянути виставку XIV міжнародного конкурсу «Незалежність» у холі столичного ТРК «Більшовик».