БЕЗПЕКА ДІТЕЙ

За яких обставин учасники колективу «Ювента» з Кривого Рогу отримали опіки на міжнародному фестивалі, перевіряє прокуратура

Виступ учасників колективу естрадно-спортивного танцю «Ювента» з Кривого Рогу у Несебрі набув широкого розголосу, адже участь  у міжнародному дитячому фестивалі закінчилася для них опіками ніг та лікуванням.

У Палаці дитячої та юнацької творчості Центрально-Міського району Кривого Рогу цей колектив існує із 1977 року. За словами директора цього позашкільного закладу Ганни Приходько, подібна надзвичайна пригода сталася вперше. «Ювента» — ансамбль відомий і знаний, у своєму доробку має багато нагород і перемог на різних фестивалях і конкурсах. До Болгарії учасники колективу поїхали втретє. Торік звідти привезли Гран-прі. Цього року теж були налаштовані на перемогу.

Тож танцівники, напевно, й терпіли біль, виконуючи 17 червня вільний танок «Паладіо» на розпаленій від спеки сцені босоніж. У всякому разі у соціальних мережах вони пояснювали свій «героїзм» тим, що не хотіли підводити колектив. Як пояснюють керівники палацу, те, що на сцені дуже гаряче, стало зрозумілим лише під час концерту. 

Юні танцюристи вже виписалися з лікарні і 23 червня повернуться у Кривий Ріг. Фото з сайту 0564.ua

«Об 11-й годині пройшла репетиція, все було нормально. І організатори фестивалю бачили, що діти босоніж танцюють, — розповідає Ганна Приходько. — Перед початком концерту пожежна машина навіть поливала сцену із гумовим покриттям. А після 12-ї години, коли виступали наші вихованці, сцена вже розпеклася градусів до 60-ти. Глядачі кричали «Браво!», «Біс!». От і не чути було, як діти стогнуть від болю. Керівник колективу Ірина Шепеленко попереджала, щоб діти не танцювали, якщо буде гаряче. З ними ще поїхало четверо батьків, всього восьмеро дорослих. Невже думаєте, що батьки змушували б дітей танцювати на розпеченій сцені? Після виступу одразу викликали «швидку», вона їхала довго, десь годину. Всіх  виступаючих повезли до лікарні, де надали медичну допомогу».

В екстремальному виступі брали участь 22  учасники старшої групи «Ювенти» від 14 до 17 років. Семеро з них отримали опіки другого ступеня. У лікарні болгарського міста Бургас травмованим дітям надали медичну допомогу. Сімох з  найбільшими опіками затримали у стаціонарі до ранку, решту відпустили одразу. Наразі з клініки вже виписали всіх постраждалих і відпустили до готелю. 23 червня юні артисти мають повернутися додому.

Як повідомила кореспонденту «УК» старший прокурор прокуратури Центрально-Міського району Кривого Рогу Леся Козюк, наразі триває перевірка законності виїзду дитячого колективу за кордон та забезпечення дотримання прав дітей щодо охорони їх життя та здоров’я. Послуги з оформлення поїздки  колективу «Ювента» надавала одна із туристичних фірм, з якою був укладений відповідний договір. Поїздка погоджувалася з міським управлінням освіти. І батьки на зборах давали  згоду на виїзд дітей, оплатили витрати на проїзд, харчування та проживання протягом 10 днів. Усього ж до Болгарії поїхало 43 учасники колективу від 9 до 17 років. Усім дітям були оформлені медичні страховки, за рахунок яких і надавалася медична допомога.

Натомість болгарські організатори фестивалю, начебто, звинувачують керівника ансамблю у тому, що вона змусила дітей вийти на розпечену сцену. Як було насправді, окрім правоохоронців, розбираються і в посольстві України в Болгарії.

…На жаль, цього року «Ювента» посіла на фестивалі лише друге місце.