Синьо-жовті прапорці як знак солідарності з українським народом були на робочих місцях деяких євродепутатів, коли у Європарламенті  відкрилися дебати на тему «Вторгнення Росії в Україну».

Виклик Європі

«Ситуація в Україні — виклик європейській єдності та здатності Євросоюзу ухвалювати політичні рішення», — сказав у своєму виступі Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Він наголосив, що необхідно шукати мирних рішень виходу з кризи, оскільки «ми не маємо права ризикувати людськими життями». Він нагадав про запропонований Україні фінансовий пакет 11 мільярдів євро, виділений з європейського бюджету, і про те, що скасування деяких обмежень у торгівлі з ЄС ще до підписання Угоди про асоціацію приноситиме Україні щорічно 500 мільйонів євро.

Лідер «Соціалістів і демократів» Ганнес Свобода наголосив, що кримський референдум неприйнятний і незаконний з точки зору українського та міжнародного законодавства. За його словами, у Європарламенті досі обговорювали  результати багатьох референдумів, наприклад у Шотландії. «Але там були присутні міжнародні спостерігачі та відсутні військові, а референдум у Криму — насильницький і не має нічого спільного з вільним волевиявленням», — зауважив він.

«Не бачу, що зараз могло б зупинити Росію, і вона зробить те, що давно хотіла зробити», — сказав нідерландський депутат Йоганнес Корнеліус ван Баален і наголосив на необхідності ввести економічні санкції, «які нашкодять Росії».

На півострові очікується волевиявлення під дулами  кулеметів. Фото з сайту news.co.nz

Жертва пропаганди

Потужну пропагандистську машину Росії, яка відіграла фатальну роль в ескалації конфлікту в Криму, відзначали багато промовців. Лідер групи «зелених» в ЄП Ребекка Хармс з обуренням заявила, що «російська пропаганда нацьковує один народ на інший». Вона вважає Росію силою, «яка готується до військового втручання». «Ще ніколи Москва так категорично не відкидала всі дипломатичні механізми, які пропонує їй світова спільнота», — констатувала вона.

Деякі депутати прямо звинувачували ЄС у політичному лицемірстві щодо України. Так, представник групи «Консерваторів і реформістів» Ричард Легутко вважає, що боротьбу за Україну вже заздалегідь програно. «Нічого приховувати: всі європейські інституції — проросійські», — заявив польський депутат. Інший депутат Яцек Курські також вважає, що, вклавши свого часу «мільярди у будівництво газопроводів Південний та Північний потік, ЄС підкинуло газових доларів Путіну, які він тепер використовує проти України». Словесні атаки не здатні налякати Путіна, вважає польський депутат Павел Коваль. На його думку, лише скасування віз для українців, підписання Угоди про асоціацію і координація зусиль ЄС та США для допомоги Україні можуть вплинути на ситуацію.

Росія відповідатиме за вторгнення

У резолюції «Вторгнення Росії в Україну» Європарламент жорстко засудив російську агресію у Криму, «який є невід’ємною частиною України, що визнано самою РФ та міжнародним співтовариством». Євродепутати нагадують, що дії проросійських сил у Криму порушують усі основоположні міжнародні документи. «Влада Криму може організовувати референдум тільки з місцевих питань, а не з приводу змін міжнародно визнаних кордонів України», — йдеться у резолюції.

Євродепутати схвально оцінили «відповідальність українського уряду, виважений та стриманий підхід до врегулювання  жорсткої кризи», ціною якої може стати територіальна цілісність та суверенітет країни. У резолюції міститься також заклик до України «не піддаватися тиску і не відкладати проведення президентських виборів, призначених на 25 травня».

У резолюції Європарламент називає аргументи російської сторони щодо необхідності захисту російськомовного населення в Криму «абсолютно необ∂рунтованими, оскільки російськомовне населення там не стикалося і не стикається з будь-якою дискримінацією».

У резолюції йдеться, що за відсутності ознак деескалації ситуації та продовження анексії Росією Криму Європарламент рекомендує ЄС «швидко запровадити відповідні заходи»: ембарго на торгівлю зброєю з РФ, обмеження на видачу віз, замороження капіталів, застосування законодавства з відмивання грошей проти тих, хто брав безпосередню участь у прийнятті рішень про вторгнення в Україну.

Тим часом Європарламент закликає Європейську раду «негайно уповноважити Єврокомісію пришвидшити процес лібералізації візового режиму для України, почавши з тимчасового запровадження спрощеної та дешевої процедури видачі віз українцям».