Останніми вихідними на регіон неначе з відра, що безперестанку наповнюють горішні сили, проливалася вода. У полоні дощової стихії опинилися всі райони: протягом двох діб випала місячна норма опадів. Рівень води піднявся на понад 3,5 метра в Ужі й майже на 5 — у Боржаві.

На початок тижня в багатьох місцях вода залила трасу Ужгород — Львів. В обласному центрі підтопило мікрорайон Радванка, станцію дитячої залізниці, частину Боздоського парку та прилеглих територій. У селі Кам’яниця дамба гідроелектростанції опинилася глибоко під водою. Затоплено два футбольних поля у місцевій рекреаційній зоні. Підвісні мости над річкою Уж зрівнялися з водою, а подекуди й потонули, навіть опинилися під загрозою знесення.

Залізниця поблизу Львова, в багатьох місцях на Перечинщині — в обіймах водної стихії: на поверхні самі рейки.

«До такого перебігу подій рятувальники, яких завчасно, ще 4 листопада, застерегли синоптики, виявилися готовими, — наголосив на брифінгу начальник управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області Роман Гудак. — Тепер ситуацію контролюємо повністю. Зокрема зміцнено дамби, постійно працюють мобільні насосні станції».

Боротьба з негодою триває злагоджено. Фото з сайту zk.dsns.gov.ua

Найбільша стурбованість сміттям, каналізацією

На зустрічі з журналістами ішлося й про причини підтоплень. Як підкреслив Роман Гудак, до них призвели не лише аномальні опади, а й людський чинник. «Більшість підтоплень сталася через небажання громад періодично прочищати потічки та русла від накопиченого там сміття», — сказав начальник обласного управління ДСНС.

«Якби така ситуація трапилася років із 15 тому, то підтопленою опинилася б уся правобережна частина Ужгорода, — додав начальник басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак. — На сьогодні у найпроблемніших місцях уздовж річки місто захищають укріпні споруди. Однак зауважу, що протягом останніх чотирьох років держава не фінансує протипаводкову програму. Частково проблему розв’язує фінансування з обласного бюджету, але все одно маємо не більш як 30% потреби фінансування».

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв так відгукнувся про наслідки стихії: «Небезпека підтоплень в Ужгороді через інтенсивні дощі під контролем, усі служби працюють, відкачують воду там, де трошки підтоплені будівлі, а це вулиця Вчительська, мікрорайон Радванка. Додатково працюють рятувальники, прочищаючи канави, які забито гілками, листям, щоб вода сходила без перешкод».

Міський голова наголосив на потребі будувати в Ужгороді каналізаційно-насосні станції. «Це проблема масштабна, не сьогоднішня, накопичувалася роками, й розв’язувати її слід не форс-мажорно, а планово, — сказав він. — Робитимемо це комплексно в проекті з оновленням і модернізацією мереж водоканалу за підтримки Європейського інвестиційного банку. Плануємо отримати кредит 25 мільйонів євро. Уже подали всі необхідні документи в Міністерство фінансів, і найближчим часом питання розглянуть на комісії в Києві».

Прогнози насторожують

Рятувальники та інші служби життєзабезпечення області разом із місцевим населенням ліквідовують наслідки підтоплень, узагальнюють відомості про заподіяну шкоду, підраховують суму збитків. Цю інформацію буде використано для вивчення питань про допомогу громадянам, майно яких пошкодила стихія. На ранок вівторка опади припинилися, але рівень води в річках залишається небезпечним. Високі позначки перемістилися в низинні місцевості області, максимальний їх рівень формується саме там. Можливе початкове затоплення господарських об’єктів, будинків у низько розташованих прирічкових населених пунктах. Очікується підтоплення сiльгоспугiдь, автодоріг та інших об’єктів інфраструктури у Перечинському, Ужгородському, Мукачівському, Іршавському, Виноградівському, Хустському районах — у басейнах річок Уж, Боржава, Ріка.