АКТУАЛЬНА ТЕМА

Чимало міст і сіл нині потерпають від засилля амброзії, що призводить
до виникнення серйозних алергічних захворювань

Наталія ДОЛИНА,
Владислав КИРЕЙ,
Олена ІВАШКО,
Микола ПУГОВИЦЯ,
«Урядовий кур’єр»

Алергія — чума ХХІ століття. Практично немає людини, яка б не стикалася з нею, — від незначних реакцій до серйозних хвороб. Однією з них є поліноз — алергічне захворювання слизових оболонок. У Європі від нього страждають від 5 до 20% населення, а в Україні такої статистики навіть не ведуть. Упродовж останнього десятиліття відбувається «помолодшання» захворювання і швидке його поширення. Поліноз обумовлений підвищеною чутливістю до алергенів пилку рослин та спорів грибів. 

— Поліноз має сезонний характер. У березні-квітні починають цвісти дерева, в травні-червні — лугові трави, в серпні — бур’яни (амброзія, полин, лобода). У людей, які мають гіперактивну чутливість, у ці періоди з’являються прояви алергії. Найбільш поширена алергія на бур’яни на сході й півдні країни, — розповідає співробітник Центру алергічних захворювань Інституту отоларингології НАН України Інна Гогунська. — Якщо поліноз не лікувати, він здатен давати серйозні ускладнення: алергічну кропив’янку, бронхіальну астму, поліпоз носа. Тому самолікування категорично заборонене. При перших ознаках хвороби (нежить, сльозотеча, свербіння в носі та очах), які повторюються з сезонною періодичністю, слід звернутися до лікаря-алерголога, який призначить правильне лікування.

Саме слово амброзія в перекладі з грецької означає безсмертя. Однак хіба міг старий Лінней передбачити, даючи у ХVІІІ ст. таку гарну назву ажурній північноамериканській рослині, що вже через якісь два століття вона стане злісним карантинним бур’яном, який наганяє жах на багатьох людей майже на всіх континентах! Тепер її називають пилком диявола, хоча, згідно з міфологією, древні греки вважали рослину «їжею богів».

Амброзія полинолиста шкодить не тільки сільгоспкультурам. Вона містить у собі до 0,07-0,15 відсотка гірких речовин (відносно сирої маси),  при поїданні її коровами молоко й молочні продукти набувають неприємного запаху та смаку. У надземній частині рослини міститься чимало ефірних олій. Крім того, її пилок — дуже сильний алерген, і в людей, чутливих до подібних захворювань, викликає поліноз. Захворювання проходить у вигляді різко вираженого алергічного риніту, кон’юнктивіту, мігрені, кропив’янки.

Шкоду, заподіяну амброзією полинолистою культурним рослинам, тваринам і, звичайно ж, людині, не можна недооцінювати. Нинішній літньо-осінній пік алергійних захворювань пов’язаний якраз із масовим цвітінням полину та амброзії. Але насамперед — саме амброзії. Як борються з нею на місцях? Ось що передають наші кореспонденти.

ЧЕРКАСИ. Цю рослину в обласному центрі зустрінеш на кожному кроці. Вона — на присадибних ділянках, шкільних подвір’ях, газонах, обабіч доріг. Але найбільше, як порахували в міськвиконкомі, — на занедбаних ділянках, не наданих нікому в оренду або користування. Загалом площа таких ділянок, щорічно уражених амброзією, становить близько 100 гектарів. Найбільш забрудненими є Південно-західний житловий масив, вулиці Смілянська (в бік аеропорту), Батицького, масиви «Луначарського» й «Дахнівський».

Уперше, як  розповіли в департаменті муніципальної інспекції міськвиконкому, серйозну боротьбу з амброзією в Черкасах почали вести шість років тому, коли згідно з розробленою програмою небезпечний бур’ян не косили, а переорювали, натомість висіваючи багаторічну траву. Є різні думки щодо ефективності такого методу, адже коли рослина вже зацвіла, знищувати її слід разом із кореневою системою. Переорюючи ж ділянку, де виявлено бур’ян, можна тільки розмножити його. Тому  на дуже засмічених площах нині висівають травосуміші культурних злакових, бобових рослин із підвищеною густотою. Цей метод, як вважають фахівці, є екологічно коректним й дає змогу істотно зменшити кількість популяції карантинних рослин. Саме так і планують боротися зі шкідливим бур’яном у місті, для чого міська рада виділила 200 тисяч гривень.

На жаль, чимало керівників крізь пальці дивляться на проблему, від якої потерпають люди. За словами директора департаменту муніципальної інспекції Ольги Швець, нинішнього року вручено вже понад двісті приписів щодо необхідності своєчасно скошувати бур’яни, травостій та об`єкти рослинного карантину. На багатьох це подіяло:  виконано 156 приписів інспекції. Однак довелося інспекторам скласти 21 протокол про адміністративне правопорушення щодо несвоєчасного косіння, засмічення території бур’яном, зокрема амброзією, й оштрафувати недбальців. До речі, штрафи, передбачені законодавством за невжиття заходів у боротьбі з бур`янами, нині досить значні: на громадян — від 340 до 1360 грн, на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від 850 до 1700 грн.

Знаю людей, які в період цвітіння «їжі богів» змушені виїжджати туди, де подібного алергену немає. Але, зрозуміло, далеко не всі можуть собі це дозволити. Та й чи не занадто дороге  те «задоволення»? Адже кожній громаді під силу організувати комфортне проживання людей на своїй території. Варто тільки захотіти.

МИКОЛАЇВ. У міському парку Перемоги відбувся суботник у рамках громадської кампанії «Місто без амброзії». Під час суботника запрошені інспектори обласної карантинної інспекції навчали волонтерів відрізняти амброзію від інших рослин, проводили роз’яснювальну роботу про те, як правильно її знищувати. Небезпечну рослину видалили на значній частині території парку, також зібрали чимало  сміття.

За словами координатора кампанії, викладача державного університету ім. П.Могили Ліліани Новікової, це лише перший суботник. Надалі  організують ще кілька таких у різних районах міста — там, де виявлено вогнища поширення амброзії. Також важливою частиною громадської кампанії є проведення роботи з населенням. Як зазначив головний спеціаліст інспекції з карантину рослин Анатолій Чорноус, «амброзію неможливо знищити тільки силами комунальних служб — вона здатна самозапилюватися й поширювати своє насіння в радіусі кількох кілометрів, тому кожен кущ — загроза для всього міста. Ось чому вкрай важливо навчити людей самостійно розпізнавати амброзію й знищувати її на прибудинкових територіях. Також необхідно проводити роз’яснювальну роботу серед населення про наслідки цвітіння рослини».

— Амброзія викликає сильну алергічну реакцію у багатьох людей, є реальною загрозою здоров’ю. І головне — ніхто не може бути застрахований від появи в нього алергії, яка може проявитися в будь-якому віці й незалежно від стану здоров’я людини. Тільки об’єднавши зусилля, ми зможемо захистити своє здоров’я та здоров’я близьких, — зазначила координатор кампанії Л. Новікова.

Для поширення інформації про загрозу амброзії надруковано й розміщено по місту плакати і листівки, відкрито сайт ambrozii.net. Найближчим часом планується серія «круглих столів» за участю представників влади та громадських організацій.  Кампанія «Місто без амброзії» проходить під егідою Громадської ради з екологічної безпеки та благоустрою при міському голові,  департаменту ЖКГ, Державної інспекції з карантину рослин у Миколаївській області та громадських організацій міста.