Учора Європарламент проголосував резолюцію щодо ситуації в Україні. Досі ще ніколи тон українських резолюцій ЄП не був таким жорстким. Напередодні голосування там відбулися дебати з українського питання. Лідер політичної групи «Альянс лібералів і демократів за Європу» Гі Верховстадт звинуватив Єврокомісію у відсутності чіткої стратегії щодо України. Політик наголосив, що ЄС має надати Україні вагомий пакет фінансової допомоги, «який можна протиставити економічному тиску Росії». «Ми повинні допомогти українцям зберегти їхню національну гідність, бо якщо вони розійдуться з Майдану, тоді весь регіон знову зануриться у часи Радянського Союзу», — заявив євродепутат.

Депутат від політичної групи «Соціалістів і демократів» Марек Сівєц нагадав присутнім, що «санкції ведуть до кінця діалогу». Його підтримав колега з «Європейської народної партії» Кжиштоф Лізек, який назвав механізм санкцій «ядерною кнопкою». «Нам зараз треба відкрити кордони для українців і пообіцяти Києву членство в ЄС, це буде найліпша допомога з нашого боку», — переконаний він.

Фінанси в обмін на компроміс

Верховний комісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле пояснив, що надання фінансової допомоги з боку ЄС і МВФ можливе лише у тому разі, «якщо всі політичні сили України досягнуть взаємоприйнятного компромісу». Він також переконаний, що візити до Києва високих представників Єврокомісії допомогли встановити діалог між владою і опозицією та «уникнути найгіршого розвитку сценарію, зокрема запровадження надзвичайного стану в країні». Поки що, вважає Штефан Фюле, на тлі суперечливого закону про амністію та того, що причетні до викрадень, тортур, нападів на журналістів залишаються безкарними, «між сторонами панує недовіра».

Лідер політичної групи «Соціалістів і демократів» Ганс Свобода вважає, що найгіршим сценарієм подальшого розвитку подій в Україні може стати початок громадянської війни та розпад України. А лідер «зелених» Ребекка Хармс  висловила жаль з приводу того, що тільки після ескалації насилля, тортур і смертей ЄС «піднявся і замислився над майбутнім України». Вона також застерегла євродепутатів, що ситуація в Україні хистка і непередбачувана, закликавши колег найближчим часом знову направити місію ЄП до Києва.

Наразі Україна не може на самоті розв’язати політичну й геополітичну кризу, вважає позафракційний депутат Адріан Северин. «Внесок ЄС у розв’язання цього конфлікту необхідний», — наголосив він. Політик запропонував підтримати ідею створення уряду національної єдності в Україні і «стабілізаційний фінансовий пакет ЄС, рівноцінний російському».

Цільові заходи є реальністю

У тексті резолюції євродепутати констатують, що рух Майдану охопив усі міста по всій Україні. Вони попередили офіційний Київ, що «новий вибух насилля чи запровадження надзвичайного стану буде розглядатися як кримінальна дія і порушення фундаментальних прав з глибокими міжнародними наслідками». У резолюції також висловлюється «щире співчуття родинам загиблих і постраждалим унаслідок насилля в Україні» і заклик до української влади «провести розслідування та покарати тих, хто ухвалював рішення вдатися до насильницьких дій проти мирних демонстрантів». Водночас Європарламент висловлює стурбованість «надмірним використанням сили представниками поліції, «тітушками» та насильницькими діями ультранаціоналістів».

Кульмінаційним пунктом резолюції став заклик Європарламенту до  європейських інституцій та країн-членів ЄС «вжити негайних заходів, включно зі збільшенням дипломатичного тиску та запровадженням персоналізованих цільових заходів (візові санкції, замороження капіталів та власності)  щодо тих українських посадовців,  законодавців та олігархів, які відповідальні за розгортання насилля та смерті демонстрантів». Євродепутати звернулися також до ЄС, США, МВФ, Світового банку, ЄБРР із пропозицією підготувати довгостроковий фінансовий пакет для допомоги Україні. Європарламент пропонує «відкритися українському суспільству» через введення безкоштовних віз, особливо для молоді. Окремим пунктом у резолюції згадується і Росія. Євродепутати вкотре закликають Москву припинити тиск на суверенні країни-сусіди і нагадують, що застосування політичного, економічного та будь-якого іншого тиску «є порушенням Будапештського меморандуму 1994 року щодо безпеки України».