Нещодавно інтернет-ресурси повідомили про те, що Український інститут промислової власності 25 вересня 2014 року зареєстрував патент на промисловий зразок під назвою «знак номерний транспортних засобів».

Як розповідають журналісти, власниками нового патенту стали департамент ДАІ МВС України і таке собі ТОВ «Голден флора». Це товариство зі статутним капіталом тисячу гривень зареєстрували в грудні минулого року троє людей, прізвища та імена яких нічого не кажуть широкому загалу. Але відтепер вони — співвласники тринадцяти варіантів номерних знаків, які, не здивуюся, ми невдовзі отримуватимемо, реєструючи авто.

Пікантною ситуацію робить той факт, що така потужна і могутня структура, як департамент ДАІ МВС України, виявляється, самостійно не спроможна зареєструвати дизайн, який легко зробить будь-який художник-початківець. Перцю додає й те, що невтомні організатори і принципові та непідкупні контролери дорожнього руху відтепер — щасливі власники дизайну номерних знаків із символікою Європейського Союзу (за неї, до речі, десь у період держреєстрації свого ж партнера деякі працівники міліції готові були штрафувати водіїв).

У принципі, такий різкий ривок доблесних майстрів свистка і жезла в інтелектуальну сферу можна було б лише вітати. Якби не… розбещеність невдячних українських водіїв. Бо вони, бачте, уздріли в дружбі поважної установи і маловідомої, але готової до вирощування «зелені» фірмочки реальну спробу налагодити в майбутньому потік додаткових доходів.

Невдячні шоферюги! Скільки для них не роби добра — все може бути намарно! Тож, дивись, невдовзі почнуть і в корупції звинувачувати! Але хіба ж вона в департаменті ДАІ МВС України чи його підрозділах можлива? Особливо після того, як відбулася Революція гідності і народ ціною життя Небесної Сотні сказав «Досить!»

Власне, хіба виплата роялті, що неминуче наступить після того, як Україна інтегрується в ЄС і зареєстрований дизайн номерних знаків таки буде затребуваний, це така вже біда?

На Волині, наприклад, за минулої влади четверо розумних людей зареєстрували на себе торгові знаки продукції, якою славився на всю Україну Луцький спиртогорілчаний комбінат. До речі, він був одним із основних бюджетоутворюючих підприємств регіону. Десять років тому в його асортименті було три десятки видів горілчаних виробів, що під торговими марками «Поліська» та «Віват» завоювали прихильність мільйонів дегустаторів.

Проте з приходом до влади «професіоналів» з команди Януковича специфічна волинська продукція зникла з полиць магазинів, щоб згодом з’явитися під, скажімо так, дещо іншим брендом. Приміром, якщо раніше був «Королівський банкет», то тепер торгівля пропонує покупцям ну ду-у-у-же схожий на нього за дизайном «Банкет короля» тощо.

Цьому передувало те, що відповідною постановою уряду від 28 липня 2010 року державні підприємства і об’єднання, які виробляли спирт і горілку, приєднали до Державного підприємства «Укрспирт». Під час тодішньої «реформи» Луцький спиртзавод зупинився — нібито лише на період організаційно-юридичних перетворень. Але невдовзі із самостійної юридичної особи став («оценітє, як казав незабутній Михайло Чечетов, красоту ігри!») Луцьким місцем провадження діяльності. Поряд з іншими аналогічними профільними підприємствами, яких тоді в Україні, нагадаю, було понад чотири десятки. А як корабель назвеш — так він і попливе…

Якщо раніше акцизні збори залишалися в області, то з моменту реорганізації в «майданчик» ці гроші почали надходити за місцем реєстрації ДП «Укрспирт». А зареєстроване воно, як з’ясувалося згодом, у занедбаному приміщенні по сусідству із супермаркетом, фітнес-центром та орендованими офісами у місті Бровари Київської області.

Не важко здогадатися, що замість десятків і сотень мільйонів гривень податків, які раніше підприємство давало на зарплату бюджетникам і на соціальну сферу, область почала регулярно отримувати пшик. Зате десятки мільйонів гривень підприємство заплатило як роялті… чотирьом власникам інтелектуальної власності. Це рецептури та торгові марки відомого підприємства, що якимось дивним чином опинилися у власності чотирьох ділків. Але, як і номерні знаки для автомобілів, були відповідно зареєстровані взірцями промислової власності.

Про цю фінансову аферу й нагадала дивна співпраця департаменту ДАІ МВС України і згаданого вже ТОВ «Голден флора». Вам не здається, що законодавець зобов’язаний унеможливити подібне надалі? Наприклад, щоб приватна особа не могла зареєструвати своє виняткове право на користування Малим Державним Гербом України. Чи, приміром, право давати змогу іншим громадянам дихати повітрям.

Адже на календарі не 2010-й, коли до влади прийшли «професіонали» та «младореформатори», а — 2014-й! І Президент України постійно наголошує: боротьба з корупцією — явною чи потенційною — нині одне з головних завдань! Хіба подібна дивна «співпраця» державної установи з комерційною — не підніжка главі держави?

Для чого тоді полягла Небесна Сотня на Майдані, а на фронті гинуть тисячі кращих синів українського народу, якщо державна структура не може захистити державний інтерес без усіляких «присосок», що переслідують свій комерційний інтерес коштом пересічних платників податків? Чи не тільки свій?

Невже боролися за одне, а напоролися — на інше?