ПОПЕРЕДЖЕННЯ

До кінця року на ринку обігу алкогольної продукції  потрібно навести лад

Спільне завдання державних органів та виробників алкогольної продукції — створити прозорі та зручні правила на цьому ринку. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв на нараді щодо вирішення проблемних питань спиртової галузі.

«Президент та Прем’єр-міністр поставили завдання навести лад на ринку обігу спирту та алкогольної продукції. Тіньове виробництво має припинитися. Ми попереджаємо як виробників, так і керівництво відповідних державних органів: якщо не буде конкретних результатів до кінця року, можете очікувати для себе багато неприємних сюрпризів», — цитує слова першого віце-прем’єра його прес-служба.

За словами Андрія Клюєва, у той час, як в усіх галузях економіки за січень — вересень цього року спостерігалося впевнене зростання, виробництво спирту скоротилося на 23,7%, а лікеро-горілчаної продукції — на 17,9%. Урядовець наголосив: за даними правоохоронних органів, ідеться не лише про об’єктивні чинники, а переважно про тінізацію виробництва. За даними Мінфіну, за цей період порівняно з відповідним періодом минулого року зменшення надходжень від акцизних платежів становить 1,4 млрд грн. Якщо не змінити тенденцію, зменшення надходжень за підсумками 2011 року  порівняно із 2010-м може сягнути 2 млрд грн.

Андрій Клюєв розкритикував керівництво Мінагропроду та концерну «Укрспирт» за бездіяльність у наведенні порядку в галузі. Він доручив терміново підготувати та подати на його розгляд відповідні пропозиції, зокрема щодо зменшення тіньового спиртового обігу, збільшення легального виробництва, завершення реорганізації галузі. Перший віце-прем’єр також доручив Міністерству юстиції здійснити в установленому законом порядку заміну арбітражних керуючих у процесах банкрутства, в яких перебуває половина підприємств «Укрспирту».

 

Роботі сумлінних виробників заважає тіньовий обіг спритних напоїв. Фото Укрінформу

Крім того, Андрій Клюєв заявив, що Мінекономрозвитку разом з аграрним міністерством повинні відновити систему планування виробництва на державних спиртових заводах, а фінансовий план концерну «Укрспирт» на наступний рік потрібно подати йому на погодження найближчим часом. Він також дав доручення цим двом міністерствам провести нараду із представниками всіх ключових вітчизняних виробників алкогольної продукції, аби обговорити їхні виробничо-фінансові плани, разом виробити додаткові заходи з розвитку галузі та з боротьби із тіньовим виробництвом та обігом.

Андрій Клюєв доручив Мінагропроду терміново подати на розгляд уряду програму перепрофілювання надлишкових потужностей з виробництва спирту для виготовлення біоетанолу. У цьому контексті Мінекономрозвитку разом з Мінагропродом отримали доручення розробити пакет законодавчих змін, які б стимулювали використання біопалива в Україні.

Перший віце-прем’єр також доручив підготувати розпорядження Кабінету Міністрів щодо мінімізації обігу фальсифікованих акцизних марок. Митна та податкова служби мають вжити власних невідкладних заходів. Міністерство фінансів отримало доручення внести пропозиції щодо збільшення надходжень від акцизних платежів.

Реагуючи на інформацію про збільшення об’ємів контрабанди спирту в Україну, Андрій Клюєв заявив, що митні органи у співпраці з Державною прикордонною службою повинні активізувати боротьбу з цим явищем. Він також дав доручення підготувати пропозиції щодо припинення діяльності нелегальних виробництв — споживачів контрабандного спирту.

Учасники наради констатували, що одна з причин падіння вітчизняного виробництва — конкуренція з дешевим імпортом. Андрій Клюєв доручив Мінекономрозвитку разом з Мінагропродом провести розрахунки індикативних цін на алкогольні вироби та опрацювати питання щодо розповсюдження мінімальних роздрібних цін на імпортні алкогольні напої.

«Керівництво України зацікавлене, щоб виробники спирту та алкогольної продукції нормально та прозоро працювали, а держава має зробити все, від неї залежне, для створення прозорих та комфортних умов. Також надзвичайно важливо, щоб тіньові виробники перестали грабувати бюджет та отруювати наших громадян», — заявив Андрій Клюєв.