ТРЕНД

Експерти прогнозують, що в 2011 році ціни на нерухомість у сусідніх країнах зростатимуть

Економічна криза, що розпочалася 2008 року, не залишила осторонь і ринки нерухомості країн-сусідів України. Попри те, що 2011 рік для деяких з них виявився відправною точкою для певного поліпшення, однак до повноцінного функціонування ринку ще далеко. Як почуваються ринки житлової нерухомості країн Східної Європи нині і на що чекають упродовж року?

Вологда дорожча за Кіровоград удвічі

За прогнозами російських аналітиків, 2011 року в Російській Федерації одночасно уживатимуться різноспрямовані тренди: одні сегменти ринку нарощуватимуть у ціні, інші навпаки -втрачатимуть. Утім, така тенденція у нашого північно-східного сусіда намітилася вже 2010 року. Після застою 2009-го торік добре розкуповувались і зростали в ціні недорогі квартири економ-класу. За весь 2010 рік таке житло в Росії подорожчало на 10-15%. Аналітики пояснюють це тим, що такі квартири просіли в ціні в кризовий 2009 рік більше за інші, тому мали всі передумови відіграти свої позиції.

Друга категорія об'єктів, що минулого року добре розкуповувалася і додала у вартості, - з оптимальним співвідношенням ціни та якості. Але напередодні 2011 року та практично до початку березня ціни на житлову нерухомість в Росії почали спадати, подекуди досить відчутно. Так, за даними ріелторських агенцій РФ, найбільше знизилася ціна на нерухомість у Тольятті та Липецьку - на 11%.

Проте в Москві, Красноярську, Казані та Уфі загалом ціни піднялися за останні місяці на 2-5%. За зростанням ціни столиця РФ посідає зараз лише четверте місце, а на першому - сибірський Красноярськ, де упродовж року житлова нерухомість подорожчала на 11,5%.

Якщо порівняти російські ціни з українськими, то однозначно вони вищі. Наприклад, однокімнатну квартиру в Москві площею до 40 м2 на початку березня можна було придбати за $165 тис. ($4,13 тис. за 1м2). Як відомо, у Києві таке житло сьогодні можна купити за $70-80 тис., а якщо поторгуватися, то є можливість заощадити до $5-7 тис.

У Санкт-Петербурзі подібне помешкання коштує в середньому $126 тис. ($3,15 тис. за 1 м2) і це також дорожче, ніж у столиці Україні. А от практично однакові ціни з Києвом наразі - в російському Єкатеринбурзі - квартира 40 м2 коштує до $72 тис.

Трохи дорожче житло в російській глибинці, аніж в українських регіонах. Приміром, схожу квартиру в Бєлгороді нині можна придбати за $41 тис. Саме на такі ціни можна натрапити на однокімнатні квартири у Харкові, який є набагато більшим містом.

Чимало коштує житло у надто віддалених обласних центрах РФ, наприклад Вологді. Там квадратний метр обійдеться трохи більше $1 тис. За характеристиками Вологду можна порівняти з таким обласним центром, як Кіровоград, де ціна 1 м2 житла коштує лише $500.

Російські експерти впевнені, що ціни на нерухомість в їхній країні зростатимуть. Адже комерційні банки 2010 року взялися активніше кредитувати іпотеку.

У Білорусі житло розкуповують в областях

Переважна частина експертів з нерухомості Білорусі впевнена, що цього року вартість житла в країні знизиться на 5-7%. І найактивніше розкуповуватимуть квартири в новобудовах. У 2010 році в республіці кардинально змінилася структура попиту. На превеликий подив аналітиків, у регіонах продавалося набагато більше житла, ніж у столиці. У Мінську було реалізовано на 10,6% квартир менше, ніж у 2009 році. Проте в Гомельській області обсяги продажу зросли на 21%.

У 2010 році 80% договорів купівлі-продажу припали на альтернативні угоди, тобто громадяни продавали одне житло з метою придбання іншого. Проте 40% білорусів купували нерухомість за кредитами банків. Мінімальна ставка таких позик дорівнює 15,5% на рік у національній валюті.

Минулого місяця квартиру площею 40 м2 в Мінську можна було придбати в середньому за $57 тис. ($1,4 тис. за 1 м2). Це на $10-20 тис. менше, ніж ціна подібної квартири в Києві. Ціна квадратного метра житла в Могильові становила приблизно $850, а однокімнатну квартиру такої площі можна було купити за $33 тис., що майже дорівнює вартості квартир у багатьох обласних центрах України.

Однак ціни заявок і ціни продажу в Білорусі різняться між собою в середньому на 9%. Тобто житло, як і в Україні, купується зі значним торгом.

Польський попит зростає

Наприкінці 2008 - на початку 2009 року житлова нерухомість Польщі впала в ціні на 14%. Але торік ціни дещо стабілізувалися і, за оцінками аналітиків, польський ринок є чи не єдиним в Європі, де вартість житла цього року планомірно зростатиме. Пояснення просте: Польща одна з небагатьох країн континенту, де ВВП протягом двох кризових років зростав. Експерти переконані, що ринок нерухомості країни 2011 року буде ще далекий від насичення, але попит на житло стрімко зростатиме.

Сьогодні цінова ситуація така: квартиру площею 40 м 2 у Варшаві можна купити за $169 тис., що трохи дорожче, ніж у Москві. Така сама житлова площа в Гданську коштує $80 тис., що дорожче за київські квартири.

Тирасполь за ціною райцентру України

Падіння цін на житло в іншій сусідній країні - Молдові -не було таким значним, як у нас. Якщо на початку кризи в Україні вартість житла впала на 45-50%, то тут лише на 20-22%. Збитки для інвесторів не були такими катастрофічними. Усе це місцеві аналітики пов'язують зі стабільністю національної валюти - лея.

Однак ціни на житло в Молдові не зростали і на початку 2011 року. Як прогнозують експерти, це може статися лише в другому півріччі. Порівняно з українською, вартість молдовської нерухомості є не надто високою. Тож квартиру площею 40 м2 у Кишиневі можна придбати за $48 тис., у Бельцях - за $36 тис., а в Тирасполі - за $20 тис. Таким чином, у місті, яке є другим за чисельністю населення в Молдові, ціна квартир дорівнює ціні на житлові площі районних центрів України.