УСПІХ

Голова сільгосппідприємства Юрій Цаплієнко за підсумками міжнародного економічного рейтингу "Ліга кращих - 2010" названий переможцем у номінації "Керівник року"

Стало своєрідною звичкою чи й ритуалом їхати за кордон, аби перейняти там досвід, набратися господарського розуму. Зрештою, в цьому немає нічого поганого. От тільки часто не помічаємо, що в багатьох питаннях і самі "не в тім'я биті", а за деякими показниками можемо навіть дати фори і деяким іменитим "закордонникам". Наочний приклад - на Сумщині. Сільськогосподарське товариство в селі Рясне Краснопільського району, сьогодні визнаний лідер аграрної галузі області, України, впевнено виходить на міжнародні обшири. А його керівник одержав запрошення поділитися досвідом роботи на семінарі, що незабаром відбудеться в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Три кити економіки

Аби уявити господарські масштаби "Ряснянського", варто навести кілька цифр. Сьогодні на місцевому свинотоварному комплексі утримують понад 8500 свиней, що становить 10 % до всього поголів'я в області, а річний оборот сягає 11400 голів. Від кожної з майже 400 корів надоюють 4500-4700 кілограмів молока. З початку року до бюджетів різних рівнів перераховано близько 3 мільйонів гривень.

Особливо активно запрацювало економічне колесо нинішнього року. Собівартість кілограма молока знизилася до 2,1 гривні, свинини - 12,75, молодняку великої рогатої худоби на відгодівлі - 13 гривень. Усе це разом дало змогу наростити поголів'я худоби, створити майже 50 нових робочих місць, суттєво підняти розмір середньомісячної заробітної плати, яка нині перевищує 2000 гривень. А вже на згадуваному комплексі, де працюють майже 50 тваринників, заробітки становлять від 2,5 до 6 тисяч гривень на місяць.

Як переконаний Ю. Цаплієнко, це далеко не межа, адже господарство має резерви і ресурси для нарощування обсягів виробництва і тваринницької, і рослинницької продукції.

Побувавши в селі, легко впевнитися, наскільки в унісон з часом працюють всі без винятку служби. Спеціалізуючись на виробництві молока та м'яса, тут цілком логічно зміцнили насамперед ветеринарну службу - її поповнили семеро молодих спеціалістів. І для кожного знаходиться робота. Зараз у господарстві розмірковують над тим, як саме збільшити поголів'я і свиней, і корів - відповідно до 10-11 тисяч і 500-550 голів. Розрахунок такий, щоб від кожної корови одержувати до 7 тисяч кілограмів продукції, а кілограм свинини щоб коштував для господарства не більше 9-10 гривень. З цією метою вивчають кращий досвід Англії, Німеччини, Австрії, аби окремі елементи сучасних технологій годівлі і догляду запровадити на власному комплексі.

Маючи близько 5 тисяч гектарів землі, в господарстві не дуже розраховують на розширення масивів - воліють інтенсифікувати віддачу кожної одиниці площі. Для цього вже створені всі передумови. Машинно-тракторний парк господарства чи не найпотужніший і найсучасніший в області. На технічному озброєнні - комбайни і трактори американського та голландського виробництва, за допомогою яких можна давати лад значно більшим площам зернових культур. Нормою стала електронна карта полів, в основі якої система супутникового зв'язку. Сьогоднішні механізатори - висококваліфіковані спеціалісти, що добре знаються на агрономії та особливостях обробітку полів, електроніці й комп'ютерах. Бо сучасна техніка хоч і "розумна", все ж не може обійтися без відповідних фахівців.

Таким чином у господарстві "замикають" усю рослинницьку групу - разом із зерновими значної уваги надають кормовим культурам. Останні - виключно власного виробництва, що дозволяє ні від кого не залежати і самостійно визначати відповідну стратегію і тактику на кормових угіддях.

Зеленіє сакура в Рясному

Побувавши в Рясному протягом кількох годин, сповна відчуваєш особливий соціальний лоск населеного пункту. Полагоджені дороги, доглянуті оселі селян, готельний комплекс, їдальня, чепурні дитячий садок, будинок культури, магазини, школа... Суттєвим і яскравим штрихом -доповненням став новенький автобус, що підрулив до шкільного подвір'я. Як виявилося, його придбано за кошти господарства, аби учні, а також юні відвідувачі дитсадка не мали транспортних проблем.

Впали в око стадіон, волейбольний майданчик, спортивний зал - вочевидь, що фізкультура і спорт тут на чільному місці. Керівник господарства підтверджує - про здоров'я односельців дбають не на словах. Аби в здоровому тілі був такий же дух, чималі кошти виділяють на розвиток художньої самодіяльності, роботу художніх гуртків. Зараз узялися за реставрацію древнього монастиря, який має славетну духовну історію. Вже спорудили капличку, найближчим часом розраховують зробити прочанам подарунок - відновити діяльність церкви.

Все це реставрується і споруджується власними руками, адже в Рясному працює потужна будівельна бригада. Протягом минулого року її колектив освоїв майже 10 мільйонів гривень капіталовкладень. Причому обійшлися без жодної кредитної копійки, а власними коштами. Окрім об'єктів соціальної сфери, виняткової уваги надають виробничим підрозділам, серед яких комбікормовий завод, ковбасний цех, пекарня, млин, крупорушка, олійниця, зернотік. Тобто село впевнено розвивається на всіх напрямках.

А насамкінець випало побувати в маленькому куточку ... Японії, як називають тут територію біля приміщення контори. І справді - ландшафт виконано в стилі далекої східної країни, а його головним атрибутом стала зелена сакура. Як пояснили господарі, спершу дуже переживали, чи приживеться деревце на українському чорноземі? Прижилося. Вочевидь, відчуло і зрозуміло: в цьому слобожанському селі живуть справжні турботливі господарі, які знають ціну праці і землі.